Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 25, 2012

Rakyat Malaysia, ayuh bangkitlah! tuntutlah penjelasan tentang kes liwat II

Sudah semacam satu trend pula apabila sejak kebelakanan ini iaitu sejak kemenangan Pakatan Haram Pembangkang di beberapa buah negeri sewaktu PRU12 lalu, kebanyakan kes perbicaraan yang melibatkan pihak mereka pasti berpihak kepada mereka.

Antara contoh, kes saman Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng terhadap Utusan Malaysia, di mana pihak mahkamah telah memutuskan bahawa Utusan bersalah dan memerintahkannya agar membayar saman sebanyak RM200,000 kepada Lim Guan Eng termasuk RM25,000 kos perbicaraan.

Terbaru pula dalam kes saman Ahli Parlimen PAS kawasan Shah Alam Khalid Abdul Samad juga terhadap Utusan Malaysia, apabila tiga panel hakim yang terdiri daripada Datuk Mohd. Hashim Mohd. Yunus, Datuk Azhar Ma'ah serta Datuk Abdul Wahab Patail memerintahkan Utusan membayar saman RM60,000 kepada Khalid Samad.

Seperti yang kita semua sedia maklum pada 9 Januari 2012 iaitu pada awal tahun ini, satu keputusan yang amat mengejutkan banyak pihak telah diputuskan oleh pihak mahkamah melalui hakim Datuk Mohd. Zabidin Mad Diah apabila beliau melepas serta membebaskan tertuduh Anwar Ibrahim dari sabitan kes meliwat Mohd. Saiful walaupun pihak pendakwa telah tampil dengan begitu banyak sekali bukti-bukti kes.

Apakah sebenarnya yang telah berlaku? Adakah undang-undang di dalam negara kita ini telah dikongkong serta dikawal oleh pihak Pakatan Pembangkang? Pihak hakim serta para pengamal undang-undang di Malaysia sepatutnya bebas dari sebarang campurtangan politik tetapi adakah mereka boleh bebas dari campurtangan politik para pemimpin Pakatan Pembangkang?

Jika pihak pemimpin kerajaan boleh mengelak dari mencampuri urusan para hakim dan juga pihak mahkamah, tetapi bagaimana pula pihak Pakatan Pembangkang? Tidakkah mereka yang sebelum ini yang selalu menuduh pihak kerajaan mengawal serta mengongkong badan kehakiman atau undang-undang di negara ini boleh mengelak untuk tidak mmpengaruhi sebarang keputusan yang bakal dibuat oleh pihak hakim?

Siapa lagi yang masih boleh percaya kepada bekas Peguamcara II Datuk Mohd. Yusof Zainal Abidin?

Tiada ulasan:

Arkib Blog