Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 06, 2011

Kabinet Bayangan Sarawak terus dibayangi 'drama gila kuasa' !

Bukan saja hanya berlaku didalam Pakatan Pembangkang di Sarawak malah penyakit gila kuasa juga turut mulai berjangkit didalam Barisan Nasional Sarawak.

Kalau sebelum ini isu membabitkan Kabinet Bayangan Pakatan Pembangkang yang mula heboh selepas berakhirnya pilihanraya Sarawak ke-10 lalu mengambil tempat, kini ianya bertambah meriah lagi setelah perkara yang hampir sama turut menular dan berlaku di dalam pimpinan parti Barisan Nasional.

ADUN N70 Ba'Kelalan Baruk Bian sudah berkerat rotan berpatah arang tidak mahu menerima kabinet Kabinet Bayangan yang diilhamkan oleh DAP apabila tidak menyenaraikan nama beliau sebagai Ketua Menteri Sarawak namun sebaliknya beliau tanpa dihubungi tau-tau sudah dilantik menjadi Menteri Tanah Sarawak.

Presiden PRS dari Barisan Nasional pula terus mendesak BN Sarawak dan BN Pusat agar partinya PRS diberi penghargaan yang besar sesuai dengan kemenangan besarlah konon 8 kerusi DUN dalam pilihanraya Sarawak 16 April lepas.

Wong Ho Leng mahu dirinya diterima menjadi Ketua Menteri Sarawak yang baru. Baruk Bian juga mahu beliau dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak manakala Datuk Sri Dr James Jemut Masing juga mahu beliau dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri Sarawak.

Lebih 60% wilayah di Sarawak telahpun dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang

60 peratus adalah anggaran saya, mungkin lebih lagi dari itu memang iya namun jika dikatakan peratusannya kurang dari itu belum tentu iya. Telah dikuasai maksud saya bukanlah bermakna tanah itu telah dimiliki oleh kaum Lim Kit Siang kerana ianya tetap akan masih menjadi milik kerajaan negeri Sarawak cuma mereka hanya diberi kuasa ke atas tanah itu.

Sebahagian besar tanah di Bumi Kenyalang ini telahpun diberi hak oleh kerajaan BN Sarawak kepada begitu banyak syarikat-syarikat untuk diusahakan bagi tujuan yang pelbagai seperti untuk kawasan pembalakan, perladangan, perkapalan, perkilangan, perindustrian, perumahan dan sebagainya.

Selain daripada kawasan di bandar yang hampir 100 peratus memang dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang ini, kawasan hutan atau pendalaman seperti bekas kawasan pembalakan terus menerus dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang ini dengan keizinan kerajaan negeri untuk dimajukan sebagai kawasan penanaman kelapa sawit ini memang jelas mana-mana kawasan di Sarawak tanpa mengira ianya dibandar maupun di luar bandar akan terus dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang dan kaum Bumiputera hanya mampu menelan air liur sehingga ke akhir hayat mereka.

Keadaan seperti ini sebenarnya telah menyebabkan banyak penduduk yang tinggal berdekatan dengan kawasan tanah yang diterokai oleh syarikat-syarikat yang mendapat persetujuan daripada kerajaan negeri langkah atau laluan mereka menjadi terbatas kerana ada kawasan-kawasan yang sebelum ini yang biasa dilalui oleh penduduk-penduduk berkenaan sudah disekat dan jika terdapat mana-mana penduduk yang masih melalui jalan dalam kawasan yang telah diisytihar sebagai kawasan larangan maka penduduk itu pula akan dianggap sebagai penceroboh walhal mereka adalah penduduk asal dikawasan berkenaan.

Itulah yang saya sebut sebagai kuasa telah diberi kepada kaum Lim Kit Siang oleh kerajaan Sarawak. Mereka diberi kuasa untuk melarang atau menghalang mana-mana penduduk berhampiran masuk ke dalam kawasan tersebut. Inilah yang juga saya sudah nampak, belum lagi mendapat kuasa mutlak untuk memerintah Sarawak, kaum Lim Kit Siang ini sebenarnya sudahpun menguasai lebih separuh daripada wilyalah-wilayah di Sarawak berbanding dengan kaum Bumiputera.

