Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 17, 2010

Nik Aziz harus bertaubat dan segera kembali kepangkal jalan !

Walaupun saya tidak berpegang kepada agama Islam sebagai pedoman hidup namun tentang hukum-hakam sebagaimana yang telah ditetapkan umpamanya apa yang diharuskan, apa yang dituntut oleh agama dan apa yang dilarang dalam agama Islam sedikit sebanyak mengenainya memang saya dapat memahami dengan baik.

Oleh itu apabila berbicara tentang tindak-tanduk MB Kelantan yang juga Mursyidul Am Pas YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat berkenaan dengan beberapa isu yang menyentuh hal ehwal agama Islam iaitu sejak PAS menjalinkan kerjasama dengan DAP, sejak dari itulah maka saya dapat melihat bagaimana Datuk Nik Aziz sehingga sekarang telah terbukti sanggup untuk menaruh agama sebagai jaminan hubungan dengan DAP dan PKR demi untuk terus mengekalkan kuasa politik beliau serta Pakatan Pembangkang secara keseluruhannya.

UMNO pada pandangan saya walaupun telah sekian lama mengikat kerjasama politik dengan MCA, MIC, PBB, SUPP, PBS, PBRS dan lain-lain parti didalam gabungan Barisan Nasional untuk memerintah negara ini tetapi dalam hal yang ada hubungkaitnya dengan kepentingan agama Islam saya mendapati UMNO tidak pernah sesekali menunjukkan sikap bertolak-ansur tentang isu agama dengan rakan-rakannya dalam BN berbeza dengan pendekatan yang diambil oleh PAS yang jelas sanggup mengorbankan prinsip beragama mereka hanya kerana untuk mempertahankan agenda politiknya bersama dengan DAP dan PKR.

Dalam isu yang melibatkan kepentingan agama maka sewajarnyalah prinsip yang bersifat sementara dalam parti harus dikorban demi untuk masa depan agama yang sifatnya adalah kekal abadi dan oleh itu saya berpendapat adalah tidak masuk akal samasekali apabila nilai-nilai agama itu pula yang hendak dikorban hanya kerana untuk memenuhi perjuangan parti yang dasarnya boleh dipinda dan diubahsuai pada bila-bila masa serta mengikut keadaan semasa.

Kemuncak kepada permainan yang mempertaruhkan agama demi politik yang diamalkan oleh PAS terutamanya oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz ialah sejak PAS menghalalkan apa yang dulunya mereka katakan sebagai haram apabila bekerjasama dengan bukan Islam untuk mentadbir negara ini tetapi kini nampak jelas seolah-olah PAS pula yang bukan sahaja setakat sedia bekerjasama dengan DAP dan PKR dalam soal politik malah lebih jauh lagi apabila dalam hal yang tidak sepatutnya boleh disentuh oleh DAP seperti hal ehwal agama Islam, PAS kelihatan sudah rela dan turut menyetujui segala tindakan oleh DAP yang memang mempunyai muslihat tersembunyi terhadap agama Islam.

Yang terbaru iaitu apabila kita dikejutkan dengan reaksi dan kenyataan yang telah diberikan oleh Datuk Nik Aziz mengenai isu "batal tak batal" Perarakan Maulidur Rasul oleh Kerajaan dibawah pentadbiran Ketua Menteri YAB Lim Guan Eng peringkat negeri Pulau Pinang yang dijadualkan berlangsung serentak diseluruh negara pada hari Jumaat, 26hb. February 2010 iaitu hujung bulan ini.

Dalam isu pembatalan perarakan Maulidur Rasul itu, Datuk Nik Aziz seakan-akan bersetuju dengan langkah yang diambil oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng apabila beliau tampil bersama dengan hujah-hujah berdasarkan tafsiran agama oleh beliau sendiri bagi menghalalkan keputusan yang telah dibuat oleh Lim Guan Eng berhubung dengan perkara itu. Begitu juga dengan isu Kalimah ALLAH yang timbul baru-baru ini, dimana kita mendapati nada Datuk Nik Aziz ketika mengulas isu tersebut telah membayangkan persetujuan beliau iaitu untuk tidak membantah penggunaan kalimah ALLAH oleh bukan Islam.

