Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, November 18, 2009

MCA: Ong & Chua semakin ~~~mabuk~~~ kuasa...

Semakin menggila, semakin bercelaru... begitulah keadaan dalam parti MCA sekarang. MCA dibawah kepimpinan Datuk Seri Ong Tee Keat terus bergolak. Gambaran bahawa MCA seolah-olah tidak akan menemui jalan penyelesaian kepada masalah sebelum ini dan ketika ini semakin ketara apabila Majlis Presiden MCA telah mengambil tindakan yang tidak diduga sama sekali.

Majlis Presiden telah memecat 9 orang termasuk Ketua Pemuda MCA YB Datuk Dr. Wee Ka Siong yang juga Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia serta juga Ketua Wanita MCA YB Datin Paduka Chew Mei Fun dalam satu mesyuarat khas MCA siang tadi.

Tindakan terlampau oleh pihak Majlis Presiden MCA itu ternyata dan jelas dapat dilihat sebagai satu usaha berterusan daripada Presiden MCA YB Datuk Seri Ong bersama Timbalan beliau Datuk Seri Dr. Chua untuk membersihkan MCA daripada golongan yang menyebelahi atau menyokong Naib Presiden MCA YB Datuk Dr. Liow Tiong Lai.

Jika tindakan Presiden MCA Datuk Seri Ong yang terdahulu telah memecat Timbalannya iaitu Dr. Chua daripada MCA dengan alasan mahu membersihkan MCA daripada pemimpin yang bermasalah seperti masalah moral mungkin dapat kita terima namun apabila tindakan serupa juga telah beliau ambil terhadap 9 orang yang belum diketahui sebabnya walaupun ada alasan awal disebut sebagai punca namun ianya tidak cukup kuat untuk dijadikan sebagai alasan kenapa mereka dipecat.

Cuma apa yang boleh kita katakan tentang perkembangan terbaru yang berlaku didalam parti yang masih lagi bermasalah ini ialah, Datuk Seri Ong dan Datuk Seri Dr. Chua akan terus membuat apa saja asalkan kedudukan kedua-dua mereka didalam parti MCA tidak akan tergugat. Mereka berdua tetap akan terus berusaha sedaya upaya agar cengkaman kedua-duanya terhadap MCA bertambah semakin kuat walaupun terpaksa mengorbankan prinsip perjuangan yang sebenarnya.

2 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Salam bro, kalau dilihat dari awal perancangan 'pelan damai' dalam MCA, siapa yang sebenarnya menolak keputusan 'pelan damai ini ?

Liow Tiong Lai yang kurang senang, kerana waktu itu dia sudah ditabalkan jawatan Tim Presiden.... bila pelan damai bermula dia teerpaksa menyerahkan semula kepada
Chua...... jadi masing-masing sebenarnya terlalu rakus dengan jawatan...... bukan ke arah perdamaian....

Kawan bukan nak komen sangat dengan kemelut MCA ini, tetapi apa yag kawan nampak masing-masing merasakan hendak duduk jawatan tertinggi..... bukan nak perbetulkan parti.

hilbert berkata...

Mungkin juga begitu Yanggambi,

tapi yang sebenar punca kepada masalah MCA ini saya lihat adalah Ong Tee Keat.

sepatutnya beliau undur diri..demi perpaduan dalam MCA serta keharmonian BN secara keseluruhannya...

Arkib Blog