Belum lagi menjadi sebuah kerajaan untuk memerintah negeri Sarawak namun dari segi penguasaan ekonomi dan penguasaan wilayah di Sarawak kaum Lim Kit Siang lah yang lebih jauh ke depan berbanding dengan kaum Bumiputera dan oleh kerana kelebihan yang ada pada kaum Lim Kit Siang inilah yang telah menjadi asas persetujuan kerajaan negeri dalam menyerahkan kawasan-kawasan tertentu dalam Sarawak untuk dibangunkan serta dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang.

Saya cuma hendak membayangkan nasib rakyat daripada kaum Bumiputera di Sarawak ini dikemudian hari sekiranya DAP dan PKR menjadi sebuah kerajaan, apakah perkara yang telah berlaku terhadap rakyat kaum Bumiputera di Pulau Pinang dan Selangor akan berlaku pula di Negeri Sarawak? Kaum Bumiputera akan disisih, dibeza dan diketepikan dalam semua hal...

PRS patutnya menunai janji dan bukannya menuntut penghargaan dari BN!

Pelik sungguh dengan kemahuan Presiden PRS YB Datuk Sri Dr James Masing ini, sepatutnya terlebih dulu beliaulah yang mengetuai pemimpin-pemimpin dari parti PRS untuk mula melaksanakan segala janji-janji parti beliau kepada rakyat dikawasan yang diwakili sewaktu pilihanraya Sarawak ke-10 lalu dan bukannya disaat parti kompanen BN Sarawak lain sedang sibuk mengatur langkah untuk kembali berkhidmat kepada rakyat. beliau pula asyik sibuk dengan agenda politiknya yang tak sudah-sudah itu.

Kalau hendak dikatakan selama ini BN Sarawak atau BN Pusat tidak pernah menghargai sokongan kaum Dayak terhadap kerajaan atau Barisan Nasional adalah sangat mustahil juga untuk diterima kerana apa yang jelas kita nampak hari ini dalam setiap kompanen parti Barisan Nasional Sarawak seperti PBB, SUPP, SPDP, PRS malah dalam Pakatan Pembangkang seperti DAP, PKR, SNAP dan PCM boleh dikatakan tidak ada mana satu partipun yang tiada kaum Dayak didalamnya, semua ada.

Dan dalam BN Sarawak yang ada 4 parti didalam semuanya ada kaum Dayak seperti dalam SUPP, bukankah 4 orang daripada 6 yang menang dalam PRN Sarawak yang baru lepas adalah terdiri dari kaum Dayak dan ada diantara mereka ini telahpun dilantik menjadi menteri dalam kabinet Sarawak. Begitu juga dalam PBB sendiri seperti Tan Sri Alfred Jabu, Datuk Seri Douglas Unggah dan lain-lainnya bukankah mereka juga dari kaum Dayak dan dalam SPDP seperti Presidennya Datuk Sri William Mawan semuanya Dayak dan saya fikir kalau mengambil kira sokongan itu semua kaum Bumiputera lainnya juga turut memberi sokongan yang kuat kepada Barisan Nasional tetapi kalau semua mahu menuntut penghargaan bila dah menang, maka apakah kerajaan Sarawak ini boleh buat kepada rakyat yang memilih mereka andaikata setiap kemahuan pemimpin parti-parti dalam kompanen tidak mampu untuk dipenuhi oleh pucuk pimpinan BN?

Sudah-sudahlah tu Datuk Sri James, apa yang penting khidmat kepada rakyat harus diutamakan...ingat pesan PM kita...1Malaysia, Rakyat Didahulukan....( janganlah kepentingan politik diri sendiri pula yang diUtamakan)...

Arkib Blog