Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Julai 13, 2011

Lumpuh!!! Anwar dari bahu ke atas, Mat Syabu dari pinggang ke bawah...

Rasanya masa depan kerjaya politik kedua-dua tokoh pemimpin pembangkang ini dilihat lebih banyak bergantung kepada kesungguhan mereka berdua untuk sembuh dari kecederaan yang sedang mereka tanggung ketika ini.

Ertinya, andaikata kedua-dua mereka ini bersikap hanya mengambil mudah berkenaan dengan kecederaan yang dialami tanpa mematuhi apa-apa juga nasihat daripada pihak hospital atau klinik, bermakna harapan untuk mereka segera sembuh adalah agak tipis dan risiko untuk mereka terus lumpuh seumur hidup adalah besar memandangkan kecederaan yang dialami begitu parah dan teruk sekali.

Anwar Ibrahim seperti yang kita sedia maklum buat masa sekarang telah lumpuh 99.99% pada tubuhnya dari paras bahu ke atas akibat dipijak oleh beberapa ekor lembu kebetulan terkena pijak kaki oleh salah seekor lembu ketika beliau menyertai pertandingan laga lembu yang dianjurkan oleh Ambiga Sewelvasan dan A. Samad Peludah Warna pada hari Sabtu minggu lepas 9 Julai.

Manakala Mohamad Syabu @ Mat Syabu yang juga turut berada ditempat yang sama telah mengalami nasib yang sama saat dia cuba lari dari rempuhan beberapa ekor lembu yang mulai naik minyak namun malang sekali apabila Mat Syabu terlanggar sebuah kereta polis yang sedang bergerak perlahan digunakan oleh anggota polis bagi bertugas memantau keadaan.

Anwar yang lumpuh melepasi bahagian belakang bahu dan ke atas kini terpaksa menggunakan penyokong /pendakap leher bagi membolehkan beliau untuk dapat terus melakukan apa-apa jua perkara yang dia sudah biasa lakukan sebelum ini seperti merekaciptakan cerita yang bukan-bukan, menipu orang ramai sana-sini dengan cerita-cerita tentang pihak lain yang sengaja dibuat bertujuan agar rakyat menjadi sangat benci kepada pihak kerajaan dan Polis.

Begitu juga dengan Mat Syabu yang kini telahpun lumpuh dari paras pinggang dan ke bawah juga terpaksa menggunakan kerusi roda bagi membolehkan beliau bergerak kemana-mana sahaja sebagaimana yang pernah dilakukan sebelum ini termasuklah kalau-kalau dia berhasrat hendak bergerak ke hotel-hotel yang tertentu.

Apa yang pasti kini ialah rakyat Malaysia mulai tertanya-tanya dan sedang menunggu tindakan yang akan diambil oleh kedua-dua mereka ini, adakah kedua-duanya akan membuat aduan kepada pihak polis bagi menuntut keadilan bagi diri mereka disamping menuntut pampasan atas kerugian yang terpaksa mereka berdua sedang tanggung akibat dari kecederaan tersebut?

Tiada ulasan:

Arkib Blog