Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mac 25, 2010

Peralihan kuasa di Sarawak bermula dengan teratur...

Kehadiran semula Ahli Dewan Undangan Negeri N.3 Tanjung Datu, YB Datuk Seri Haji Adenan bin Haji Satem kedalam Kabinet kerajaan negeri Sarawak maka ini bermakna menandakan bahawa Pilihan Raya Umum Dewan Undangan Negeri kian semakin hampir.

Perlantikan YB Datuk Seri Adenan sebagai Penasihat Khas bertaraf menteri kepada Ketua Menteri Sarawak, YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud yang akan berkuatkuasa pada 04 April 2010 boleh dilihat sebagai pembayang kepada apa yang pernah dikaitkan dengan desas desus sebab pengguguran beliau dari dalam kabinet persekutuan dibawah Perdana Menteri ketika itu, YABhg. Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi dimana ketika itu beliau adalah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar dan kembali semula ke Bumi Kenyalang.

Sebelum dilantik ke kabinet persekutuan, Datuk Seri Adenan adalah bekas Menteri Kemajuan Tanah Sarawak dan beliau juga sebelum ini merupakan salah seorang Naib Presiden kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sebelum beliau mengambil keputusan untuk melepaskan jawatan itu dengan memberi alasan yang kurang yang meyakin akan sebab mengapa beliau membuat keputusan yang dilihat agak kurang tepat. Datuk Seri Adenan juga adalah bekas suami kepada Datin Aishah Mahmud iaitu adik kepada Pehin Sri Taib.

Tugas baru yang menanti YB Datuk Seri Adenan setelah dilantik kejawatan tersebut adalah bertanggungjawab mengenai perhubungan awam, penyiaran dan penerangan. Walaupun ini dikatakan sebagai satu rombakan kecil, namun rakyat Sarawak tetap mengharap serta menaruh harapan yang tinggi agar corak kepimpinan yang sedia ada akan tetap diteruskan sebagaimana kepimpinan YAB Pehin Sri Taib yang sebelum ini telah terbukti membawa begitu banyak perubahan, kemajuan, kejayaan dan pembangunan kepada negeri dan juga kepada seluruh penduduk Sarawak tanpa mengira suku kaum yang ada di Bumi Kenyalang ini.

Kepada YB Datuk Seri Adenan Satem, diucapkan selamat bertugas dan berikanlah khidmat yang terbaik buat kami seluruh rakyat Bumi Kenyalang. Semoga berjaya !

Arkib Blog