Demi untuk tidak rela menyaksikan semakin ramai rakyat Malaysia terutamanya orang Islam serta mereka yang mula berhasrat untuk menyokong PAS turut menjadi sesat bersama Datuk Nik Aziz Nik Mat, saya sarankan supaya Menteri Besar Kelantan itu sendiri agar segera bertaubat dan kembali kepada ajaran Islam yang sebenar sementara peluang dan ruang yang diberikan masih ada, maka gunakanlah masa dan ruang itu sebaik mungkin untuk memperbaiki kesilapan jika ada dan pimpinlah rakyat Malaysia ini serta umat Islam keseluruhannya ke arah yang lebih sejahtera, harmoni, selamat, aman dan damai dengan cara yang dibenarkan oleh agama Islam tanpa perlu menggadai maruah agama kepada pihak lain.

Kekayaan terus meningkat walaupun ditindas ?

Tulisan saya bukan berbau perkauman, harap KDN tidak bertindak 'tidak akan teragak-agak' pula mengenainya.

Sebenarnya saya ingin membawa pembaca untuk merenung sejenak tentang beberapa tuduhan serta pendapat sesetengah pihak sebelum ini yang mengatakan bahawa orang Melayu khususnya UMNO selaku tulang belakang kepimpinan negara bersifat sebagai penindas hak terhadap kaum lain di Malaysia.

Sejak dari dulu saya tidak sama sekali bersetuju dengan pendapat sedemikian. Kita boleh lihat sendiri perkembangan dari hari ke hari atau dari masa ke semasa dalam negara kita, tiadapun perkara seperti itu yang berlaku cuma apa yang kita nampak ialah kekayaan yang sepatutnya dikongsi samarata oleh rakyat Malaysia seolah-olah hanya dimonopoli oleh pihak yang didakwa sebagai telah ditindas.

Buktinya ialah apabila senarai terkini individu terkaya di Malaysia telah dikeluarkan semalam yang memperlihatkan bekas 'Raja Gula' Tan Sri Robert Kouk Hock Nien terus berjaya mengumpul kekayaan beliau dengan pertambahan RM16.1 billion menjadikan nilai harta beliau terkumpul kepada RM42.76 billion setakat ini dan ini menjadikan beliau sebagai orang paling kaya di Malaysia.

Begitu juga ditempat kedua yang masih disandang oleh Tan Sri Ananda L. Krishnan yang terus menambah nilai kekayaan beliau menjadi RM27 billion, ketiga Tan Sri Lee Shin Chen dengan harta berjumlah RM11.92 billion, keempat Tan Sri Teh Hong Piow sebanyak RM10.86 billion, ditempat kelima pula Tan Sri Lim Kok Thay dengan harta yang diwarisi sebanyak RM10.30 billion.

Usahawan dari golongan Bumiputera hanya tersenarai ditempat ketujuh selepas Tan Sri Quek Leng Chan yang memiliki harta bernilai RM7.09 billion iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary dengan kekayaan beliau sebanyak RM6.01 billion. Manakala nama-nama seperti Datuk Seri Mohd Nazir Tun Razak dari CIMB Group, Datuk Shahril Shamsuddin serta adik beliau Shahriman Shamsuddin dari Sapura Holdings, Datuk Mokhzani Mahathir serta beberapa muka baru yang disenarai masih lagi dikedudukan yang tercorot.

Bagi saya inilah bukti yang jelas dan nyata bahawa Kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi oleh parti UMNO tidak seperti apa yang telah dituduh dan difitnah oleh pihak-pihak tertentu terutamanya oleh Pakatan Haram Pembangkang(PHP) selama ini.

Arkib Blog