Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, September 08, 2009

Kuil DiDahulukan + Kepala Lembu DiUtamakan - Mengapa?

Gambar diatas hanyalah sebagai gambar hiasan semata-mata tetapi memang ada kaitan dengan cerita dan kisah pilu penduduk-penduduk Melayu di Seksyen 23 Shah Alam Selangor Darul Ehsan, iaitu berkenaan dengan kisah pemindahan Kuil dari seksyen 19 ke seksyen 23. Cuma gambar Kuil itu saja yang tidak ada kaitan langsung dengan Kuil di Seksyen 19. Hanya sebagai penghias kepada artikel ini saja.

Sebenarnya saya bertambah menjadi semakin hairan. Bertambah menjadi bingung. Bertambah menjadi pening-pening. Ada juga rasa nak termuntah-muntah. Tapi jangan salah sangka, bukan disebabkan terkena jangkitan wabak H1N1. Ye lah, kerana sering terpikirkan akan nasib yang telah, sedang dan yang akan menimpa penduduk di Seksyen 23 Shah Alam yang terdiri daripada kaum Melayu dan Islam serta tindakan menyusul yang akan diambil oleh pihak berkuasa terhadap mereka. Tidak berat sebelah ke ? Saya lihat macam tak seimbang saja...

Pada asalnya kalau tak salah saya, penduduk disitu sebenarnya membantah hasrat kerajaan Negeri Selangor yang diterajui oleh Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar dari Pakatan Haram yang mahu memindahkan tapak kuil yang sedia ada di seksyen 19 ke seksyen 23 atas desakan pihak-pihak tertentu. Berbagai usaha yang telah mereka buat untuk menemui Menteri Besar bagi membincangkan masalah itu namun tiada juga berhasil berikutan keengganan kerajaan negeri melayan keluh kesah penduduk disitu.

Sehinggalah terjadinya peristiwa tunjuk perasaan secara aman dengan membawa kepala lembu serta meletakkannya di hadapan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sambil mereka memijak-mijak kepala lembu itu yang memang dah tak boleh buat apa-apa dah, siapa-siapa saja nak cucuk hidung lembu itupun haiwan tu tak akan marah punya...macam MB Selangor juga tu.

Saya hanya melihat niat atau tujuan asal mereka membawa kepala lembu itu memang dituju khas kepada Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menunjukkan kemarahan mereka terhadap cara pentadbirannya di Selangor yang lebih memihak kepada kaum bukan Melayu manakala kaum sendiri merasa mereka semakin tersisih kebajikan mereka oleh kerajaan Pakatan Haram itu.

Oleh itu, saya sangat hairan bagaimana mereka boleh ditahan, ditangkap dan akan didakwa dibawah akta hasutan. Jadi dalam hal ini, mengapa ada pihak yang mengambil kesempatan untuk mengeruhkan lagi keadaan. Saya langsung tidak melihat tujuan mereka penduduk seksyen 23 yang memijak kepala lembu itu sebagai boleh digambarkan sebagai menghina kepercayaan orang-orang Hindu. Semua pihak harus rasional, tidak usah mengelabah.

Dalam masa yang tegang sebegitu, memang akan berlaku sesuatu yang akan menyebabkan mana-mana pihak yang akan terlupa tentang sesuatu perkara yang mungkin bagi pihak lain adalah sensitif manakala bagi pihak yang satu lagi ini adalah perkara yang biasa saja.

Lembu bagi kaum India atau orang Hindu setahu saya ialah hanya sebagai haiwan yang tidak boleh dimakan kerana mereka telah menganggap haiwan tersebut sebagai haiwan suci. Pengiktirafan mereka tentang lembu sebagai yang sedemikian adalah disebabkan sumber utama minuman mereka adalah datang dari susu lembu, jadi merekapun percaya yang lembu itu boleh diibaratkan sebagai ibu atau emak. Jadi bererti, adalah dilarang untuk makan ataupun membunuh haiwan itu.

Tetapi lembu bagi kaum atau bangsa lain di muka bumi ini adalah sama saja dengan haiwan-haiwan pedaging yang lainnya seperti kerbau, kambing, biri-biri, rusa, pelanduk, kijang, unta, ayam, itik dan lain-lain lagi yang boleh disembelih, dilapah dagingnya, dipanggang, dimasak, disalai, dimakan, dibuat sup tulangnya dan bermacam-macam lagi. Oleh itu mereka ini tidak pernah terpikir yang haiwan ini sebagai apa-apa hanyalah sebagai haiwan biasa saja.

