Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mei 25, 2010

Anak DS Samy Vellu muntah susu dalam buaian...


Kalau anak-anak kecil masih diperingkat bayi lagi, sebelum ditidurkan mereka dalam buaian kena bagi susu dulu supaya cepat tidur sambil ayunkan buaian perlahan-lahan dan biasanya untuk mendodoikannya maka akan dinyanyikan lagu-lagu merdu sehingga bayi terlena.

Tapi kalau dah tersedar dari lena, bayi ini akan merengek-rengek sendiri mungkin kehabisan susu, minta susu lagi atau lampin pampers dia sudah lembab kerana tidak mampu lagi menampung air kecing yang dilepas dia sesuka hati, mentang-mentanglah dia pakai pampers percuma yang dibeli mak bapa dia.

S. Vell Paari iaitu anak lelaki kepada Presiden MIC juga bekas Menteri Kerja Raya Datuk Seri S. Samy Vellu yang tewas di kerusi Parlimen Sungai Siput Perak pada PRU-12 2008 dua tahun yang lalu telah menuduh UMNO sebagai punca kepada krisis parti yang sedang dihadapi oleh MIC ketika ini.

Banyaklah macam tuduhan S. Vell Paari ini kepada UMNO, dulu bapa dia kalah di Parlimen Sungai Siput pun dikatakan berpunca dari UMNO, ..dan macam-macam lagilah, malas nak tulis semua.

Dulu HINDRAF serbu rumah terbuka Hari Raya Tun Abdullah di Putra Jaya mencerminkan budaya kurang ajar sesetengah kaum di negara ini yang langsung tidak mahu menyelami sedalam-dalam perasaan kaum-kaum lain pada ketika mereka menyambut hari-hari kebesaran masing-masing.

Sudah duduk lama sebagai warga negara Malaysia tapi tetap gagal mengikis sikap perkauman yang ternyata masih menebal dalam diri mereka.

UMNO yang sentiasa mengamalkan sikap terbuka dan bertoleransi dengan parti-parti komponen lain dalam Barisan Nasional terus dituduh anak Samy Vellu sebagai penindas padahal selama mana memberi ruang, memberi kawasan yang majoritinya adalah Melayu kepada MIC langsung tidak dipandang dan tidak dikenang oleh S. Vell Paari.

Bagi saya, kalau tanpa UMNO berbuat sesuatu untuk kebaikan MIC tidak mungkin MIC akan mempunyai banyak menteri dalam Kabinet Malaysia ketika ini. Boleh dikira berapa saja wakil rakyat MIC yang dipilih rakyat jika dibandingkan dengan wakil rakyat dari lain-lain parti dalam BN seperti PBB, PBRS, SPDP, PBS, PRS, SUPP dan yang lainnya.

Sudah kaum India sendiri mahukan perubahan pada MIC, maka S.Vell Paari harus terimalah kehendak itu walaupun kemenangan DS Samy Vellu yang masih kekal sebagai Presiden MIC terpaksa dikorbankan pada akhirnya.

Demi masa depan MIC lebih baik cerminkan diri dari dalam dulu dan jangan mudah menuduh untuk mengaitkan pihak lain kedalam perbalahan dalam MIC yang ternyata memang berpunca dari masalah kepimpinan parti MIC itu sendiri.

Arkib Blog