Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 24, 2010

Bakti dan khidmat yang berterusan untuk rakyat Bumi Kenyalang

SIBU: Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan peruntukkan khas RM35 juta untuk tiga projek bagi meningkatkan mutu kehidupan penduduk empat skim penempatan semula kawasan RASCOM di sini yang dahulunya pernah diancam para pengganas komunis.

Perdana Menteri berkata, peruntukkan itu termasuk antuan berjumlah RM18 juta untuk memperbaiki keadaan 1,420 buah rumah panjang di skim-skim penempatan semula Nanga Jagau, Nanga Ngungun, Nanga Sekuau dan Nanga Tada.

"Sejumlah RM8 juta akan diperuntukkan bagi pembinaan jalan antara Nanga Jagau dan Nanga Ngungun dan RM9 juta untuk pembinaan sebuah klinik di Nanga Tada," katanya semasa berucap pada program Pemimpin Bersama Rakyat di Rumah Panjang Ugap Seribu di Nanga Tada, Kanowit dalam Bahagian Sibu.

Selain bantuan-bantuan ini, Najib mengumumkan bantuan kewangan kepada 477 orang pelajar sekolah di kawasan skim penempatan semula itu dalam bentuk simpanan di Bank Simpanan Nasional.

Menerusi program itu, pelajar sekolah rendah akan menerima RM450 setahun setiap orang manakala pelajar sekolah menengah mendapat bantuan RM600 setahun seorang.

Beliau turut meminta Lembaga Kemajuan Pekebun Kecil Industri Getah(RISDA) untuk mengenal pasti kawasan di skim-skim penempatan semula ini yang berpotensi untuk penanaman getah secara kekal.

Ini katanya adalah untuk membantu rakyat di skim-skim berkenaan untuk menikmati pendapatan tetap melalui penglibatan mereka dalam projek penanaman itu.

Skim-skim penempatan semula RASCOM telah diwujudkan sejak 1972 oleh Perdana Menteri Malaysia kedua, Allahyarham Tun Haji Abdul Razak Hussein yang juga bapa YAB Datuk Seri Najib, dengan tujuan melindungi rakyat daripada ancaman pengganas komunis ketika itu.

Menurut Najib, usaha baru beliau membantu rakyat di kawasan skim itu diharap akan dapat membuka lembaran baru bagi mereka untuk melakar zaman yang lebih makmur selepas ayah beliau berjaya melindungi mereka melalui penubuhan skim-skim itu.

Sementara itu, Najib berkata kerajaan pusat bersedia untuk membantu membawa kembali jenazah 22 orang askar Sarawak yang sekarang dikebumikan di Semenanjung Malaysia untuk disemadikan di negeri asal mereka.

Katanya askar-askar berkenaan yang berperanan sebagai renjer dan 'tacker' ini telah terkorban semasa mempertahankan negara daripada ancaman komunis. - Berita di petik dari akhbar harian Sarawak ( Utusan Borneo ) edisi Rabu, 24 February 2010.

Sedikit ulasan Anak Merdeka : ...khususnya kepada generasi lama dan muda terutamanya para pelajar di kawasan yang telah menerima khabar gembira sebagaimana yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib, maka gunakanlah sebaik mungkin pemberian ikhlas itu untuk menimba apa juga ilmu yang berguna dalam usaha untuk mencapai kejayaan yang gilang-gemilang dikemudian hari bukan saja untuk negeri Sarawak bahkan untuk negara Malaysia secara keseluruhannya.

Kepada rakyat di Sarawak, inilah buktinya kerajaan yang tidak hanya suka membuat janji-janji kosong malah jika kita berbalik semula kepada suasana semasa PRU-12 atau Pilihan Raya-pilihan raya yang sebelumnya dan cuba kita lihat dengan apa yang sedang kerajaan Barisan Nasional laksanakan sekarang untuk kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia, pasti kita semua akan sedar bahawa ternyata kebanyakkan apa yang ditunaikan tiadapun terdapat didalam janji-janji mereka semasa kempen pilihan raya yang lepas tetapi kerajaan Barisan Nasional telah berjaya menunaikannya lebih dari apa yang pernah mereka janjikan kepada rakyat, contohnya ialah bantuan yang diberikan kepada 477 orang pelajar di sekolah-sekolah dalam kawasan skim-skim penempatan semula RASCOM, Kanowit.
Posted by Picasa

Arkib Blog