Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Mei 02, 2011

Kabinet bayangan DAP di Sarawak - Baruk Bian jadi jembalang tanah !

Pakatan Pembangkang di Sarawak hujung minggu yang baru lalu telahpun mewujudkan satu bentuk "kabinet bayangan" kononnya bertujuan untuk memantau segala pergerakkan tugas setiap menteri serta menteri muda kerajaan BN negeri yang dilantik dalam barisan kabinet baru negeri Sarawak.

Berita mengenainya juga boleh didapati melalui Bernama Online disitu. Kata dulu memang bukan bayangan sebab Pakatan Pembangkang sudah terlalu yakin yang mereka akan berdiri sebagai sebuah kerajaan menggantikan tempat BN namun setelah kalah teruk di Sarawak pada 16 April lepas mereka terpaksa pula duduk berangan mahu jadi pemerintah di Bumi Kenyalang ini.

Senarai penuh sudah ditentukan seperti dibawah oleh DAP hehehe...manalah kau punya kerusi wahai Baruk Bian? Lim Kit Siang suruh kau jaga tanah saja?...bijak betul Lim Kit Siang, dia tahu Baruk Bian memang minat sangat main tanah,jadi disuruh dia Baruk Bian main atas tanah kat luar rumah...tak usah menyibuk dalam rumah kat atas he he he..

Ketua Menteri Sarawak : YB Wong Ho Leng - DAP

Menteri Sumber Asli : YB Wong Ho Leng - DAP

Menteri Hal Ehwal Tanah NCR : YB Baruk Bian - PKR, eh? Ketua Menteri kan he he he

Menteri Kewangan : YB Chong Chieng Jen - DAP

Menteri Kerajaan Tempatan : YB Ling Sie Kiong - DAP

Menteri Pelancongan : YB See Wee How - PKR

Menteri Pembangunan Luar Bandar : YB Chew Chiu Sing - DAP

Menteri Perindustrian : YB Yap Hoi Liong - DAP

Menteri Kesihatan : YB Dr Wong Hua Seh - DAP

Menteri Pembangunan Sosial : YB Violet Yong - DAP

Menteri Kemudahan Awam : YB Wong King Wei - DAP

Menteri Pembangunan Infrastruktur : YB Chew Wang Ser - DAP

Menteri Pertanian : YB Ting Tze Fui - DAP

Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar : YB Fong Pau Teck - DAP

Menteri Hal Ehwal Pengguna : YB David Wong Kee Won - DAP

Menteri Hal Ehwal Islam : YB Ali Biju - PKR dan Encik Adam Ahid - PAS.

Memang sudah terbayangkan, walaupun mungkin benar Baruk Bian akan dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak sekirannya Pakatan DAP/PKR/PAS berjaya menumbangkan BN di negeri Sarawak dan seterusnya membentuk sebuah kerajaan di Bumi Kenyalang, maka begitulah gambaran sebenar dengan apa yang sebenarnya tersirat disebalik kesungguhan DAP untuk menawan negeri Sarawak daripada Barisan Nasional.

Lama sudah DAP mengisytiharkan Baruk Bian sebagai "The Making of Sarawak Chief Minister" iaitu bertahun-tahun sebelum pilihanraya umum Sarawak ke-10 diadakan dan Baruk Bian yang sudah terpukau dengan semua itu sanggup pula berhempas pulas memerah kudrat bagi meyakinkan seluruh rakyat Bumi Kenyalang bahawa Pakatan Pembangkang Sarawak yang dipimpin oleh beliau adalah yang terbaik dan mahu rakyat memilih mereka.

Tetapi sayangnya kini angin sudah berubah arah pula, kalau dulu cakap Baruk Bian akan jadi Ketua Menteri tapi akhirnya kenapa pula Wong Ho Leng dipilih? Oh ya,! Baru Bian diletak dalam kementerian tanah supaya apabila mana-mana pemimpin DAP mahukan tanah, maka sorong saja kertas depan Baruk Bian minta dia tandatangani surat permohonan tanah maka pasti akan dapat sebab semua keputusan sudah diatur oleh DAP cuma tinggal Baruk Bian untuk menurunkan tandatangan beliau.

Satu kali turun tandatangan untuk satu surat tanah sudah berapa juta yang dapat, contohnya kalau 1 hektar berapa lot yang didapati dalamnya...mana tak kaya, bagi-bagi dua pun masih boleh kekal hingga ke tujuh keturunan sempat lagi mengecapi kemewahan hasil dari jual beli tanah di negeri Sarawak ini. Maka semakin sempitlah hak Bumiputera dan semakin luaslah pula hak kaum kerabat DAP di atas Bumi Kenyalang ini kelak.

1 ulasan:

DETGUAQ berkata...

Bro,

Ini hanya kabinet bayangan, maka tanahnya pun hanya tanah bayangan, mana da betul-betul...ini cobaan...

Arkib Blog