Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Ogos 14, 2012

Sarawak wajar sekat kemasukan pemimpin berhaluan kiri dari Sabah ke negeri ini

Tindakan pihak Jabatan Imigresen Sarawak baru-baru ini yang menahan Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) Sabah, Jannie Lasimbang dari memasuki negeri ini adalah sungguh tepat dan kena pada waktunya. Baca Utusan Borneo

Kehadiran beliau yang bermula pada 9 Ogos hingga semalam di Miri adalah untuk menyertai sessi dialog anjuran sebuah pertubuhan Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JAOS) di mana perjuangan kumpulan ini saya lihat lebih mirip kepada perjuangan kumpulan pendesak yang sentiasa cuba memberi tekanan terhadap kerajaan dari berbagai sudut.

Apa yang sangat tidak digemari dari kedatangan pemimpin berhaluan kiri dari negeri Sabah ke negeri Sarawak adalah kerana kenderungan mereka untuk menghasut rakyat serta pemimpin-pemimpin tertentu di Bumi Kenyalang agar punya perasaan tidak senang dengan pihak-pihak pemerintah dari Semenanjung Malaysia.

Perbuatan menghasut seperti ini memang tidak dialu-alukan dan harap kerajaan Sarawak lebih tegas dengan kedatangan tetamu-tetamu tidak diundang dari Sabah seperti Dr. Jeffery Kitingan, Lajim Hj. Ukin, Wilfred Boomboring dan juga Jannie Lasimbang ini dan kalau perlu senaraihitamkan semua nama-nama mereka ini dari memasuki Sarawak sekiranya kunjungan mereka ke negeri ini semata-mata untuk memenuhi agenda yang tersembunyi.

Arkib Blog