Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Oktober 03, 2010

PKR Sarawak juga kecoh, 8 ahli DAP turut mengundi !

Apuuuuu!!!! wai...nama ke nyadi enggau Parti Karipap Rakyat tu???...mayuh amat penusah... Baka ni agi bala kaban belayan ya ka nyukong PKR diatu..bedau agi mendak ka nama-nama utai ke nyadi dalam Parti Karipap Rakyat (PKR) ..hmmmm kasih amai. (...bahasa Iban)

Peringatan gak telo semuah lah ien rakyat liko Sarawak... telo kenah pilak semuah ajau uno ji ngak berlaku dagen Parti Karipap Rakyat (PKR) samada mudei lau kenah kah dbei luin menak wak dao bak guna generasi bao rakyat Sarawak mudei lau sunih naah. Dibei jaminan kan..!!! (...bahasa Melanau)

Sepertimana yang telah berlaku di Semenanjung Malaysia dan juga di Sabah, pemilihan Parti Karipap Rakyat (PKR) Sarawak juga turut diwarnai dengan kekecohan dan insiden pergaduhan.

Buat pertama kali juga masa pemilihan telah berlaku dimana ahli-ahli DAP juga turut mengundi untuk memilih calon-calon yang bertanding pada pemilihan dan ianya telah dikesan berlaku di cabang PKR Bahagian Sri Aman Sarawak.

Disitu ada dua calon yang bertanding untuk jawatan ketua cabang PKR, mereka ialah saudara Jimmy Donald dan ratu cantik veteran PKR iaitu Puan Ibi Uding. Jimmy Donald dalam pertandingan itu bertindak untuk mempertahankan jawatan tersebut manakala Puan Ibi Uding adalah sebagai pencabar kepada saudara Jimmy Donald.

Yang menjadi pertikaian kepada kedua-dua penyokong mereka ini ataupun mungkin mereka sendiri juga yang mempersoalkan keputusan pada mesyuarat pemilihan cabang Sri Aman itu ialah kelebihan 8 undi yang diperolehi oleh saudara Jimmy Donald yang mejadikan jumlah kesemuanya yang beliau dapat adalah 84 undi berbanding dengan Puan Ibi Uding 76 undi.

Jika ditolak 8 undi itu, maka tentu sekali sokongan yang diberikan oleh para perwakilan kepada mereka berdua adalah sama iaitu seri 76-76. Apa yang menariknya ialah setelah disiasat, siasat punya siasat...tau-tau 8 undi itu kononnya adalah datang dari ahli DAP yang berjaya masuk menyelinap dan bersama-sama dengan perwakilan yang sah PKR lainnya turut mengundi.

Jika benar ini cara yang diamalkan oleh PKR untuk memilih pemimpin, adakah layak lagi untuk para pemimpin besar mereka seperti Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah, Penasihatnya DS Anwar Ibrahim, Timbalan Presidennya, Naib-naib Presidennya, AMKnya, MTnya bercakap tentang ketelusan, demokrasi dan sebagainya ?

2 ulasan:

Tulars berkata...

Salam gak keau jipo,

tembelang Pakatan Rakyat semakin merekah di Sarawak...
seterusnya kita tunggu saja putar belit dan fatwa dari nik ajis. itu memang sudah dijangka...haha

rasanya rakyat Sarawak mulai curiga dengan demokrasi versi PKR ni.

kuchingitam berkata...

sememang nya PKR ni terlalu demokrasi hinggakan bukan ahli pun boleh mengundi.

Arkib Blog