Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, November 03, 2009

Jerung tersangkut dalam pukat SPRM

Ini bukan gambar untuk iklan tv imbasan mulut seperti mana yang biasa syarikat colgate buat bagi mengesan saki baki bakteria yang masih terdapat didalam mulut tetapi atas ini semua orang pasti tahu apa bendanya itu terutamanya nelayan laut dalam.

Ada orang sebut mamalia itu sebagai jerung dan ada juga sesetengah orang lebih suka menyebut dengan nama hidupan laut dalam ini sebagai paus, dan orang Barat lebih suka ikan jenis mamalia ini dikenali sebagai jaws. Biar apapun nama yang dibagikan kepada mamalia ini, apabila ianya telah menjadi pemangsa maka untuk selamanya juga ianya tetap akan menjadi ancaman kepada manusia terutamnya nelayan, ikan-ikan kecil dan sebagai yang menghuni kawasan laut dalam.

Diatas darat juga ada terdapat spesis yang menyerupai ikan jerung ini, namun ianya tidak tahan untuk berada terlalu lama didalam air berbanding dengan jerung sebenar. Kenapa pula boleh jadi begitu ? Jawapannya mudah, jerung diatas darat ini sentiasa berdepan dengan masalah pukat yang sentiasa bergerak mengikut kemana saja pergerakan jerung-jerung itu berbeza dengan pukat yang dipasang dibawah permukaan air, dimana jerung original sentiasa boleh mengelak jika terserempak dengan pukat yang telah siap dipasang.

Dengar khabar SPRM telah berjaya menangkap beberapa ekor jerung-jerung yang bersaiz besar, kecil dan sederhana dikawasan laut dalam negeri Selangor. Tahniah kepada SPRM ! kerana telah membuktikan bahawa Suruhanjaya itu tidak sepertimana yang sering Pakatan Pembangkang tuduh selama ini... Teruskan usaha untuk membasmi rasuah tanpa rasa risau.

Tiada ulasan:

Arkib Blog