Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, November 03, 2009

Misteri penahanan Dr. Asri semakin terbongkar...

Isu penahanan bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin dua hari yang lalu oleh Jabatan Agama Islam Selangor telah menarik minat saya untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku dan siapa yang menjadi dalang disebalik penahanan Dr. Asri itu.

Walaupun jika dikira dari segi kewajarannya adalah tidak layak untuk saya menulis mengenai perkara ini kerana isu ini melibatkan kepentingan agama Islam yang hanya boleh diulas oleh orang Islam saja namun sebagai rakyat Malaysia saya rasa mungkin tidak menjadi satu kesalahan bagi diri saya hanya untuk ingin mengetahui kenapa perkara seperti ada sesuatu yang tidak kena telah terjadi ke atas Dr. Asri yang sememangnya dikenali hampir keseluruhan rakyat Malaysia diatas sikap beliau yang berani menyuarakan sesuatu perkara yang benar.

Jawapan yang pasti mengenai perkara itu mula mengisi ruangan dalam kotak soalan saya setelah membaca artikel terbaru pada laman blog Pisau di http://www.pisau.net dengan tajuk "Isu Penangkapan Dr. Asri, ! 1Malaysia ditipu."

Telahan serta andaian saya berkenaan dengan persoalan besar siapa yang menjadi dalang disebalik semua peristiwa itu adalah sama dengan apa yang telah ditulis oleh saudara Pisau. Kita bukan untuk menuduh sesiapa tetapi adalah bukan menjadi suatu kesalahan untuk kita mensyaki orang yang tertentu berkemungkinan turut terlibat didalam hal penahanan Dr. Asri itu.

Jerung tersangkut dalam pukat SPRM

Ini bukan gambar untuk iklan tv imbasan mulut seperti mana yang biasa syarikat colgate buat bagi mengesan saki baki bakteria yang masih terdapat didalam mulut tetapi atas ini semua orang pasti tahu apa bendanya itu terutamanya nelayan laut dalam.

Ada orang sebut mamalia itu sebagai jerung dan ada juga sesetengah orang lebih suka menyebut dengan nama hidupan laut dalam ini sebagai paus, dan orang Barat lebih suka ikan jenis mamalia ini dikenali sebagai jaws. Biar apapun nama yang dibagikan kepada mamalia ini, apabila ianya telah menjadi pemangsa maka untuk selamanya juga ianya tetap akan menjadi ancaman kepada manusia terutamnya nelayan, ikan-ikan kecil dan sebagai yang menghuni kawasan laut dalam.

Diatas darat juga ada terdapat spesis yang menyerupai ikan jerung ini, namun ianya tidak tahan untuk berada terlalu lama didalam air berbanding dengan jerung sebenar. Kenapa pula boleh jadi begitu ? Jawapannya mudah, jerung diatas darat ini sentiasa berdepan dengan masalah pukat yang sentiasa bergerak mengikut kemana saja pergerakan jerung-jerung itu berbeza dengan pukat yang dipasang dibawah permukaan air, dimana jerung original sentiasa boleh mengelak jika terserempak dengan pukat yang telah siap dipasang.

Dengar khabar SPRM telah berjaya menangkap beberapa ekor jerung-jerung yang bersaiz besar, kecil dan sederhana dikawasan laut dalam negeri Selangor. Tahniah kepada SPRM ! kerana telah membuktikan bahawa Suruhanjaya itu tidak sepertimana yang sering Pakatan Pembangkang tuduh selama ini... Teruskan usaha untuk membasmi rasuah tanpa rasa risau.

Arkib Blog