Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Julai 22, 2011

Mat Syabu dalam filem Madu Tiga...Dialog menarik bermula di minit 8:05...

Cik Hasnah : Eh bang?! kalau Nah tak salah luka abang kelmarin sebelah sini...

Encik Jamil : Aaah eleh...entah ada datanglah kau tu...memang sebelah sini...!!!

Cik Hasnah : Ye ke bang ?

Encik Jamil : Memang sebelah sini...sebelah sini!!!..kalau tak percaya tanya mak, tanya mak!

Cik Hasnah : Oklah, Nah telefon mak...

!bunyi telefon!!!(((((((((((((((((((((((0))))))))))))))))))))))))!!!

Ibu Cik Hasnah : Hello...!

Cik Hasnah : Itu mak yeaaa... mak, mak... aaa...luka abang Jamil di sebelah mana mak? ...disebelah kiri ke sebelah kanan? ...alaaa...macam inipun mak tak boleh ingatlah...! ...baiklah mak... itu saja yang Nah nak tau...

Cik Hasnah : Bang Jamil.., mak bilangpun mak tak tau...bang!

Encik Jamil : Eaahh...memang sebelah sini..., sebelah sini...

Cik Hasnah : Eh? eh? ...tadi sebelah sini, kenapa sebelah sini pulak bang?

********************************************************************

Baru-baru ini Timbalan Presiden PAS Mat Syabu mendakwa bahawa kemalangan yang menyebabkan tempurung kepala lutut dia pecah berkecai akibat dilanggar secara berdepan oleh sebuah trak atau Land Rover Polis tetapi setelah pembohongan dia terbongkar hari ini Mat Syabu tukar balik cerita kononnya dia telah dilanggar oleh kereta peronda Polis dari jenis Proton Waja dan bukannya oleh Lad Rover Polis.

Baguslah kalau begitu. Jadi selepas ini mungkin Mat Syabu akan tukar lagi cerita kononnya dia telah dilanggar oleh kereta mercedes benz milik Tian Chua atau mungkin juga dilanggar oleh kereta yang dipandu YB Ng Swee Lim...boleh pusing-pusing, pusing macam main roda impian...

Keluarga TBH sudah keterlaluan serta melampau !!!


Semalam Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz telah mengumumkan hasil siasatan oleh Suruhanjaya Siasatan DiRaja berhubung dengan misteri kematian mendiang Teoh Beng Hock yang mayatnya telah dijumpai terdampar di koridor tingkat 5 Plaza Shah Alam Selangor 16 Julai 2009 selepas mendiang memberi keterangan di Pejabat SPRM Selangor yang berada di tingkat 14 plaza yang sama.

Hasil siasatan suruhanjaya berkenaan sebagaimana yang telah diumumkan oleh Datuk Seri Nazri dimana kematian mendiang Teoh Beng Hock adalah berpunca daripada membunuh diri dan bukannya dibunuh sepertimana yang telah didakwa pihak tertentu sebelum ini. Pengumuman mengenai hasil siasatan oleh suruhanjaya tersebut telah disambut baik oleh kebanyakkan rakyat Malaysia namun tidak bagi pihak keluarga mendiang sendiri terutamanya ibu Teoh Beng Hock yang nyata tidak mahu menerima keputusan berkenaan.

Apa yang kita perlu tahu serta maklum berkaitan dengan penubuhan suruhanjaya siasatan Di Raja itu ialah ianya telah menggunakan wang rakyat. Kerajaan terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang bukan sedikit nilainya semata-mata untuk mencari kebenaran di sebalik kematian misteri Teoh Beng Hock yang dipenuhi dengan seribu satu persoalan.

Tindakan kerajaan yang telah menggunakan wang rakyat untuk tujuan itu hampir serupa dengan yang pernah dilakukan oleh kerajaan sebelum ini iaitu semasa dibawah pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi dulu bagi tujuan pembayaran Ex-gratia kepada enam orang bekas hakim yang dipecat sewaktu zaman Tun Dr Mahathir dulu dimana pentadbiran Tun Abdullah Badawi telah memperuntukkan wang rakyat sebanyak RM10.5 juta untuk tujuan berkenaan.

