Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, April 08, 2010

Dakwaan Anwar & Bush serupa, tiada asas tiada bukti...

Jika dulu Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush bermati-matian menuduh kerajaan Iraq pimpinan Saddam Hussein ada memiliki, menyembunyi serta menyimpan senjata pemusnah besar-besaran dan diakui pula oleh sebuah negara bekas penjajah dunia Britain.

Untuk membuktikan bahawa kononnya dakwaan itu benar, maka George Bush telah berpakat dengan Perdana Menteri Britain ketika itu, iaitu Tony Blair untuk menyerang kerajaan Saddam Hussein bagi membuktikan kepada dunia bahawa tuduhan mereka itu mempunyai asas walaupun jauh disudut hati beliau sendiri tahu bahawa Iraq sebenar tiada mempunyai senjata pemusnah sepertimana yang dikatakan namun itu hanyalah satu tipu muslihat Bush kerana beliau sedar bahawa tuduhan itu perlu dipertahankan bagi membolehkan Amerika Syarikat dan Britain menyerang dan seterusnya menakluki bumi Iraq.

Persoalannya sekarang ialah setelah perlembagaan, undang-undang, kedaulatan, keamanan, keharmonian, maruah bangsa dan negara Iraq sudahpun hancur musnah dipijak-pijak oleh tentera negara penceroboh, Presiden Saddam Hussein berjaya ditangkap, dibicarakan mengikut undang-undang kejam Amerika Syarikat dan menemui ajal ditali gantung apabila Almarhum dihukum gantung sampai mati namun sehingga kini kerajaan Amerika Syarikat tetap gagal mengemukakan sebarang bukti yang Iraq memiliki senjata pemusnah sebagaimana tuduhan yang mereka buat sebelum itu.

Begitu juga dengan dakwaan yang telah dibuat oleh Ketua Pembangkang yang juga Anggota Parlimen Permatang Pauh, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah menyebut bahawa terdapat "perisik Israel" didalam perkhidmatan Polis DiRaja Malaysia(PDRM).

Bagi saya, dakwaan yang telah dibuat oleh YB Datuk Seri Anwar itu adalah permainan kata-kata saja dan bukannya betulpun sebabnya jika dakwaan beliau itu memang benar sudah pasti dia akan tampilkan kenyataan itu dengan bukti-buktinya sekali. Dakwaan itu juga samalah seperti dakawaan beliau sebelum ini apabila dikatakan ada lebih 30 Ahli Parlimen BN akan melompat parti untuk menyertai Pakatan Pembangkang sebelum 16 September 2008 bagi menumbangkan kerajaan yang sedia ada.

Begitu juga dengan dakwaan beliau sebelum ini yang menyatakan bahawa keselamatannya terancam sehingga menyebabkan beliau bersembunyi di Pejabat Kedutaan Turki hujung bulan June 2008 dulu kononnya bagi mendapatkan perlindungan tetapi sehingga kini kita semua juga masih belum lagi mendapat tahu akan status sebenar berkenaan dengan dakwaan beliau itu samada ianya benar ataupun palsu.

Oleh itu, selagi masih ada dakwaan-dakwaan seperti itu ditimbulkan tanpa disertakan dengan bukti-buktinya sekali maka selama itulah ianya tetap akan menjadi satu tandatanya tak berkesudahan kepada kita semua.

Arkib Blog