Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Ogos 21, 2011

Azmil Mustafa perlu belajar jadi pendakwah daripada Cat Steven

Selepas masuk Islam, tak adapun dengar cerita tentang Yusuf Islam menghina agama Kristian yang dianutinya sebelum itu dan tak ada juga dengar yang dia menghina dunia seni yang pernah beliau ceburi seketika dulu.

Tetapi berbeza pula dengan Azmil Mustafa, bekas pelakon yang terkenal sekitar tahun 1980an ini, dia ini lahir sebagai seorang Islam dari sebuah keluarga Islam namun sebaik meninggalkan dunia glamour dari seorang artis kepada seorang pendakwah, beliau boleh terus berubah menjadi seorang yang hilang akal apabila sanggup mengutuk bangsa sendiri, memperlekehkan sistem pemerintahan negara, meminta perlembagaan negara ditukar, menghasut masyarakat agar membenci Sultan dan Yang di-Pertuan Agong.


Cat Stevens atau sekarang Yusuf Islam dulu penganut Kristian dan dulu beliau juga seorang penyanyi tetapi apabila beliau masuk Islam dia juga berdakwah macam orang lain tapi tidaklah sampai beliau sanggup menghina kehidupan lampau yang pernah dilaluinya.

Tapi lain sangat dengan Azmil Mustafa, dia pakai serban dan ketayap...konon-konon beliau seperti seorang Ulama, sama seperti Bob Lokman dia hina dunia artis yang dulu dia juga adalah sebahagian daripada mereka, terlibat dalam kegiatan sosial, bebas bergaul dengan sesiapa saja..
Untuk menjadi seorang Islam yang baik, tak semestinya menjadikan pihak lain sebagai sasaran kepada rasa amarah diri, tak perlulah amalkan sikap suka mengutuk pihak lain dan apa yang penting ialah perbaiki terlebih dahulu mana-mana kelemahan yang ada dalam diri sendiri, jangan hanya melihat kepada pihak lain yang menjadi punca masalah.

Tiada ulasan:

Arkib Blog