Tetapi didalam kes Teoh Beng Hock ini agak berlainan dan ada kemungkinan rakyat tidak terlalu memersoalkan sangat akan kewajaran pihak kerajaan untuk menggunakan wang rakyat bagi tujuan menyiasat kematian Teoh Beng Hock itu kerana perasaan simpati rakyat terhadap keluarga serta ibunya yang ditinggalkan oleh mendiang telah mengatasi semuanya.

Rakyat Malaysia yang terkenal dengan sikap mudah bersimpati apabila berada di dalam keadaan yang tertentu memang tidak terlalu berkira sangat dalam soal sedemikian kerana demi rasa simpati terhadap mereka yang ditimpa sebarang masalah maka apa juga bantuan akan segera dihulur apatah lagi jika ianya melibatkan masalah besar seperti yang menimpan mendiang Teoh Beng Hock itu.

Namun apa yang pasti akan membuat kita semua menjadi mulai mual dan meluat terhadap pihak keluarga mendiang Teoh Beng Hock itu adalah kerana sikap ibu, tunang serta keluarga mendiang itu sendiri. Mereka seolah-olah tidak menghargai usaha pihak kerajaan Malaysia yang telah terpaksa membelanja wang rakyat yang bukan sedikit jumlahnya hanya kerana mahu mendapatkan kebenaran dan menegakkan keadilan sepertimana yang mereka tuntut sebelum ini.

Perasaan simpati kita kepada mereka sebelum ini pasti akan berubah menjadi benci. Kita tidak akan benci kepada keluarga mendiang hanya kerana melihat mereka seperti telah menjadi perkakas kepada pihak Pakatan Haram DAP, PKR dan PAS tetapi kita menjadi semakin benci kepada mereka setelah merasakan kerajaan seolah-olah sudah teraniaya, turut akur dengan kemahuan mereka apabila bersetuju untuk menubuh satu suruhanjaya Di Raja bagi tujuan siasatan dengan mengorbankan wang rakyat tetapi malangnya apabila pihak suruhanjaya sudah ada keputusan hasil dari siasatan yang berbulan-bulan lamanya, keluarga Teoh Beng Hock pula telah menolak dan tidak mahu menerima keputusan berkenaan.

Kita tidak tahu, apakah muslihat sebenar keluarga Teoh Beng Hock seterusnya dalam isu ini. Apakah sebab mereka sehingga sanggup untuk mempermainkan kerajaan Malaysia sebegitu rupa? Kalau mereka mahukan keadilan sudah tentu juga kerajaan Malaysia, SPRM, Polis dan sebagainya juga mahu lebih keadilan bagi pihak mereka.

Dan jika ibu, keluarga atau tunang Teoh Beng Hock tidak mahu menerima keputusan suruhanjaya itu yang menyebut bahawa mendiang Beng Hock sebenarnya mati kerana membunuh diri, jadi pihak mana lagi yang disyaki oleh keluarga pihak mendiang telah sengaja membunuh Teoh Beng Hock ? Apakah mereka mahu satu lagi suruhanjaya untuk menyiasat ditubuhkan dengan menggunakan wang rakyat ???

Video KHP121: Mat Serbu rempuh bahu jalan. Mat Serbu pembohong!!!Nampaknya pembohongan yang dilakukan oleh Mat Serbu tidak bertahan lama apabila pihak PDRM semalam berjaya mendedahkan tuduhan yang tidak bertanggungjawab oleh Mat Serbu ke atas pihak PDRM semasa perhimpunan haram Bershit 2.0 pada 9 Julai lalu memang tidak berasas sama sekali.

Jika sebelum ini Mat Serbu mendakwa motosikal yang dibonceng beliau telah dilanggar oleh kenderaan yang dinaiki anggota PDRM namun semuanya ternyata bohong dan tipu belaka apabila rakaman CCTV yang ditayangkan oleh pihak PDRM semalam menunjukkan motosikal yang dibonceng Mat Serbu sebenarnya telah melanggar bahagian tepi bahu jalan lalu terbalik dibelakang Land Rover Polis.

Tahniah dan Syabas kepada PAS kerana punya seorang pemimpin yang kuat menipu dan berbohong sama juga macam seorang lagi sahabat dia dari parti PKR yang memang pakar dalam mengolah jalan cerita untuk drama-drama yang terbaru. Syabas PAS!!!

Arkib Blog