Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Julai 08, 2011

Apabila yang Haram mahu memBERSIHkan yang Halal

 BERSIH yang didakwa kononnya mewakili 60 pertubuhan bukan kerajaan NGO atau gabungan 60 NGO namun hakikatnya BERSIH belum lagi berdaftar sebagai sebuah pertubuhan dengan Suruhanjaya Pendaftar Pertubuhan (ROS), manakala pihak Kementerian Dalam Negeri telahpun mengesahkan perkara ini bahawa BERSIH merupakan satu gabungan yang belum berdaftar dan BERSIH adalah sebuah gabungan yang haram disisi undang-undang Malaysia.
Manakala SPR atau Suruhanjaya Pilihan Raya yang mahu dibersihkan oleh pertubuhan haram BERSIH itu pula bukan saja setakat ianya sebagai sebuah badan atau agensi pada nama semata-mata malahan SPR merupakan sebuah suruhan jaya bebas yang penubuhannya adalah berdaftar dan sah disisi undang-undang negara serta telah turut diperkenankan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Yang pelik dan nampak sangat lucunya disini ialah bagaimana sebuah gabungan yang tidak berdaftar dan haram seperti BERSIH itu boleh begitu beriya-iya sekali untuk mengajar, memperbetul serta mahu membersihkan SPR dari kepincangan yang didakwa oleh mereka kononnya SPR tidak bersih, tidak adil dan sebagainya sedangkan BERSIH itu sendiri umpama seekor ibu ketam yang sentiasa cuba mahu mengajar anak-anaknya berjalan dengan lurus namun dia sendiri masih juga berjalan mengiring sepanjang masa dan apa yang lebih menarik lagi ialah apabila BERSIH atau si ibu ketam ini mahu pula mengajar anak-anak itik berenang di dalam kolam dan sungai.

Jadi, kepada Ambiga Sreenevasan, A. Samad Said, Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, Mohamad Syabu, Haji Abdul Hadi Awang dan mereka-mereka dari Pakatan Haram 3 Parti yang mendokong penuh perjuangan haram BERSIH mahu berhimpun secara haram di Stadium Merdeka esok, baik perbetulkan dulu langkah pertama, langkah kedua, langkah ketiga dan langkah seterusnya sebelum BERSIH mahu memperbetulkan atau memperbaiki kekurangan yang ada pada pihak lain khususnya SPR.

Selidikilah terlebih dulu wajah BERSIH di dalam cermin, pastikan BERSIH benar-benar bersih dari segala kekotoran atau kekurangan sebelum menuntut dan mendesak pihak lain untuk melakukan sesuatu mengikut apa yang dimahukan oleh BERSIH !!! Jangan jadi seperti kata pepatah lama "kuman diseberang laut nampak tetapi gajah didepan mata tidak nampak."

Tiada ulasan:

Arkib Blog