Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, November 07, 2009

Bonus 2 bulan gaji - Omar Osman putar belit kenyataan PM.

Mungkin kerana merasa terpukul dengan reaksi serta jawapan balas daripada YAB Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib pada hari Rabu 04 November lalu mengenai tuntutan berterusan yang dibuat oleh CUEPACS(Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam) berkenaan dengan bonus dua bulan gaji kepada semua ahli-ahlinya, maka Saudara Omar Osman selaku Presiden pertubuhan itu tanpa berlengah telah mengadakan perjumpaan khas dengan semua wakil kesatuan itu dari seluruh negara seramai 130 orang untuk membincangkan perkara yang berkaitan dengan kenyataan dibuat oleh Perdana Menteri yang telah disalah anggap oleh Saudara Omar.

Pada sessi perjumpaan itu saudara Omar Osman telah berjanji kepada kesemua wakil kesatuan itu bahawa beliau akan menemui Perdana Menteri dengan kadar sebeberapa segera untuk menuntut penjelasan terpeinci daripada Datuk Seri Najib sendiri apabila Omar tersalah tafsir dengan apa yang telah disebut oleh Datuk Seri Najib berkaitan dengan tuntutan bonus dua bulan gaji oleh CUEPACS itu. Menurut Omar Osman, Perdana Menteri telah melabelkan CUEPACS sebagai tidak bermoral. Tetapi yang sebenarnya ialah Perdana Menteri hanya menyebut "Adalah salah dari segi moral untuk meminta mendapatkan bonus apabila ekonomi belum pulih," maka itulah yang pernah disebut oleh PM bukannya beliau menyatakan CUEPACS tidak bermoral dan jelas sekali disitulah kesilapan Omar Osman.

Berita penuh mengenai perkara itu adalah seperti berikut;

Salah dari segi moral minta bonus: PM
----------------------------------------------------------
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri berkata adalah salah dari segi moral untuk meminta mendapatkan bonus kerana negara ini masih bergelut untuk keluar daripada kemelesetan ekonomi dan ramai pekerja sektor swasta dibuang kerja.

"Adalah salah dari segi moral untuk meminta mendapatkan bonus apabila ekonomi belum pulih. Saya sentiasa memberitahu CUEPACS(Presiden Omar Osman) bahawa ia tidak boleh bertindak seperti kesatuan sekerja, setiap kali meraung meminta bonus(setiap kali pembentangan bajet) kerana anda mahu menjadi (kekal) popular dikalangan ahli anda," katanya.

CUEPACS, badan induk bagi kesatuan pekerja sektor awam, kini mendesak kerajaan untuk mendapatkan bonus dua bulan gaji bagi 1.2 juta kakitangan awam di negara ini.

"Dalam sektor swasta, pekerjanya dibuang kerja dan ia tidak berlaku didalam perkhidmatan kerajaan. "Bagaimanapun, itu tidak bermakna pekerja cemerlang tidak boleh diberi ganjaran, tetapi malangnya sistem sedemikian tidak diwujudkan."

"Jika kita ada sistem yang memotivasikan mereka, tenaga kerja awam juga boleh meningkat untuk menjadi pekerja berprestasi tinggi. Kita sepatutnya memberi ganjaran kepada mereka. "Kita tidak sepatutnya membiarkan mereka menjadi kedua terbaik, tingkaykan prestasi mereka."

"Benar, sesuatu bantuan yang kecil perlu dihulurkan," katanya, sambil menyatakan bahawa " ia seperti permainan golf, sedikit handicap, tetapi mereka perlu mengurangkan lebih masa, dari 24 kepada 18, 12 dan kemudiannya satu angka dan bersaing secara setara dengan pekerja lain. Ia juga sama dengan Bumiputera; dari semasa ke semasa mereka perlu mengurangkan handicap masing-masing."

"Anda tidak boleh berada pada 24 sepanjang masa. Saya mengimpikan satu hari nanti apabila Bumiputera berupaya bersaing dengan sesiapa pun yang tiada handicap. Hari itu akan tiba. Jadi, kita kurangkan perlahan-lahan. Bukan Bumiputera merasakan sistem semasa tidak adil tetapi saya jadikannya lebih adil. Setiap rakyat Malaysia akan dilayan dengan adil di negara ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan semasa berucap di Forum Majlis Makan Tengah Hari Perniagaan Bankers' Club. - Bernama

Tiada ulasan:

Arkib Blog