Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Julai 26, 2011

Pemimpin dalam Pakatan ramai tidak faham apa itu sistem biometrik...!!!


Kebanyakkan pemimpin dalam Pakatan Haram PKR, DAP dan PAS yang menolak penggunaan sistem biometrik yang akan diperkenalkan oleh pihak SPR dan akan digunakan ke atas semua pengundi pada PRU-13 nanti adalah mereka-mereka yang sudah berusia lanjut atau dalam istilah paling mesra iaitu pemimpin warga emas sebab kebanyakkan umur mereka telah rata-rata melebihi 60 tahun ke atas.

Tidak seperti pemimpin yang ada di dalam Barisan Nasional, walaupun ada diantara mereka itu telah mencapai umur yang melebihi 60 tahun ke atas namun kalau berkenaan sesuatu yang baru mereka akan lebih cepat memahami serta menerimanya dengan baik berbeza dengan pemimpin-pemimpin tua yang ada dalam Pakatan Haram, mereka memang sangat sukar sekali untuk menerima sebarang pembaharuan malah lebih suka kepada benda-benda yang lama dan usang.

Berhubung dengan cadangan SPR yang sudahpun diterima baik oleh pihak kerajaan iaitu penggunaan sistem biometrik menggantikan cadangan sebelum ini iaitu penggunaan dakwat kekal ke atas para pengundi bukan saja ditentang oleh pemimpin tua dalam Pakatan Haram malahan pemimpin muda dikalangan mereka juga ikut sama membantah penggunaan sistem biometrik oleh SPR itu nanti. Kita tidak tahu apa lagi yang pihak-pihak dalam Pakatan Haram itu tidak faham mengenai kebaikan serta kelebihan sistem biometrik jika dibandingkan dengan dakwat kekal.

Dalam perkara seperti ini adalah sangat diharapkan agar Kementerian Penerangan Malaysia yang diterajui oleh YB Datuk Seri Rais Yatim dapat kiranya memberi penerangan yang kerap kepada orang ramai mengenai sistem biometrik yang dipertikaikan keberkesanannyaoleh pihak-pihak tertentu dan sebagai sebuah kementerian yang bertanggungjawab dalam menerangkan sesuatu perkara yang menjadi kemusykilan kepada masyarakat ramai adalah lebih tepat bagi pihak kementerian berkenaan mengambilalih peranan dengan memberi gambaran lebih jelas dan terpeinci mengenai sistem biometrik berkenaan serta fungsi-fungsinya.

Kepada mereka yang sering berurusan dengan mana-mana agensi atau jabatan kerajaan mahupun swasta yang ada menyediakan sistem tersebut seperti Sekolah atau Institut Memandu JPJ, bank-bank dan sebagainya tentu sekali mereka sudah terbiasa dengan kegunaan sistem berkenaan dan sudah faham bahawa sistem biometrik nyata mempercepatkan urusan dengan hanya perlu menggunakan MyKad serta menekap ibu jari di mesin pengimbas yang akan membaca serta merekodkan data-data peribadi yang lengkap dalam tempoh hanya beberapa saat sahaja.

2 ulasan:

aku berkata...

isshh biaq betoi...

tetiba ja...kata tak praktikal (concern plak pasai kos..pengendalian...bla bla bla.. masa buat BERSIH tak plak consider psai kos ka...pengendalian ka...bla bla bla..) kenapa tak cakap ja sistem canggih manggih tu tak 'telus' (sbb depa takut nanti nampak sgt bengap nya....mcm komen depa pasai 'polygraph test'..almaklumlah...sumpah laknat depa tak nak terima...bukti video depa tak terima...)

masa dewan rakyat bersidang...depa suruh tayangkan....sampai tak kisah langsung pasai kos ka...pengendalian ka...bla bla bla...akhirnya...tak kemana sbb depa sendiri mcm 'bodoh sombong' kat dalam dewan tu...buat perangai mcm tak bertamadun...sampai berhujah dan buat usul pun...tak melambangkan kematangan dan 'ketajaman' fikiran...melainkan politiking saja...

depa ni bukan ja bengap...bangang...sombong...prasanova....malah tahap gaban punyer gilerr biolll!

anak kel berkata...

memang puak puak tua dalam pakatan payah nak terima benda baru. tengok tok aji adi kata vedio tak leh jadi saksi sebab dia besi.nanti satu hari nanti dia kata biometrik tu sama dengan tahi kucing .

Arkib Blog