Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mac 05, 2010

Ketahuilah isyarat PRU DUN Sarawak semakin dekat...

Biasanya, apabila orang ramai atau rakyat sudah mulai sedar bahawa sesuatu pilihan raya itu pasti akan diadakan setelah penggal lima tahun untuk sesebuah kerajaan itu semakin berakhir dan memerlukan mandat baru daripada rakyat... tentu sekali persoalan demi persoalan akan bermain dipikiran, 'bila agaknya pilihan raya nak diadakan?', 'bila lagi Dewan nak dibubarkan?'...

Begitu juga dengan desas-desus mengenai Pilihan Raya DUN Sarawak, banyak pihak yang berminat mengenainya sejak dari beberapa bulan yang lepas telah membuat andaian serta berteka-teki tentang tarikh sebenar pembubaran Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Namun bagi penduduk Sarawak sendiri, saya rasa mungkin kebanyakkan daripada mereka memang sudah dapat menghafal rahsia bagaimana hendak tahu atau dapat membuat ramalan secara agak tepat tentang bila tarikh Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri Sarawak akan diadakan.

Apa yang perlu kita mesti ambil tahu ? Jawapannya agak mudah, iaitu cuma kita perlu perhatikan sesuatu perubahan pada wajah Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud, iaitu pada setiap kali sekiranya terdapat gambar beliau disiarkan didada-dada akhbar serta didalam mana-mana akhbar harian ataupun kita melihat beliau dimana-mana majlis yang dihadirinya dan apabila kita mendapat beliau sudah mulai memelihara misai serta membiarkan janggut panjang, maka bermakna pembubaran DUN Sarawak sudah semakin hampir.

Ini seumpama sebuah padang bolasepaklah, jika rumput dipadang semakin panjang jadi ianya membawa maksud rumput di padang berkenaan perlu untuk dipotong dan dibersihkan agar memudahkan sesiapa jua untuk bermain bola, berlari, melompat parti...disitu. Hendak menendang bola pun senang, tak payahlah nak bersusah-payah merebah dedaunan rumput atau memijak-mijak rumput lagi janji bola tidak bergoyang kena angin sudah...

Tiada ulasan:

Arkib Blog