Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Disember 28, 2011

Polis di serang! ada pihak Pakatan Haram bangkit untuk membela?

Seorang pegawai polis Inspektor Mohd. Firdaus Zainal 29 telah menjadi mangsa tetakan oleh seorang lelaki penduduk kampung di Kedah yang naik berang dan tiba-tiba hilang kawalan diri sebaik mengetahui bahawa kehadiran pegawai polis tersebut ke rumahnya tengah hari semalam yang terletak di Kampung Gelam 2, Alor Pudak, Bukit Besar Yan Kedah bertujuan untuk menyerahkan satu notis saman berkaitan dengan satu perbuatan khianat yang pernah berlaku awal tahun ini melibatkan suspek. Berita lanjut di Utusan Malaysia

Difahamkan bahawa Inspektor Mohd. Firdaus yang dikatakan datang ke rumah lelaki berkenaan bersama dengan beberapa orang anggotanya tanpa membawa sebarang senjata terpaksa mempertahankan diri mereka dari menjadi serangan suspek yang ketika itu bersenjatakan parang panjang cuma berusaha melarikan diri namun gagal berbuat demikian apabila beliau dan seorang lagi anggota polis tidak sempat untuk mengelak parang yang digunakan oleh lelaki itu dari mengenai tubuh mereka.

Sekarang ini agak berlainan, jika dulu pihak polis sering menjadi bahan cacian dan maki hamun oleh pihak-pihak yang pro-Pakatan Haram apabila mereka terlibat di dalam insiden-insiden tertentu yang tidak di sengajakan ketika menjalankan tugas penguatkuasaan menjaga ketenteraman awam contohnya sewaktu berlaku kejadian tidak disengajakan menimpa seorang pelajar iaitu Aminul Rashid yang meninggal dunia setelah terkena tembakan polis gara-gara keengganan pelajar terbabit memberhentikan kereta yang dipandunya dalam keadaan yang mencurigakan untuk diperiksa.

Ekoran tragedi tersebut berbagai desakan demi desakan telah dibuat oleh pihak keluarga allahyarham Aminul Rashid dan juga oleh pihak Pakatan Haram yang meminta agar kerajaan Malaysia menubuh satu Suruhanjaya Di Raja yang bebas untuk menyiasat kejadian itu dan seperti yang diduga kerajaan menurut saja apabila bersetuju menubuhkan Tribunal bebas untuk menyiasat punca kematian Aminul.

Jadi bagaimana pula dengan kes yang ini apabila berlaku anggota polis yang telah menjadi mangsa penjenayah? Ada tak sebarang desakan dibangkit oleh pihak Pakatan Haram supaya kerajaan berbuat sesuatu untuk membela nasib pegawai polis tersebut yang kini terlantar di wad hospital akibat serangan oleh lelaki gila?

Tiada ulasan:

Arkib Blog