Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Februari 10, 2012

Valentine's Day: digugur dari Kristian tetapi mengapa pula diboleh dalam PAS?

Ketua Dewan Pemuda PAS Ustaz Nashruddin Tantawi beberapa hari lepas ada menegaskan bahawa sambutan Hari Kekasih atau Valentine's Day yang sering dikaitkan dengan budaya orang Kristian boleh juga diraikan oleh orang-orang Islam tetapi harus mematuhi berbagai syarat ataupun yang tidak menyimpang dari ajaran Islam.

Jika dulu, jangankan Valentine's Day...jika bekerjasama dengan orang bukan Islam untuk memerintah negara walau dalam bentuk apapun sudah dikira haram oleh orang-orang PAS dan bagi PAS setiap apa yang berkaitan dengan orang Kristian pasti itu semua haram dan jijik.

Tetapi mengapa kini sejak PAS menjadi talibarut kepada DAP segalanya berubah? Apakah PAS ingat DAP tu pejuang agama Kristian, Hindu, Buddha ataupun Kong Fu Tze?

Perlu kita semua ingat serba sedikit tentang sejarah keberadaan atau wujudnya Valentine Day itu adalah berkaitan dengan seorang pemimpin Kristian yang lebih dikenali sebagai Saint Valentine. Valentine diingatkan sebagai seorang yang amat penyayang didalam Kristian maka itulah sehingga kini masih ada kalangan masyarakat dunia tanpa mengira bangsa serta agama tetap terus mengingati tarikh 14 February setiap tahun bagi tujuan khusus.

Valentine's Day diwujudkan pada tahun 496 Masehi oleh pemimpin tertinggi Roman Katholik ketika itu iaitu Pope Paul VI namun telah diharam ataupun digugur dari kepercayaan orang Kristian khusunya dari mazhab Katholik pada tahun 1969 oleh Pope Gelasius kerana sukar untuk menerima ia sebagai satu cabang kepercayaan bagi umat Kristian tambahan pula ianya tidak pernahpun disebut atau terdapat didalam ajaran Kitab Injil.

Hari Kekasih atau Valentine;s Day yang disambut setiap tahun pada tarikh 14 February bukanlah satu perayaan wajib orang Kristian namun setiap orang kini tanpa mengira latar belakang agama mahupun budaya mereka tidak pula dilarang untuk merayakannya melainkan jika setiap pemimpin mana-mana agama tegas terhadap pengikut agama masing-masing maka mereka perlu pastikan bahawa tidak akan berlaku sesuatu yang boleh mencemar maruah agama sendiri tanpa perlu memburuk-burukkan agama orang lain.

Arkib Blog