Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 22, 2012

Andai kata Anwar & Mat Syabu, entah berapa harilah agaknya mereka tak basuh tangan..

Bayangkan seandainya Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia dan Pakatan Haram Pembangkang pula adalah kerajaan bagi negara ini. Kita baru saja menerima kunjungan daripada Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra yang cantik, anggun, menawan serta tinggi lampai pula tu.

Cuba kita bayangkan masa menyambut ketibaan secara rasmi Yingluck di Dataran Parlimen, Anwar Ibrahim pasti yang dulu sekali berjabat tangan dengan Perdana Menteri wanita pertama negara Thai itu, kemudian Anwar akan memperkenalkan Yingluck kepada semua menteri kabinetnya bermula dengan Timbalan Perdana Menteri I iaitu Mat Syabu dan Timbalan Perdana Menteri II Lim Guan Eng serta masing-masing selepas itu diperkenalkan pula kepada barisan menteri-menteri kabinetnya.

Tentu mereka akan buat perangai macam dalam filem "Musang Berjanggut" arahan serta lakonan Biduan Agung Negara Tan Sri P. Ramlee. Dalam filem tersebut, memasing lelaki hidung belang berebut-rebut untuk memenangi hati Puspa Wangi, watak yang dilakonkan oleh Allahyarhamah Seniwati Saadiah. Mereka juga berlumba-lumba untuk bersalam dengan Puspa Wangi dan bila berjaya, sampai berhari-hari pula lamanya mereka bertindak tidak membasuh tangan sebelah kanan selain hari-hari menciumnya.

Tetapi nasib baiklah Datuk Seri Mohd. Najib yang menjadi Perdana Menteri Malaysia yang sah dan kedatangan Yingluck ke negara ini disambut sama sepertimana sambutan yang diberikan terhadap pemimpin-pemimpin dari negara lain cuma Thailand ini agak istimewa sedikit kerana selain sebagai negara tetangga terdekat Thailand juga adalah sebuah negara jiran yang belum pernah mengguris hati dan perasaan rakyat Malaysia, sama-sama saling menghormati walau berbeza adat budaya, kepercayaan agama serta bahasa.
Posted by Picasa

Tiada ulasan:

Arkib Blog