Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mei 03, 2011

Krisis di Libya: sampai bila pemimpin negara2 Islam sanggup membisu ?
Atas nama perjuangan membenteras keganasan, negara-negara kuasa besar dunia khususnya Amerika Syarikat dan Israel telah menggunakan sebaik mungkin peluang yang ada untuk menghancurkan mana-mana negara Islam yang mereka rasa mampu menggugat kedudukan ekonomi negara mereka.

Saddam Hussein, bekas Presiden Iraq telah ditangkap oleh unit tentera Amerika Syarikat disebuah kawasan terpencil selatan Tikrit pada waktu subuh 14 Disember 2003 dan telah dijatuhi hukuman gantung sampai mati pada 30 Disember 2006 atas dakwaan menyebabkan kematian 181 rakyat Iraq keturunan Kurdish di utara negara berkenaan dan juga atas alasan memiliki senjata pemusnah besar-besaran yang kononnya telah disembunyikan oleh Saddam Hussein disatu tempat yang tidak diketahui. Namun semua dakwaan itu sehingga sekarang masih tidak dapat dibuktikan oleh Amerika Syarikat walaupun selepas 5 tahun kematian Saddam Hussein. Gambar disebelah, kereta yang digunakan oleh seorang Ahli Parlimen Malaysia dari PKR juga sekutu kuat Israel iaitu Tian Chua Bo Liau. Kereta mewah milik Tian Chua wakil rakyat kawasan Parlimen Batu pernah digunakan untuk melanggar seorang anggota Askar Melayu Di Raja Malaysia pada 13 Mac 2010 jam lebih kurang pukul 9:30 malam di KM 49 Jalan Johor Bahru - Mersing dekat Hutan Lipur Panti di Kota Tinggi negeri Johor.

Tiada sebarang desakkan dibuat oleh mana-mana ahli-ahli politik daripada Pakatan Pembangkang menggesa kerajaan Barisan Nasional untuk menubuhkan satu Tribunal Bebas atau satu Suruhanjaya DiRaja  untuk menyiasat kes tersebut sebagaimana yang sering mereka buat sebelumnya misal dalam kes kematian Teoh Beng Hock dan A. Kugan.
Saif Al-Arab Muammar Gadhafi 29, anak lelaki bongsu Pemimpin Libya telah terkorban akibat serangan pengganas NATO di Tripoli. Saif Al-Arab yang masih menuntut di Jerman bersama-sama 3 anak saudaranya juga cucu kepada Muammar Gadhafi maut setelah rumah kediamannya dibedil bertubi-tubi oleh tentera pengganas NATO.

Tiada sebarang kecaman dibuat oleh mana-mana pemimpin dari negara Islam termasuklah Malaysia berhubung dengan serangan kejam tentera pengganas NATO yang mengakibatkan nyawa kanak-kanak turut menjadi korban. Hanya dua pemimpin dari negara bukan Islam yang mengecam keras kezaliman tentera NATO ke atas Libya yang diketuai oleh Perancis itu Vladimir Putin Perdana Russia dan Presiden Venezuela Hugo Cavez. Peminpin dari negara-negara lain nampaknya sangat takut kepada Amerika Syarikat, mungkin kerana mahu terus dipuji Amerika Syarikat maka terpaksalah mengunci mulut rapat-rapat supaya jangan terkeluar sebarang komen yang akan menyinggung pihak Amerika Syarikat.
Gambar sebelah kanan menunjuk seorang remaja, seorang penuntut di UiTM iaitu Mohd Bakri Mohd Bazdli telah koma untuk beberapa minggu didalam sebuah wad Hospital di Selangor setelah dilanggar oleh ADUN Sekichan YB Ng Swee Lim pada 8 February 2010 jam 12:30 pagi di kawasan lampu isyarat Unisel Seksyen 7 Shah Alam.

Ng Swee Lim sekutu Israel itu dikatakan memandu kereta ketika dibawah pengaruh alkohol manakala Mohd Bakri yang menunggang motosikal sedang berhenti sementara sedang menunggu lampu isyarat bertukar kepada hijau sebelum meneruskan perjalanan balik ke kediamannya.

Kejadian malang melibatkan Mohd Bakri dengan ADUN Sekinchan ini juga langsung tidak mendapat sebarang perhatian dari mana-mana ahli politik baik dari Barisan Nasional mahupun daripada Pakatan Pembangkang sendiri. Tiada sebarang tuntutan dibuat untuk memberikan keadilan kepada mangsa jauh sekali memberi tekanan kepada pihak kerajaan agar ditubuhkan satu Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat kes tersebut.
 Ini lagi satu, semua pemimpin negara-negara Islam seluruh dunia percaya dengan pembohongan pihak Amerika Syarikat. Kalau Amerika Syarikat kata dulu ada satu individu bernama Osama Bin Laden ketua rangkaian Al Qaeda adalah pengganas yang bertanggungjawab terhadap serangan bom yang meruntuhkan Pusat Dagangan Dunia (WTO) di Amerika Syarikat pada 11 September maka kesemuanya akan angguk kepala tanda setuju.

Kini setelah lama diburu akhirnya Amerika Syarikat mengumumkan bahawa Osama bin Laden sudah mati dalam satu operasi yang diketuai oleh tentera Amerika Syarikat apabila terkena tembakan tepat di kepala beliau dan mayat Osama didakwa telah dibuang kedalam laut utara Mesir. Semua pemimpin negara-negara Islam dan bukan Islam seluruh dunia bersorak girang meraikan berita berkenaan kecuali Venezuela dan Russia yang tidak suka dengan cara Amerika Syarikat itu.

Dengan tamatnya penipuan Amerika Syarikat tentang kisah Osama bin Laden yang dicipta khas sebagai lesen untuk membolehkan tentera negara pengganas itu terus berkubu di tengah negara Afghanistan, kini sasaran Amerika Syarikat seterusnya Lybia atau Muammar Gadhafi sendiri. Dalam isu ini nampak sangat negara-negara Islam lain lebih berpihak kepada Amerika Syarikat mungkin bimbang kepentingan dengan negara tersebut menjadi terjejas atau takut hilang pujian daripada Presiden Barrack Obama yang memang suka mengampu.

Tiada ulasan:

Arkib Blog