Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Jun 02, 2010

Berdepan kekejaman Israel: Malaysia harus tampil dengan cara tersendiri...

Kejam, zalim, angkuh dan biadap merupakan antara pakaian semulajadi pada diri para pemimpin serta bala tentera rejim zionis Yahudi. Tanpa satu dari sifat yang disebutkan itu maka rejim Yahudi tidak akan bermaya untuk bergerak diatas muka bumi ini.

Tragedi terbaru iaitu serangan ganas dan paling terkeluar dari sifat yang dimiliki oleh makhluk yang bernama manusia, Komando tentera Israel telah menyerang kapal MV. Marmara yang membawa konvoi iaitu sukarelawan beserta pelbagai jenis bantuan untuk rakyat di Gaza. Serangan yang memang tepat sekali diibaratkan sebagai satu serangan oleh lanun-lanun di perairan Somalia.

Rakyat seluruh dunia yang cintakan keamanan dan bencikan Israel hanya mampu mengadakan tunjuk perasaan, menghantar memorandum ke pejabat kedutaan negara-negara yang tertentu sebagai menyatakan rasa marah mereka terhadap kezaliman pihak Israel dan pastinya tidak akan mampu bertindak lebih daripada itu.

Badan dunia seperti PBB yang diharapkan untuk bertindak ternyata gagal dan kecut. Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama juga dilihat terus bersandiwara berhubung dengan serangan tentera Israel terhadap kapal Marvi Marmara itu. Obama hanya mampu bersedih dan lepas itu pula telah menekan Majlis Keselamatan PBB agar jangan mengutuk Israel.

Lain-lain negara seperti Mesir, Jordan, Arab, Turki sendiri yang mempunyai jalinan kerjasama diplomatik dengan negara Zionis itu masih belum ada kata putus tentang status hubungan negara zionis itu malah lebih teruk lagi kebanyakan negara Teluk yang ada hubungan dengan Israel masih lagi belum ada pendirian jelas samada masih mahu mengekalkan hubungan atau meutuskannya akibat tekanan daripada kerajaan Amerika Syarikat.

Walaupun menghadapi tekanan demi tekanan dari rakyat mereka sendiri yang mahukan negara mereka menamatkan sebarang kerjasama dengan Israel namun hampir kesemua pemimpin negara-negara Teluk kecuali Iran mengambil sikap mendiamkan diri serta membisu. Apa yang rakyat mereka mampu lakukan hanyalah dengan membuat tunjuk perasaan, demonstrasi jalanan, baling batu, bakar tayar, lastik dan sebagainya yang terbukti tidak akan mendatangkan kesan apa-apa kepada pihak Israel.

Dan Malaysia selaku negara Islam yang bukan dalam lingkungan negara-negara Liga Arab atau Teluk, rakyat serta pemimpin di negara ini sepatutnya berusaha mencari jalan atau cara berlainan dari cara yang sudah terbiasa dilakukan oleh rakyat negara lain sebelum ini apabila berdepan dengan amcaman berbahaya Israel agar ianya lebih lebih berkesan serta mampu membuka mata, hati serta fikiran pemimpin Yahudi supaya mereka sedar bahawa apa yang mereka lakukan selama ini terhadap umat manusia sejagat akhirnya akan memakan diri mereka sendiri.

Rakyat Malaysia tidak seharusnya terikut-ikut lagi dengan cara luar yang suka berarak serta suka mengadakan tunjuk perasaan apabila berlakunya sesuatu kejadian seumpama itu...biar sekerap manapun demonstrasi kita lakukan, ianya tidak akan membawa apa-apa faedah sama juga seperti kita mencurah air ke daun keladi, kerja sia-sia.

Malaysia boleh bertindak dengan mempengaruhi negara-negara lain seperti negara-negara yang menganggotai pertubuhan ASEAN, OIC, NAM, KOMANWEL, G-15 agar segera memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel dan juga Amerika Syarikat. Jika Amerika Syarrikat boleh menekan negara-negara lain dengan menggunakan kuasa ekomnominya, kenapa tidak negara lain bersatu untuk mengenakan balik Amerika Syarikat dengan cara yang sama ?

Fikirkanlah, jika kesemua negara-negara yang ada didalam pertubuhan yang disebut itu berjaya dipujuk dan diayat-ayat dengan kata-kata yang meyakinkan agar bersatu menekan dan memaksa Amerika Syarikat supaya jangan lagi memberi muka terlampau kepada Israel, maka adalah tidak mustahil jika Malaysia mahu memulakan dengan cara seperti itu saya pasti ianya akan membuahkan hasil yang luarbiasa.

Arkib Blog