Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, April 13, 2009

Anwar/PKR tidak iktiraf kemenangan BN di Btg Ai, Sarawak.

Beberapa pemimpin termasuk Penasihat Parti KetidakAdilan Rakyat sendiri, Anwar Ibrahim telah tidak mengiktiraf kemenangan besar calon BN di Batang Ai, Sarawak saudara Malcom Mussen Lamoh pada pilihanraya kecil 07 April yang lalu. Kebanyakkan mereka mendakwa bahawa terdapat beberapa peti undi telah digugurkan ke dalam laut dari helikopter dan perahu.

Malah mereka buat masa ini masih membuat siasatan terhadap 14 peti undi daripada 14 saluran mengundi yang menurut mereka telah diselewengkan. Dan hasil siatan itu akan dibawa ke ibu pajabat parti itu di Kuala Lumpur pada 15 April ini.

Apa yang saya dapati dari dakwaan yang berasaskan daripada perasaan syakwasangka yang bukan-bukan itu, adalah sesuatu yang keterlaluan dan hanya membuang masa saja. Keputusan yang telah diumumkan dengan rasmi oleh SPR itu adalah hasil daripada sistem demokrasi dan telahpun dilaksanakan oleh rakyat melalui peti undi, jadi PKR dan Anwar terima saja lah dan mereka haruslah menghormati kehendak rakyat yang terbanyak itu.

Bagi saya, jika mereka mahu memastikan yang dakwaan mereka itu semua benar, maka perolehilah semula jumlah saluran yang telah digunakan sebagai tempat membuang undi tempoh hari dan kira semula peti yang tidak sampai ke pusat penjumlahan undi daripada mereka terus-terusan mempertikaikan keputusan yang telah dibuat oleh rakyat.

Dari apa yang saya lihat, tindak-tanduk PKR dan Anwar memang benar-benar telah mengelirukan rakyat Sarawak. Seandainya mereka yang menang dalam pilihanraya tersebut, adakah mereka akan menyatakan bahawa SPR telah tidak berlaku adil terhadap BN kerana telah memberikan kemenangan kepada PKR dengan cara membuang peti undi sebenar ke dalam laut dan sungai lalu menggantikan dengan sebuah peti lain yang telah tersedia dengan ribuan kertas undi yang 100% telah dipangkah dipetak PKR?????

Menurut sumber berita, bahawa SPR memandang berat dakwaan Anwar serta ahli-ahli PKR itu, dan mungkin akan menyiasat kesahihan tohmahan Anwar itu.

Arkib Blog