Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Mac 14, 2010

Apa sudah jadi dengan artis-artis di negara kita ?

Sesudah Raja Pop Malaysia, Jamal Abdillah yang ditahan oleh pihak berkuasa di Sarawak sebaik saja beliau tiba di Lapangan Terbang Kuching dengan sebuah penerbangan dari Semenanjung Malaysia pada awal tahun 1982 kerana terlibat didalam penyalahgunaan najis dadah, pengelibatan oleh beberapa orang artis di negara ini dalam kegiatan yang menyalahi undang-undang negara seperti tidak ada titik tamatnya.

Vokalis kumpulan rock Iklim, Saleem yang terkenal dengan lagu "Suci Dalam Debu" juga turut tidak terkecuali setelah terjebak beberapa kali didalam kegiatan penagihan dadah serta beberapa kali masuk ke pusat pemulihan sebagaimana yang pernah dialami oleh Jamal Abdillah sebelum itu.

M. Sani, penyanyi terkenal era tahun 1970an pernah menggemparkan dunia hiburan beberapa tahun yang lepas apabila terlibat didalam kes moral. Penyanyi Evergreen, Biduanita Negara Datuk Sharifah Aini yang juga artis seangkatan M. Sani atau lebih awal lagi berkecimpung didalam seni suara, juga pernah berdepan dengan tindakan undang-undang apabila beliau didakwa menghantar suatu emel yang tidak sewajarnya kepada Penyanyi No.1 Negara Datuk Siti Nurhaliza.

Dramatis dan juga pelakon drama TV yang bersuami muda, Rosnah Mat Aris juga pernah diambil tindakan tatatertib oleh badan penyiaran apabila beliau didalam satu kenyataan media telah didapati menghina Nabi Muhamad S.A.W iaitu satu perkara yang tidak sepatutnya dilakukan oleh beliau selaku umat Islam walaupun beliau ini iaini Rosnah Mat Aris hanyalah seorang artis.

Semalam, apa yang sangat mengejutkan saya ialah mengenai satu berita yang menyebut berkenaan dengan seorang pemain gitar yang juga anggota kepada kumpulan rock terkenal awal tahun 1990an, Ekamatra yang top dengan lagu "Sentuhan Kecundang" dan " Pusara Di Lebuhraya" telah ditahan oleh pihak polis ketika beliau dalam percubaan untuk melakukan jenayah pecah masuk kedalam sebuah rumah milik jiran beliau sendiri.

Mengejutkan lagi apabila berita menyebut bahawa adik beliau yang juga adalah anggota Ekamatra kini masih lagi dalam buruan polis kerana terbabit didalam kes mencuri barangan bernilai dalam rumah seperti dua buah laptop, telefon bimbit serta melarikan sebuah kereta produa kancil milik rakan serumah beliau sendiri.

Kumpulan Ekamatra merupakan salah sebuah kumpulan rock yang paling saya minati selain kumpulan rock lainnya seperti Spring, Slam, Black Rose, Febians, Wings, XPDC, Budak Kaca Mata, Arrow, May kerana lagu-lagu mereka bagi saya mempunyai kekuatan tersendiri dari segi mesej yang hendak disampaikan kepada para pendengar serta peminat.

Namun apa yang menyedihkan ialah apabila mereka sendiri pulak yang terjerumus kedalam masalah yang dibawa untuk mendidik pendengar bagaimana untuk merungkaikanya walaupun ianya disampaikan dalam bentuk lagu dimana sepatutnya mereka inilah yang seharus memperlihatkan teladan yang baik kepada peminat untuk dijadikan ikutan.

Selang beberapa hari selepas kes anggota kumpulan Ekamatra, seorang lagi artis iaitu pelakon lelaki yang pernah memenangi anugerah bintang popular telah ditahan oleh pihak polis dalam satu serbuan di sebuah kondominium yang dipercayai digunakan sebagai pusat memproses dadah berbagai jenis. Benjy, beliau adalah anak kepada penyanyi awal 1980an serta pelakon filem dan juga dramatis yang lebih dikenali dengan gelaran 'bintang airmata' Seniwati Azean Erdawati.

