Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mac 03, 2011

Kena saman DAP, ADUN PKR Sarawak merayu derma dari rakyat !!!

Yang Berhormat Diminique Ng adalah satu-satunya wakil rakyat bagi kawasan pilihan raya N.9 Padungan dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak daripada Parti KeADILan Rakyat, tiada yang lain...cuma dia, dulu ada seorang iaitu ADUN Ngemah YB Gabriel Adit Demong tapi dah lama keluar dari PKR dan sekarang bertindak sebagai Pengerusi Parti Cinta Malaysia (PCM) yang pro-BN.

Apa masalah terbaru yang dihadapi oleh YB Dominique Ng ? Masalah terbaru ialah apabila beliau kini hanya tinggal nyawa-nyawa ikan untuk terus bergiat dalam politik negeri Sarawak apabila menghadapi masalah kewangan yang berat untuk membayar saman fitnah di mahkamah yang telah dikemukakan oleh dua pemimpin dari parti DAP Sarawak terhadap beliau ekoran fitnah yang dilemparkan oleh YB Dominique terhadap keduanya.

Ini bukannya saman fitnah yang dibuat oleh pihak Barisan Nasional negeri atau daripada rakyat biasa di Sarawak ini tetapi ianya adalah saman fitnah yang dikemukakan di mahkamah oleh rakan serta sahabat mereka sendiri dalam Pakatan Pembangkang iaitu DAP, rakan sekatil dan rakan sepinggan mereka.

KUCHING: Satu-satunya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) di negeri ini, Dominique NG memberitahu beliau akan diisytiharkan muflis jika gagal membayar jumlah tuntutan ganti rugi atau saman seperti yang telah ditetapkan oleh mahkamah, dalam tempoh terdekat ini.

Ng yang merupakan ADUN Padungan merayu kepada orang ramai termasuk ahli dan barisan kepimpinan PKR bagi membantu beliau menyelesaikan masalah tersebut dan sehubungan itu juga telah membentuk satu jawatankuasa mengumpul dana daripada orang ramai.

Beliau memberitahu telah diberi masa selama tujuh hari bermula Isnin lepas (28 February 2011) untuk menjelaskan ganti rugi berjumlah RM100,000 kepada seorang peguam Chong Siew Chiang yang merupakan ahli Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Pada satu sidang media di sini semalam, Ng memberitahu yang beliau turut berdepan tuntutan RM100,000 daripada seorang lagi peguam (Ahli Parlimen Kuching, Chong Chien Jen) dalam kes berasingan.

Menurut Ng, beliau telah menerima surat tuntutan bertarikh 28 February 2011 daripada Chong BrothersAdvocates meminta beliau membayar ganti rugi RM100,000 yang telah dimenangi oleh Chong Siew Chiang - Utusan Borneo.

...apa yang pasti ialah, sekiranya YB Dominique Ng gagal melunaskan semua jumlah saman yang dikenakan ke atasnya maka beliau secara otomatik akan diisytihar sebagai seorang yang muflis. Dan apabila keadaan ini berlaku maka pada Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak yang akan datang beliau tidak layak lagi untuk bertanding.

Jadi untuk memastikan agar kerjaya politik beliau terus bernafas dalam politik Sarawak, mahu tak mahu terpaksalah menebalkan muka dengan mewujudkan satu dana yang mirip kepada dana untuk mangsa Tsunami di Aceh dulu. Kepada rakyat Sarawak yang perihatin, bantulah wakil rakyat ini ! Amin.

1 ulasan:

Wanredone berkata...

Padan muka! loyar buruk vs loyar "beruk".... takpe anwar banyak duit. tapi mengapa minta sedekah dari orang luar? minta tolong bosslah!

Arkib Blog