Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Oktober 31, 2009

Datuk Mohamad Aziz : Tak payah YB minta maaf.

Berikutan dengan gesaan oleh salah seorang Anggota Parlimen dari kalangan penyokong Barisan Nasional(BNBBC) iaitu Yang Berhormat Datuk Mohamad Aziz ahli Parlimen Sri Gading ketika berbahas dalam dewan Parlimen Khamis lalu yang meminta YB senator Tan Sri Koh Tsu Koon yang juga Presiden parti Gerakan serta YB Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat yang juga Menteri Pengangkutan Malaysia agar segera meletakkan jawatan kerana menurut Datuk Mohamad Aziz mereka berdua sebagai telah gagal sebagai seorang pemimpin parti dan juga rakyat telah menimbulkan isu baru dikalangan anggota parti Gerakan yang telah mula mendakwa serta memainkan isu itu sebagai isu perkauman.

Dua cadangan telah tercetus ketika Gerakan mengadakan mesyuarat khas siang tadi gara-gara daripada gesaan oleh YB Datuk Mohamad Aziz itu. Cadangan yang memang dijangka adalah berkaitan secara langsung dengan kenyataan yang dibuat oleh YB Mohamad Aziz iaitu mengenai desakan beliau supaya Koh Tsu Koon dan Ong Tee Keat meletak jawatan dan cadangan itu datangnya dari ketua pergerakan wanita Gerakan manakala cadangan paling nyanyuk adalah datangnya dari pemuda Gerakan melalui Ketuanya iaitu Lim Si Pin. Lim mencadangkan agar ditubuhkan satu lagi parti baru bagi menggantikan Barisan Nasional yang didakwa beliau sebagai tidak mercerminkan keadilan dari segi perkongsian kuasa memerintah.

Merujuk kepada cadangan yang pertama adalah paling tidak perlu bagi Yang Berhormat Datuk Mohamad Aziz untuk meminta maaf sebab pertamanya kenyataan itu telah dibuat ketika beliau berada didalam dewan Parlimen dimana semua anggota Parlimen dilindungi oleh kekebalan sebagai ahli dewan ketika berada didalam dewan melainkan jika mereka membuat kenyataan seperti itu ketika berada diluar dewan. Sebab kedua YB Datuk Mohamad tak perlu meminta maaf ialah kenyataan beliau itu tepat dan munasabah kerana berdasarkan kepada kemelut yang sedang dialami oleh Datuk Ong dalam MCA dan juga melihat kepada kelayakan Koh Tsu Koon untuk mengendalikan sesuatu tugas yang melibatkan soal KPI memandangkan kemampuan beliau yang semakin diragui. Dalam perkara ini saya melihat YB Datuk Mohamad betul dengan kenyataan beliau dan pihak Gerakan atau juga MCA harus terima kenyataan itu secara terbuka dan bukannya cuba untuk menyebelahi pemimpin mereka walaupun mereka sedar bahawa kenyataan yang telah dibuat oleh YB Datuk Mohamad itu adalah benar.

Cadangan yang kedua itu saya sebut sebagai paling nyanyuk atau gila ialah bilamana Ketua Pemuda Gerakan iaitu Lim Si Pin mahu ditubuhkan satu lagi parti baru untuk menggantikan parti BN yang beliau sifatkan mengandungi terlalu banyak parti-parti didalamnya yang lebih mementingkan soal perkauman. Apakah saudara Lim Si Pin tidak sedar apa yang beliau ungkit itu sebenarnya adalah amalan yang memang ada dalam parti Gerakan sendiri sejak dari dulu lagi. Cuba saudara Lim Si Pin fikir semula, pihak mana yang telah menentang kuat penubuhan sekolah Wawasan ketika zaman pentadbiran YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad dulu jika bukan Gerakan, MCA serta MIC. Tujuan sekolah Wawasan yang dicadangkan itu adalah sama tujuannya dengan apa yang dimaksudkan oleh saudara Lim Si Pin itu, tetapi malangnya idea itu telah ditentang keras oleh MCA, Gerakan dan MIC yang masih lagi mahu mengagung-agungkan bahasa ibunda masing-masing walaupun ternyata tindakan mereka itulah sebenarnya yang telah menghalang usaha kerajaan untuk mewujudkan perpaduan sebenar dalam kalangan masyarakat majmuk di negara ini.

Dan sekarang pula apabila timbul satu lagi cadangan daripada Profesor Madya Dr. Khoo Kay Kim yang mahu kerajaan mewujudkan sekolah satu aliran bagi mengatasi masalah sesetengah kaum sukar untuk bersatupadu apabila sudah dewasa dimana menurut Profesor itu, apabila anak-anak dididik sejak dari kecil untuk hanya belajar dalam kelompok mereka saja seperti dalam lingkaran sekolah jenis kebangsaan contohnya sekolah Tamil dan Cina maka apabila mereka telah besar adalah sangat sukar untuk mereka itu menyesuaikan diri serta bergaul dengan rakan-rakan lain dari bangsa yang berlainan seperti kaum Melayu, Iban, Kadazan, Melanau, Murut, Bidayuh, Bajau serta kaum Bumiputera yang lainnya. Pada saya pihak yang hanya tahu menyebut perkataan "perkauman" itu maka pihak itulah sebenarnya yang paling tebal sifat perkauman mereka. Mereka mudah terasa bila terdapat pemimpin tertentu itu berusaha untuk meningkat taraf hidup kaum yang kebetulan sama bangsa dengan pemimpin itu, maka berbagai dakwaan pula akan sengaja mereka buat.

Oleh itu kepada pihak Gerakan terutamanya, tidak payahlah mendesak YB Datuk Mohamad Aziz untuk memohon maaf kerana apa yang beliau nyatakan itu semuanya berlandaskan kepada kenyataan serta semua orang tahu kenapa dan apa sebabnya YAB Datuk Seri Najib terpaksa melantik bekas Pengarah Urusan MAS iaitu Datuk Seri Idris Jala untuk membantu Tan Sri Koh Tsu Koon bagi memantau keberkesanan prestasi atau KPI setiap anggota pentadbiran. Koh Tsu Koon harus terima hakikat bahawa beliau sebenarnya tidak layak sama sekali untuk menjaga prestasi pemimpin lain memandangkan beliau juga telah dilantik bukannya berdasarkan kepada prestasi beliau yang cemerlang tetapi perlantikan beliau semata-mata untuk mengambil hati ahli-ahli Gerakan yang parti mereka kalah teruk pada PRU-12 lalu. Sepatutnya PM serahkan saja terus KPI itu untuk dijaga oleh Datuk Seri Idris dan bukannya memperbodohkan Datuk Idris supaya sujud kepada Koh Tsu Koon setiap kali menyerahkan hasil pemantauan prestasi yang telah dibuat bagi dipersembahkan kepada Perdana Menteri.

2 ulasan:

PUTRA MERDEKA berkata...

hantam sama dia bro!
bro kawan ambik gambor tu untuk posting kawan, tq
'dah ambik baru say thanks....hehe'

hilbert berkata...

ok Bro, terima kasih,

Koh Tsu Koon sememangnya sejak dari dulu tak payah lagi dilantik apatah lagi sebagai menteri.

banyak lagi YB-YB dalam BN sekarang ini yang jauh lebih berkemampuan daripada Tsu Koon itu untuk menjalankan tugas sebagai Menteri.

Arkib Blog