Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Ogos 03, 2012

Tidakkah isu etnik Rohingya saja direka-reka oleh pembangkang Myanmar ?

 Myanmar adalah antara negara yang terjejas teruk akibat bencana alam Tsunami Aceh yang berlaku pada 26 Disember 2004 dulu selain daripada Bangladesh, Sri Lanka, Thailand, Malaysia, India dan Indonesia sendiri.
 Kejadian yang sungguh memilukan itu telah mendapat liputan serta perhatian dari seluruh penduduk seluruh dunia. Banyak sekali nyawa yang terkorban di dalam malapetakan alam itu malah di Indonesia sendiri tempat pusat gempa bumi berlaku telah mengorbankan ratusan ribu jiwa rakyatnya.
Setiap kejadian walau di negara mana sekalipun yang terkena tempias ombak Tsunami itu ianya telah dirakam dan gambar-gambar mangsa gempa bumi Aceh diedar dan beredar dari tangan ke tangan dan disebar di internet sepertimana tiga gambar di atas sebagai contoh.

Kini setelah hampir lapan tahun peristtiwa malang Tsunami Aceh berlaku dan juga selepas bebearapa bulan pemimpin pembangkang pro-Demokrasi Myanmar Aung San Suu Kyi dibebaskan dari tahanan serta setelah belian menang dalam pilihanraya pertama di Myanmar, mengapakah isu etnik Rohingya ini yang rata-ratanya beragama Islam tiba-tiba saja meledak?

Yang menghairankan, jika benarlah siri kejadian pembunuhan kejam secara beramai-ramai kaum Rohingya oleh pihak pemerintah Myanmar, polis dan tentera betul-betul berlaku, mengapakan Aung San Suu Kyi hanya berdiam diri, membisu seribu bahasa dan seolah-olah tidak berminat untuk membincangkannya? Mungkin kejadian penindasan kaum memanglah terdapat di Myanmar tetapi agak mustahil untuk dipercayai hingga ke tahap seperti mana yang digambarkan oleh pihak pembangkang Myanmar serta media antarabangsa. Kemungkinan itu mungkin ada tetapi mustahil sampai ke jumlah yang begitu banyak.

Pembangkang sesebuah kerajaan sekarang ini pendekatan mereka dalam mendapatkan kuasa seakan serupa saja, buat fitnah terhadap kerajaan yang memerintah malah sanggup pula bersekongkol atau menjadi talibarut kepada pihak asing untuk memburuk-burukkan nama baik negara sendiri janji hasrat mereka nak berkuasa memerintah negara tercapai. Jika amalan sebegini sudah sebati dalam perjuangan pembangkang di Malaysia, tidak mustahil pembangkang di Myanmar juga sanggup berbuat demikian semata-mata mahu mendapatkan kuasa memerintah negara mereka daripada kerajaan yang sedia ada.

2 ulasan:

Zulkifly W berkata...

Suu Kyi peduli apa.Etnik Rohingya tu Islam dan dia Buddha. Dia tak perlukan undi etnik ni kerana hampir semua tidak mempunyai kerakyatan Myanmar dan tak layak mengundi.Sebab itu dia tidak amik peduli. Situasi disana tidak sama disini. Disana pembangkang benar-benar perjuangkan keadilan dan demokrasi dari Junta tentera. Disini pembangkang masih boleh menang 4 negeri walaupun katanya kerajaan BN zalim. Cerita kesengsaraan mereka memang benar. Anda perlu kesana untuk mengetahui cerita sebenar. Ethnik yg berkurun lamanya tinggal di Arakkan dinafikan kerakyatannya hanya kerana Agamanya. Mereka tidak pandai pun bertutur dlm bahasa Bangla yg dikatakan asalnya dari sana. Masjid dibakar itu benar, dihalang utk menentut ilmu itu benar. Dihalang berniaga bersama-sama etnik lain benar. Dihalang memasuki bandar majoriti Buddha itu benar. Di bunuh dan diseksa itu benar. Jika anda berpeluang berjumpa pelarian Myammar diMalaysia..cubalah tanya mereka. Mudah-mudahan emosi anda terkawal bila mendengar bagaimana saudara Islam kita dihina dan diseksa.

wishful_thinking berkata...

Orang tgh susah masih nak menyoalkan kesahihan cerita benar atau tidak..nak berpolitik sekalipun.Semoga Allah memberi petunjuk kepada anda.

Arkib Blog