Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Julai 26, 2012

Dr. Jeffery Kitingan giat sebar sentimen anti-Semenanjung di Sarawak !

Kekerapan bekas Naib Presiden PKR, Datuk Dr. Jeffery Kitingan berulang-alik dari Sabah ke Sarawak sejak kebelakangan ini nyata mempunyai niat yang tertentu selain menjalinkan kerjasama dengan beberapa parti politik pembangkang di Bumi Kenyalang.

Mungkin menyedari pengaruh politiknya di Sabah tidaklah semegah dulu atau semakin ditolak oleh rakyat Sabah, kini Dr. Jeffery kelihatan cuba beralih arah ke Sarawak pula.

Mengutip parti STAR yang telah dibakulsampahkan oleh bekas menteri kabinet negeri Datuk Dr. Patau Rubis, beliau dilihat cuba mempengaruhi rakyat Sarawak berbekalkan isu-isu yang sama yang pernah beliau gunakan satu masa dulu dalam menarik sokongan rakyat Sabah terhadap perjuangannya yang kini nyata semakin gagal.

Untuk beberapa hari sewaktu berada di Sarawak, Pengerusi Parti Reformasi Negeri Sabah/Sarawak Dr. Jeffery Kitingan merangkap Pengerusi Yayasan Warisan Borneo mulai meniup perasaan kebencian rakyat Sarawak kepada pihak-pihak di Semenanjung Malaysia khususnya UMNO yang beliau dakwa bertindak bagaikan penjajah di negeri Sabah.

Sambil mengingatkan pihak tertentu yang hadir pada perjumpaan dengan beliau terutamanya rakyat Sarawak betapa pentingnya rakyat negeri ini mempertahankan Perjanjian 18 Perkara yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan agar mereka tidak menerima nasib serupa dengan yang menimpa rakyat serta negeri Sabah yang menurutnya semakin hilang beberapa perkara dari Perjanjian 20 Perkara antara Sabah dengan kerajaan Pusat sebaik saja UMNO bertapak di Negeri Di Bawah Bayu itu.

Selain itu, Dr. Jeffery juga memberi amaran kepada Barisan Nasional serta Pakatan Pembangkang DAP, PKR dan PAS yang berpusat di Semenanjung Malaysia tidak mengganggu kerusi-kerusi Parlimen parti tempatan di kedua-dua negeri Sarawak dan Sabah. Merujuk kepada bilangan kerusi Parlimen di negara ini yang kesemuanya telahpun berjumlah 222 kerusi, Dr. Jeffery tidak mahu BN dan PR Pusat mencampuri urusan pemimpin tempatan untuk 56 kerusi Parlimen yang selebihnya iaitu 31 kerusi di Sarawak dan 25 di negeri Sabah.

Namun demikian, Dr. Jeffery tidak sedar bahawa Sarawak sebenarnya tidaklah sama sepertimana Sabah yang boleh dikatakan sebahagian besar jumlah kerusi Parlimennya terdiri daripada parti-parti politik yang berpangkalan di Semenanjung Malaysia seperti UMNO, MCA dan juga Gerakan sedangkan Sarawak hanya Ahli Parlimen Pembangkangnya saja dari parti yang berasal dari Semenanjung iaitu DAP tetapi parti kerajaan PBB, PRS, SPDP dan SUPP parti tempatan yang mendapat dokongan kuat daripada rakan gabungan BN di Semenanjung Malaysia.

Apa yang saya lihat dari kehadiran Dr. Jeffery Kitingan yang kerap ke negeri Sarawak adalah semata-mata untuk membina pengaruhnya dikalangan pengundi walaupun terpaksa menggunakan pendekatan yang terlalu asing bagi rakyat Sarawak apabila beliau cuba mengajar rakyat negeri ini tentang hak-hak mereka dalam Malaysia namun dalam pada itu juga beliau turut menyemai semangat anti-Semenanjung di kalangan penduduk Sarawak sambil mendakwa Sabah kini umpama di bawah penjajahan pihak dari Semenanjung.

Apa pula pandangan pihak kerajaan negeri Sarawak tentang perbuatan Dr. Jeffery Kitingan ini, adakah perlu dikenakan tindakan dihalang memasuki negeri ini menggunakan Akta Imigresen kerana secara halus cuba menghasut penduduk Sarawak agar membenci Kerajaan Persekutuan dan jika kerajaan negeri gagal bertindak awal, apabila sentimen anti-Semenanjung telah meresapi pemikiran penduduk negeri ini adakah saat itu baru kerajaan negeri sedar bahawa kedatangan Dr. Jeffery Kitingan ke Bumi Kenyalang sebenarnya membawa bersamanya racun yang boleh memusnahkan semua apa yang telah dibina bersama selama ini.

Arkib Blog