Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Februari 02, 2010

Selepas PRU 12 : BN terus bekerja, Pakatan Pembangkang terus berpolitik

Jika diteliti benar-benar perbezaan yang ada diantara pemimpin Barisan Nasional pemimpin Pakatan 3 in 1(DAP, PKR dan PAS) sangat jauh bezanya. Bagaikan langit dengan bumi.

Lihat saja cara kerja mereka selepas berlalunya Pilihan Raya Umum ke 12 lalu. Apa yang dapat yang kita lihat perkara yang pernah Pakatan 3 in 1 itu buat? Tiada apapun.

Di Pulau Pinang, mereka dah jadi Kerajaan begitu juga di Selangor, Kedah dan Kelantan tetapi mereka kita lihat terus bertindak sebagai pembangkang. Mereka sendiri belum sedar yang Pakatan 3 in 1 sudah mendirikan kerajaan di empat negeri tersebut. Mereka gagal sebenarnya berdiri sebagai sebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat.

Manakala wakil rakyat dalam Parlimen dari pihak Pakatan 3 in 1 juga dilihat telah gagal 97% sebagai Ahli Parlimen yang telah diberi tanggungjawab untuk menggalas tugas membela nasib rakyat di kawasan Parlimen yang mereka wakili berbanding dengan wakil rakyat dari pihak BN.

Cuba kita lihat balik apa yang pernah dilakukan oleh pihak Pakatan 3 in 1 sejurus selesai PRU-12 dulu sehingga kini. Sepatutnya masa 5 tahun yang telah diberikan oleh rakyat kepada mereka untuk membuktikan kemampuan mereka sebagai pemimpin hendaklah digunakan sekurang-kurangnya 20 hari dalam masa sebulan untuk menemui pengundi dibawah dan tidak wajar sekali masa 5 tahun itu dibazirkan begitu saja untuk naik turun ke mahkamah.

Sebagai contoh, kita lihat sajalah YB Datuk Seri Anwar, YB Gobind Singh Deo, YB Karpal Singh, YB R. Sivarasiah, YB Lim Kit Siang, YB Saifuddin Nasution, YB Teresa Kok, YB Ronnie Liu, YB Mohd Nizar, YB Tian Chua, YB Elizabeth Wong, YB Chong Chieng Jen dan ramai lagi dari kalangan mereka. Hari-hari muka mereka berlatarbelakangkan sekitar mahkamah ini saja yang kita nampak terpampang dalam akhbar harian di Malaysia ini.

YB Datuk Seri Anwar sibuk dengan kes liwatnya, YB Gobind Singh sibuk dengan kes TBHnya, YB Karpal Singh sibuk memanjang dengan firma guamannya selain membela Anwar, YB Lim Kit Siang sibuk melalak pasal PKFZ dan lain-lain lagi yang tiada berkaitan dengan masalah rakyat di Ipoh Timur, YB Mohd Nizar sibuk dengan kes berebut kuasa di Mahkamah, YB Ronnie Liu sibuk dengan pub, pusat karouke, pusat urut..., YB R. Sivarasiah juga sibuk dengan kes liwat membela Anwar, YB Elizabeth Wong sibuk menunggu seseorang bagaikan pungguk merindukan bulan dan lagi, lagi dan lagi...

Kita semacam melihat mereka seolah-olah tiada masa untuk menemui para pengundi dikawasan Parlimen yang diwakili apatah lagi untuk menunaikan janji yang pernah ditaburkan semasa kempen PRU-12 dulu. Mereka terus berpolitik sepanjang masa. Apa saja benda semua nak dipolitikkan sehingga jarum patahpun mahu dipolitik.

Keadaan ini sangat berbeza sama sekali dengan para pemimpin dari Barisan Nasional. Pemimpin-pemimpin dari BN ini selesai saja Pilihan Raya, mereka terus buat kerja masing-masing dan tutup buku politik selama 5 tahun walaupun bukan kesemuanya lah, tapi perkara ini memang tidak pernah ada dalam Pakatan 3 in 1, dimana sebelum atau selepas Pilihan Raya sama saja bagi mereka dan berpolitik sudah menjadi lumrah yang tidak boleh ditinggalkan walau sesaatpun dari jiwa mereka.

Arkib Blog