Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, November 25, 2009

8:30am-5:30pm - Berkesan lagikah SPRM ?

Hanya kerana seorang suspek iaitu ahli MPKj Tan Boon Wah, semua urusan cawangan SPRM di seluruh negara telah diarahkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi(bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Mohd. Ariff Mohd. Yusof agar menghentikan serta-merta sessi soal siasat apabila jarum jam di pejabat SPRM telah menunjuk tepat pada angka 5.30 petang dan hanya boleh menyoal siasat semula pada jam 8.30 pagi keesokan harinya.

Keputusan itu dibuat setelah Peruntukan menyoal siasat saksi "sehari ke sehari" seperti tertera dalam seksyen 30(3)(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009 telah ditafsirkan dan sesudah itu hanya berpandukan kepada hemat atau pendapat tentang perkara itu, maka begitulah akhirnya keputusan yang mampu dibuat yang mana telah memutuskan bahawa SPRM dikatakan bertindak menyalahi undang-undang dengan menahan serta menyoal siasat suspek ketika waktu luar pejabat.

Sekarang waktu baru yang telah ditetapkan kepada semua pegawai penyiasat SPRM untuk menyoal siasat suspek yang mereka tahan adalah bermula dari jam 8.30 pagi sehingga jam 5.30 petang setiap hari Isnin hingga Khamis/Jumaat, pada hari Sabtu munkin dari 8.30 pagi sehingga 12.30 tengah hari manakala pada hari Ahad semua pejabat TUTUP! Oleh itu pada hari Ahad sesiapa saja yang nak beri, nak ambil rasuah..lakukanlah saja pada hari Ahad dan begitu juga pada hari-hari biasa lakukan kegiatan jenayah rasuah sebelum jam 8.30 pagi atau selepas jam 5.30 petang, gerenti tak boleh dakwa punya pasal semua pejabat dah tutup.

Semasa mula penubuhannya dulu, SPRM sangat diharapkan supaya dapat membenteras gejala rasuah yang merupakan sejenis jenayah yang paling kotor ini dengan lebih berkesan tanpa sebarang campur tangan dari mana-mana pihak maka itulah sebab mengapa badan tersebut telah diwujudkan sebagai satu Suruhanjaya berbeza dengan sebelumnya ia hanya dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah(BPR).

Jika sebelum itu iaitu ketika ianya masih lagi dikenali sebagai BPR, ada sesetengah pihak yang melihat atau menuduh bahawa BPR bertindak atau bergerak atas arahan kerajaan Barisan Nasional, jadi untuk mengelak supaya persepsi seperti itu tidak berterusan maka sesuatu usaha telah dibuat dan tertubuhlah Suruhanjaya tersebut sebagai satu badan yang bebas iaitu bebas untuk melakukan apa-apa jua bentuk siasatan terhadap mana-mana pihak yang telah didapati terlibat dengan kegiatan rasuah.

Namun, dalam usia yang masih terlalu muda SPRM telah berdepan dengan masalah demi masalah serta halangan demi halangan ketika menjalankan tugas-tugas yang telah diamanahkan kepada mereka. Apkah ini hanya satu dugaan bagi Suruhanjaya itu ataupun memang ada usaha-usaha halus yang mengandungi seribu satu macam muslihat tersemunyi oleh pihak-pihak tertentu untuk melemahkan SPRM secara perlahan-lahan sehingga ianya terus berkubur ?

2 ulasan:

Afzainizam berkata...

Salam Dari kami Warga Kerja http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

kepada semua
Keluarga, saudara mara, sahabat handai, rakan niaga,
pelanggan dan pengunjung blog ini.
Selamat Menyambut Hari Raya Haji Aidil Adha
Selamat Menunaikan Ibadah Korban….

Salam Aidil Adha Dari Mereka Yang Menjadi Tetamu Allah..
"Aku telah menyahut seruanMu untuk menunaikan Haji, wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku ingin mengerjakan Haji, maka permudahkanlah bagiku, maka terimalah ibadat Haji daripadaku, sahaja aku menunaikan ibadat Haji dan berihram dengannya kerana Allah Taala. Telah aku penuhi seruanMu wahai Tuhanku, telah aku penuhi seruanMu, telah aku penuhi seruanMu wahai Tuhanku, tidak ada sekutu bagiMu. Telah aku penuhi seruanMu, sesungguhnya segala puji, segala nikmat dan segala pemerintahan adalah kepunyaanMu, tidak ada sekutu bagiMu. Wahai Tuhanku! Diharamkan bagiMu rambutku dan diriku, jasadku dan semua anggotaku, daripada wangi-wangian dan perempuan serta dari semua perkara yang Engkau haramkan terhadap orang yang berihram, aku mengharapkan pertolonganMu, wahai Tuhan sekelian alam."

Jangan lupa ambil kad ucapan Salam lebaran aidil adha… pilih lah nak mana satu

Sorry lama sangat tak ziarah blog kamu ni… dah banyak yang entry yang tertinggal nak baca… ape pun kami tetap masih menziarahi blog kamu sebagaai tanda nilai satu persahabatan yang telah lama … sambung kembali persahabatan kembali… dengan respond anda….

Semoga SPRM lebih telus... bijaksana dan prihatin menjalankan tugas.... semoga anda akan terus di percayai ..... semoga anda penentu jawapan bagi tangan-tangan yang mengundi....

hilbert berkata...

Salam sdra Afzainizam dan rakan-rakan dan terima kasih,

Hanya satu harapan kita sebagai rakyat Malaysia, biarkan SPRM bebas menjalankan tugas yang ada dalam bidang kuasa mereka tanpa sebarang tekanan dari mana-mana pihak demi untuk membebaskan Malaysia dari gejala rasuah...

Arkib Blog