Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Januari 27, 2011

LKY dalang disebalik hubungan keruh Malaysia dengan Indonesia

(hanya gambar hiasan, tiada kaitan dengan sesiapa baik yang masih hidup atau yang dah masuk syurga, sekiranya ada persamaan anggaplah ianya satu kebetulan:-)

Kebimbangan Singapura terhadap kebangkitan ekonomi dua negara Asia Tenggara iaitu Malaysia dan Indonesia memang tidak boleh disembunyikan lagi malah pemimpin negara pulau tersebut sentiasa berusaha mencari jalan bagaimana untuk melemah atau melumpuhkan ekonomi salah satu daripada dua negara ini agar tidak menjadi ancaman kepada kemajuan ekonomi Singapura.

Sepertimana yang kita semua sudah maklumi sebelum ini iaitu hubungan akrab yang telah terjalin sejak sekian lama antara Malaysia dengan Indonesia sering saja berdepan dengan masalah hanya disebabkan oleh isu-isu yang terpencil namun agak pelik apabila hal yang hanya sekecil biji sesawi boleh dijadikan isu seluas lautan samudera sehingga mengundang bantahan serta demonstrasi luarbiasa khususnya dari kalangan rakyat Republik Indonesia.

Kebanyakkan rakyat Malaysia dan juga sesetengah rakyat di Indonesia sendiri lebih senang menyalahkan para perusuh atau mereka yang terlibat di dalam demonstrasi anti-Malaysia sebagaimana yang selalu berlaku sebelum ini namun seolah-olah tiada yang mahu mencari dalang sebenar disebalik semua demonstrasi yang telah diadakan itu dan ini semua bertambah menjadi buruk apabila pihak tertentu di Indonesia yang telah termakan dengan hasutan tanpa segan-silu segera menjalankan peranan masing-masing dengan mengumpul sebeberapa banyak tenaga untuk mengganyang Malaysia dengan berbagai cara termasuklah membakar Jalur Gemilang, menyerang Pejabat Kedutaan Malaysia disana, melakukan siri pembersihan terhadap warga Malaysia yang terdapat di Indonesia dan sebagainya lagi.

Tetapi kebanyakan orang mungkin tidak nampak akan peranan Singapura didalam pertelingkahan yang seringkali berlaku antara negara ini dengan Indonesia malahan untuk mengaitkan Singapura di dalam isu-isu dua hala yang berbangkit antara Malaysia dengan Indonesia agak sukar tetapi jika kita cuba untuk melihat kepada kegusaran pihak Singapura terhadap kekuatan yang dimiliki Malaysia dan Indonesia dari segi kuasa ekonomi seandainya kedua negara ini kekal dan terus berkerjasama dalam semua bidang dan dalam suasana yang aman, tenang dan harmoni dan tentu sekali pada pandangan pihak Singapura bahawa ini pasti akan menggugat kekuatan ekonomi mereka apabila dibiar tanpa usaha menghalang dilakukan.

Kenyataan terbaru daripada bekas Perdana Menteri Singapura yang juga Menteri Mentornya Lee Kuan Yew berkenaan dengan kerisauan Singapura terhadap Malaysia dan Indonesia begitu ketara sekali dan andaian sebelum ini yang mengatakan bahawa Singapura memang bertanggungjawab dalam melaga-lagakan rakyat serta kerajaan kedua-dua negara untuk berbalah adalah tepat memandangkan beliau sanggup menuduh bahawa terdapat usaha daripada pihak di Malaysia atau dari Indonesia untuk menjahanamkan ekonomi negara Singapura walaupun tiada asas untuk Lee Kuan Yew berpandangan sedemikian.

6 ulasan:

Megat Alam Gempita berkata...

Anwar, DAP dan fuckatan dah lama menjadi kuda tunggangan Singapork mengeruhkan hubungan Malaysia-Indonesia. PAS buat bengap kununnya tak tau apa-apa.

rumi berkata...

Spork melaga2kan Msia-Indon guna proksi disamping bantuan parti2 politik Malaysia terutamanya dap dan pkr.

Media2 utama indon juga dikuasai pemodal2 spork,manakala pertubuhan paling lantang indon iaitu bandera pula diketuai oleh seorang kristian.

Jadi mudah dibaca tentang peranan dan niat spork terhadap kekeruhan ini tanpa mengotorkan tangan cukup guna orang tengah.

Yang tak faham2 dan tak mahu faham adalah rakyat indon yg masih menyimpan sentimen komunis sukarno dalam kempen ganyang malaysianya.

blogenstarz berkata...

CILAKO CILAKO CILAKO
PUNOH PUNOH PUNOH

hilbert berkata...

M.A.G : kerna ada sokongan dari pihak tertentu dlm negara kita sendiri jg menjadi sebab mengapa Singapura boleh terus bertindak begitu terhadap Malaysia.

Rumi : iyalah bro..nasib rakyat Malaysia tidak sebengap sesetengah rakyat di Indonesia, kita masih mampu untuk mengawal emosi kita berbanding mereka yg begitu cepat makan hasutan..

Blogenstarz : terima kasih..

Jeffry berkata...

SLM BRO..LAWA SERBAN KUAN YEW KAYU. KARPAL SINGH GERENTI IKUT PAKAI SERBAN MCM DIA SBB DIA KENE SOKONG DAN IKUT CARA HALUS ORG TUA KUTOK TU NAK RAMPAS MESIA HUHUHU

hilbert berkata...

Salam, ha ha..mereka berduakan bro Jeff, sejiwa berdansa..mestilah kalu boleh semuanya serupa barulah nampak ngam..

Arkib Blog