Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Februari 16, 2012

Pelik!! kenapa semakin ramai rakyat Malaysia tidak memiliki dokumen pengenalan diri?

Semakin negara kita Malaysia hampir menuju untuk menjadi sebuah negara maju pada tahun 2020 semakin banyak pula penduduknya yang mendakwa mereka belum mempunyai kad atau sebarang dokumen pengenalan diri.

Kalau tak silap saya, saban tahun atau juga boleh dikatakan dalam setahun ada beberapa kali majlis penyerahan dokumen pengenalan diri dilakukan oleh pihak kerajaan terutama Kementerian Dalam Negeri kepada mereka-mereka yang mengaku telah dilahir dalam negara ini tetapi tidak memiliki apa jua kad pengesahan mereka sebagai warganegara sebagaimana rakyat Malaysia yang lainnya.

Tetapi yang menjadi tandatanya ialah apabila majlis seumpama itu diberi liputan oleh media elektronik, pemohon yang berjaya mendapat dokumen seperti MyKad mahupun surat beranak apabila ditemubual oleh wartawan TV misalnya wartawan dari TV3 ataupun RTM TV1 mereka seolah-olah sukar hendak berkomunikasi dengan baik menggunakan Bahasa Malaysia tetapi mendakwa sudah berpuluh-puluh tahun hidup dalam negara ini yang terdiri daripada berbagai kaum.

Kerajaan sepatutnya menyelidiki perkara seperti ini dengan setelus-telusnya sebelum meluluskan sebarang permohonan daripada pihak-pihak yang belum pasti lagi mereka yang berkenaan benar-benar warga Malaysia samada mereka itu pendatang yang diseludup masuk dan tinggal bersama-sama dengan kumpulan masyarakat tertentu untuk tempoh sekian-sekian sehingga mereka boleh menguasai serba sedikit Bahasa Melayu serta kenal seorang dua nama pemimpin negara ini.

Kerajaan juga perlu sentiasa sedar bahawa sempadan perairan negara seperti antara Malaysia dengan Filipina sangat mudah untuk dicerobohi oleh rakyat asing yang mahu masuk ke Malaysia dan mereka tahu waktu yang macam mana sangat sesuai untuk menyelinap masuk melepasi kawasan sempadan negara tanpa disedari oleh pihak berkuasa yang mengawal pantai mahupun laut. Kejadian seperti inilah merupakan yang menyumbang kepada berlakunya kemasukan warga asing tanpa izin ke dalam negara ini sehingga membolehkan mereka yang berkenaan tinggal dan menetap di Malaysia tanpa dikesan oleh pihak yang berwajib.

Apabila keadaan ini berlaku, sudah tentu mereka tidak perlu risau lagi tentang tempoh berapa lama untuk tinggal dalam negara ini asalkan bijak menjaga diri dari dikesan oleh pihak berkuasan Malaysia. Dan setelah mendiami negara ini untuk yang begitu lama dan sudah mampu mengamal cara hidup masyarakat Malaysia serta tahu banyak tentang selok belok negara ini maka sudah tiba masanya bagi mereka untuk memohon surat beranak, kad pengenalan dan sebagainya dengan mendakwa beberapa kali memohonnya dari pejabat pendaftaran negara yang tertdekat namun seringkali gagal atau ditolak.

Oleh itu untuk mendapatkan dengan cara mudah maka kadangkala mereka akan bertemu sendiri dengan wakil-wakil rakyat bagi tujuan tersebut dan sudah pasti wakil rakyat tidak dari pihak kerajaan mahupun pembangkang yang kehausan undi akan sedaya upaya tanpa usul periksa akan membantu mereka ini untuk mendapatkan dokumen berkenaan. Itu bukan tuduhan tetapi hanya andaian saja.

Tetapi dalam apa juga keadaan, pihak kerajaan hendaklah berhati-hati di dalam perkara sebegini dan jangan terlalu mudah untuk memberi taraf kerakyatan kepada pihak-pihak yang memohon status itu di negara ini. Saya menjadi kehairanan kenapa masalah seperti ini tidak pernah selesai-selesai dari dulu, lagipun rakyat Malaysia tidak ramai lagi yang buta huruf malahan warga emas sekarang inipun banyak yang sudah tahu menulis serta membaca setelah mengikuti kelas-kelas orang dewasa dan sepatutnya isu ini sudah selesai sebelum menjelangnya zaman milenium tahun 2000 lagi, tetapi kenapa masih berlarutan sehingga ke hari ini???

Tiada ulasan:

Arkib Blog