Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Februari 18, 2012

Berapa juta RM untuk Anwarael beli bekas-bekas Ahli Parlimen BN ?

Bekas menteri dalam kabinet Tun Dr. Mahathir Mohamad serta Tun Abdullah Ahmad Badawi ini adalah merupakan antara individu yang sering dikatakan oleh bekas Perdana Menteri ke-4 yang terlibat cuba untuk menjatuhkan beliau sepertimana yang berlaku dalam insiden tahun 1987 dan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir ini juga merupakan mereka yang berada di dalam kumpulan atau "Team B" yang diketuai oleh Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah juga disertai oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tan Sri Syed Hamid Syed Albar, Datuk Seri Rais Yatim serta beberapa nama lain lagi.

Ketika berada di dalam kabinet pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu di saat-saat akhir persaraan bekas Perdana Menteri itu, Tan Sri Syed Abdul Kadir Sheikh Fadzir telah dilantik sebagai Menteri Kebudayaan, Kesenian & Pelancongan Malaysia iaitu dua fungsi kementerian yang digabungkan menjadi satu sewaktu satu rombakan kabinet terakhir dilakukan era Tun Dr. Mahathir. Dan beliau masih lagi memegang jawatan itu selepas peralihan kuasa dari Tun Dr. Mahathir kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ketika kerajaan berada di dalam kepimpinan Tun Abdullah, sekali lagi rombakan kabinet dilakukan dan kementerian yang terlibat di dalam rombakan kali pertama pentadbiran Tun Abdullah itu adalah kementerian yang baru diterajui oleh Tan Sri Syed Abdul Kadir tetapi bukan beliau ditukar tetapi kuasa beliau dikurangkan apabila kementerian yang baru diwujudkan oleh bekas Perdana Menteri yang baru bersara ketika itu telah dipecah oleh Tun Abdullah yang baru mengambilalih jawatan dan Tan Sri Syed Abdul Kadir dilantik sebagai Menteri Penerangan Malaysia.

Tidak dapat dinafikan bahawa ketika menjawat jawatan di kementerian yang baru digabungkan menjadi satu iaitu Kebudayaan, Kesenian yang disatukan dengan Pelancongan kewibawaan serta kecemerlangan Tan Sri Syed Abdul Kadir dalam menerajui kementerian berkenaan memang ketara sekali cepat meningkat dimana ketika itu beliau nampak sangat kreatif dalam tugasnya untuk menarik ramai pelancong asing berkunjung ke Malaysia apabila bersungguh-sungguh mewujudkan berbagai program kebudayaan serta kesenian masyarakat majmuk di negara ini untuk dipamerkan kepada masyarakat luar.

Di saat-saat kemasyuran beliau memimpin kementerian berkenaan, bagaimana Tun Abdullah tetiba boleh mengambil keputusan untuk memecahkan kementerian yang diketuai oleh Tan Sri Syed Abdul Kadir itu menjadi dua. Semasa rombakan kabinet itulah usaha Tan Sri Syed Abdul Kadir terbantut untuk terus mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan terbaik rantau Asean ini apabila hanya diberi tugas memimpin Kementerian Penerangan Malaysia oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi. Kementerian tersebut nyata telah menyekat serta tidak membolehkan lagi Tan Sri Syed Abdul Kadir untuk meneruskan usahanya menyuburkan industri pelancongan di negara ini.

Mungkin kecewa dengan tindakan Tun Abdullah Ahmad Badawi itu telah mendorong Tan Sri Syed Abdul Kadir membuat keputusan berundur dari kabinet Pak Lah ketika itu dan beliau telah meletak jawatan di saat Malaysia masih tercari-cari sentuhan seseorang yang sangat kreatif dalam menarik minat rakyat luar melancong ke dalam negara yang mampu menawarkan berbagai-bagai produk pelancongan yang hebat kepada pelawat.

Tetapi itu semua kini hanya tinggal kenangan. Kesilapan masa lampau sebenarnya telah mengakibat kerugian berterusan buat negara. Tan Sri Syed Abdul Kadir Sheikh Fadzir kini sudah berada di atas pagar. Dia bila-bila masa saja boleh terjun ke sebelah mana yang beliau suka. Kepimpinan Datuk Seri Mohd. Najib seboleh dulu lagi tidak salah kiranya melantik beliau sebagai Penasihat Khas untuk Kementerian Pelancongan Malaysia sebab menteri-menteri yang dilantik ke kemeterian berkenaan selepas beliau seperti Datuk Seri Azalina Othman, Datuk Seri Dr. Leo Micheal Toyad dan sekarang Datuk Seri Ng Yen Yen nyata bukan mereka yang layak untuk memimpin kementerian itu.

1 ulasan:

COLTORAS berkata...

harap Tok kadir tak usahlah sampai sanggup jual diri hanya kerana kecewa. Dah puas dah menjadi ahli parlimen, berpuluh2 jawatan dan penghormatan, mampu bina rumah macam istana Sultan. Bila kecewa satu perkara, sanggup belot. Nanti org akan kata, sah lah, kalau dah ANJING, akan makan taik jugak.

Arkib Blog