Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Mac 14, 2009

Jika PPSMI dimansuhkan..Nasib Generasi Yang Akan Datang,.bagaimana?

Peristiwa pada 8hb. Mac 2009 yang baru lalu iaitu bahtahan terhadap PPSMI adalah satu cubaan oleh pihak Gerakan Mansuhkan Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris bagi menentang dasar yang telah dilaksanakan oleh kerajaan sejak enam tahun yang lalu,jika dilihat dari sudut budaya bangsa Malaysia yang terkenal dengan budi pekerti yang tinggi memang bertentangan sama sekali serta amat memalukan.
Bagi saya, sekiranya mereka tidak bersetuju sekalipun, perkara seperti ini seharusnya tidak patut dibawa berarak ke sepanjang jalanraya. Sebagai golongan yang mempunyai ilmu yang tinggi serta terpelajar juga ada dikalangan mereka itu adalah tokoh-tokoh, sepatutnya terlebih dahulu tahu memikirkan apa kesannya nanti dari tindakan yang tidak matang seperti berjalan kaki beramai-ramai, menjerit tak tentu pasal atas jalanraya sebelum menyerahkan memorandum kepada pihak Istana. Pada pikiran saya, mereka yang terlibat dalam demonstrasi adalah golongan yang boleh dikategorikan dalam senarai orang-orang yang bijak pandai,jadi mereka mesti bijak mencari ruang yang selesa untuk berbincang mengenai perkara itu, bukannya menyalahgunakan kemudahan jalanraya yang dibina oleh kerajaan BN untuk menyuarakan sesuatu isu.
Disebalik demonstrasi itu, andaikata pihak kerajaan akur dengan tuntutan GMP supaya memansuhkan dasar-dasar yang sedia ada berkaitan dengan PPSMI, apakah pihak GMP atau mereka yang menentang PPSMI itu akan bersedia untuk bertanggungjawab sekiranya prestasi pelajar-pelajar kita semakin merosot terutama dalam mata pelajaran Sains dan Matematik? Jika keadaan pendidikan di Malaysia semakin buruk dengan pencapaian pelajar tidak sampai ketahap yang disasar apabila keputusan peperiksaan diumumkan..,GMP tidak boleh sama sekali menyalahkan kerajaan dalam soal itu.
Diakhir artikel ini, ingin saya bertanya kepada Pengerusi GMP, Datuk Dr Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said, apakah kedua-dua YBhg Datuk tidak memikirkan kesan jangka panjang terhadap anak-anak bangsa kita pada masa hadapan akibat dari budaya yang telah ditonjolkan tempoh hari, iaitu budaya berdemonstrasi yang sepatutnya tidak melibatkan Datuk berdua?

Tiada ulasan:

Arkib Blog