Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Ogos 05, 2009

I.S.A: DAP/PKR/PAS - Melanggar Hak Asasi Manusia, SUHAKAM Harus Bertindak.

Mungkin ramai yang tidak sedar atau mungkin juga kurang setuju dengan pandangan saya mengenai apa yang telah berlaku pada hari Sabtu 01hb. Ogos 2009 yang baru saja berlalu, iaitu suatu perhimpunan haram, perarakan atau demonstrasi jalanan bagi mendesak kerajaan agar menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).


Bagi saya, perhimpunan haram serta perarakan yang di anjurkan oleh Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang juga didalangi oleh pemimpin-pemimpin parti Pakatan Pembangkang terdiri daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Mustaffa Ali, Mahfuz Omar, Tian Chua, Saifuddin Nasution, Muhamad Syabu, Salehuddin Ayub dan ramai lagi telah melanggar hak asasi manusia secara total.Alasan yang boleh kita kaitkan diantara perhimpunan serta demonstrasi haram itu dengan pelanggaran hak-hak asasi manusia ialah apabila tindakan "pendemonstrsi" yang terang-terang dan jelas sekali telah menafikan hak-hak para peniaga disekitar kawasan yang terbabit daripada menjalankan perniagaan harian mereka.

Disamping itu juga, akibat daripada tindakan penganjur perhimpunan itu yang telah menggunakan kemudahan awam seperti jalanraya sebagai laluan mereka untuk berarak telah mengakibatkan beribu-ribu pengguna jalanraya lain terperangkap sehinggakan memaksa banyak urusan-urusan penting dibatalkan, lewat sampai ke pejabat, tertinggal pesawat dan sebagainya.

Jadi, dalam insiden demonstrsi haram itu saya berpendapat adalah menjadi tanggungjawab Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) untuk bertindak terhadap penganjur perhimpunan haram anti-ISA itu serta pihak-pihak yang menjadi dalang di sebalik perarakan haram itu.

SUHAKAM juga harus bertindak mengikut peruntukkan kuasa yang ada pada suruhanjaya itu, bagi melindungi hak-hak sesiapa saja daripada dicabuli.

Arkib Blog