Bila saya mendengar alasan yang telah diberikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein yang mengulas mengenai perkembangan semasa iaitu tindakan yang telah dan akan diambil terhadap mereka yang terlibat didalam perhimpunan haram atau tunjuk perasaan itu seperti tidak boleh diterima akal. Perbandingan diantara tindakan yang tidak diambil dan yang diambil terhadap pihak-pihak tertentu yang melemparkan kepala babi kedalam surau satu ketika dulu dengan insiden terbaru ini iaitu tindakan memijak kepala lembu oleh penduduk Melayu dari seksyen 23 itu telah dinyatakan.

Untuk kes mereka yang telah melemparkan kepala babi kedalam surau satu masa dahulu beliau menjelaskan bahawa tindakan tidak dapat diambil kerana tiada terdapat bukti atau tidak tahu siapa yang melakukannya. Manakala untuk kes yang memijak kepala lembu ini, tindakan dapat diambil ialah kerana semua bukti ada, rakaman video dan sebagainya cukup untuk dijadikan sebagai bahan bukti.

Jadi sebagai rakyat biasa ini, saya inginlah untuk bertanya dengan Datuk Seri Hisham selaku Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab penuh terhadap keselamatan dalam Negara.., sebelum nak tahan, tangkap dan dakwa rakyat biasa yang teraniaya seperti yang telah berlaku sekarang di seksyen 23 Shah Alam, apakah ada siasatan awal telah digerakkan bagi menyiasat punca segalanya mengapa rakyat biasa ini bertindak sedemikian rupa???

Siasatlah puncanya, carilah petunjuk. Carilah siapa yang sebenarnya yang menjadi punca keretakan hubungan kaum di Selangor dan dimana saja didalam negara sekarang. Walaupun saya tahu dan faham bahawa Kementerian Dalam Negeri memang tidak usah dan tidak perlu untuk bersuluh lagi didalam soal ini sebab punca semuanya memang terang dan jelas, namun oleh kerana yang membuat angkara itu adalah orang-orang politik maka tempias dari tindakan yang dikenakan tetap rakyat biasa juga yang terima padahnya. Rakyat biasa juga yang terus menjadi mangsa.

Kepala Lembu : Apakah nasib penduduk Melayu di Seksyen 23 akan terbela?

Isu kepala lembu yang terpaksa dihadapi secara bersendirian oleh penduduk kaum Melayu di seksyen 23 Shah Alam nampaknya semakin sukar. Apakah tiada jalan penyelesaian yang terbaik? Yang terbaru, Peguam Negara Tan Sri Ghani Patail dalam kenyataannya menyebut bahawa mereka-mereka yang telah terlibat didalam demonstrasi itu akan dihadapkan ke mahkamah dalam tempoh yang terdekat ini.

Saya mulanya tidak pernah terpikir yang demonstrasi mengarak kepala lembu itu akan diambil tindakan undang-undang ketat seperti itu, cuma pada pendapat saya oleh kerana tujuan sebenarnya penduduk disitu berbuat sedemikian hanyalah untuk menggambarkan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa mereka mengganggap beliau sebagai lembu yang kena cucuk hidung, itu saja.

Pada pandangan saya memang begitulah. Sebabnya ialah lembu bagi masyarakat lain terutamanya kaum Melayu adalah sejenis binatang yang dungu, suka dicucuk hidung, ikut saja kemana arah jalan yang ditarik oleh pengembalanya. Lembu juga adalah binatang peliharaan yang dagingnya halal dan tidak ditegah untuk dimakan..jadi apa salahnya amalan memberi sedekah kepala lembu itu kepada Tan Sri Khalid untuk dibuat sup sempena bulan puasa ini?

Tetapi, ada satu peristiwa dahulu masih saya ingat juga...iaitu berkenaan dengan peristiwa perbuatan kaum tertentu yang menggantung kepala babi didepan sebuah surau dalam Negeri Melaka. Mereka yang berbuat begitu kerna membantah operasi meroboh ladang-ladang babi haram disekitar Melaka pada ketika itu. Perbuatan mereka itu juga telah dengan jelas menyinggung, melukakan hati serta menghina umat Islam dan kaum Melayu keseluruhannya.

Mengenai tindakan undang-undang terhadap pelaku perbuatan itu saya tak ingat lagi, samada pernah diambil tindakan kah ataupun didiamkan saja. Tapi apa yang sangat menghairankan saya ialah, kenapa seandainya orang Melayu bertindak setelah diri serta agama mereka sering dicabar dengan berbagai cara..maka tindakan undang-undang segera menyusul, tetapi jika kaum lain yang berbuat sedemikian terutamanya Cina dan India...mengapa tindakan begitu susah sekali untuk dikenakan terhadap mereka? Huh!...

Arkib Blog