Inilah, apa akan terjadi kepada industri seni di negara kita jika berterusan mereka sendiri ini yang bergelar sebagai anak seni telah gagal menjaga dan memelihara makna nilai-nilai serta kehalusan dan keindahannya jika mereka sendiri pula yang merosakkannya ? Dimana tanggungjawab persatuan-persatuan arits seperti SENIMAN, PAPITA dan sebagainya didalam menjaga kebajikan ahli-ahli mereka yang bermasalah supaya tidak terus mencemar nama baik industri ini sendiri dimasa yang akan datang.

Jangan biarkan anggota Askar Melayu DiRaja Malaysia mati 'katak' diatas jalanraya ?

(gambar diatas cuma hiasan)
Sebelum saya menulis sekali lagi berkenaan dengan perihal kemalangan yang membabitkan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang mana kereta yang membawa beliau telah melanggar seorang anggota tentera Diraja Malaysia sehingga menyebabkan kematian kepada askar terbabit iaitu Allahyarham Mohd Salleh bin Hamdan, saya ingin menyampaikan ucapan Takziah kepada seluruh ahli keluarga Allahyarham dan kita doakan semoga roh Allahyarham ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan soleh.

Biasanya jika seseorang perajurit, askar ataupun tentera tewas dimedan perang menentang musuh ketika mempertahankan negara baik diperbatasan darat, laut ataupun udara, mereka akan dikenang dan sentiasa diingat sebagai seorang pahlawan serta bunga bangsa oleh pemimpin-pemimpin serta para pembesar negara.

Kerjaya sebagai seorang anggota tentera, satu tugas dan tanggungjawab yang penuh dengan segala risiko yang berbahaya, namun sebagai menyahut seruan perwira dan juga pertiwi segalanya tidak menjadi penghalang kepada semua para anggota tentera kita untuk terus menabur bakti demi kelangsungan keadaan dalam Malaysia yang aman, selamat dan sejahtera untuk selamanya.

Tetapi bagaimana pula dengan keADILan untuk seorang anggota tentera Mohd Salleh Hamdan yang terkorban setelah motosikal yang ditungganginya dilanggar oleh kenderaan yang dinaiki oleh seorang Ahli Parlimen yang memang pakar dalam selok-belok menyusun fitnah, Tian Chua, Anggota Parlimen Batu ?

Akan adakah usaha dilakukan bagi mendapatkan pembelaan untuk Allahyarham Mohd Salleh walaupun beliau telahpun meninggal dunia ? Siapa yang akan berjuang untuk menegakkan keADILan bagi pihak ibubapa, adik beradik serta tunang Allahyarham ? Dimana Angkatan Tentera Malaysia dalam isu ini apabila pihak mereka telah kehilangan seorang anggota akibat kemalangan itu ?

Kementerian Dalam Negeri, bila masa lagi mau memberi penjelasan kepada rakyat, macamana pemandu pacuan empat roda itu serta juga seorang Ahli Parlimen yang masih terikat dengan kes di Mahkamah apabila terlibat dalam kemalangan di jalan raya masih boleh meneruskan perjalanan beliau ke tapak ceramah yang dianjurkan tanpa dibawa bersama ke balai terlebih dahulu untuk ditahan serta untuk diambil keterangan, diperiksa tahap alkohol pada pernafasan mereka ?

Selalunya kalau kemalangan seperti itu melibatkan rakyat biasa atau rakyat bawahan, pasti pemandu serta sesiapa saja yang terbabit akan dimasukkan ke dalam lokap dulu sementara menunggu perintah reman diperolehi daripada pihak Mahkamah. Tetapi saya bukan hendak mempersoalkan prosedur seperti ini, malas nak mempertikaikannya...silap haribulan penulis pula yang kena getahnya.

Walau apapun, kita semua masih menunggu apakata Datuk Seri Anwar, Datuk Seri Nizar, Datuk Nik Aziz, Husam Musa, Zuraidah Kamaruddin dan lain-lain lagi dalam PKR dan PAS.

Jika pada kematian misteri TBH mereka ini sanggup bertindak seperti kata pepatah "masuk kandang lembu menguak" dan " masuk kandang kambing mengembek", jadi bagaimana sekarang ?...kandang harimau sudah terbuka...tidak mahu mengaummmm!!! ?

Arkib Blog