Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mac 26, 2010

Jika mahu menang PRK Hulu Selangor, BN harus letak calon dari UMNO.

Belumpun apa-apa, ...baru saja jenazah Allahyarham Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad iaitu wakil rakyat Parlimen Hulu Selangor dikebumikan, Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu awal-awal lagi telahpun mengemukakan calon daripada partinya untuk bertanding disitu.

Apalah Datuk Seri Samy ni, langsung tiada perasaan simpati pada keluarga yang masih bersedih atas kehilangan orang tersayang. Kalau iya pun tunggulah esok lusa atau tulat untuk bersuara pasal calon yang akan bertanding di kawasan Parlimen Hulu Selangor itu nanti.

Tetapi oleh kerana Datuk Seri S. Samy sudahpun mempromosikan calonnya terlebih awal dari masa yang sepatutnya, maka saya rasa adalah perlu juga untuk kita sebagai rakyat untuk turut menyatakan apa yang patut bagi Barisan Nasional lakukan jika tidak mahu mengulangi kegagalan demi kegagalan dalam setiap PRK sebagaimana sebelum ini.

Sebelum ini Barisan Nasional dah banyak kali dah kalah masa PRK diadakan apabila berlakunya Ahli-ahli Parlimen yang meninggal dunia atau meletak jawatan yang memaksa satu pilihanraya kecil mesti diadakan. Sebab-sebab kekalahan demi kekalahan yang dialami oleh Barisan Nasional ketika itu setelah dilakukan 'bedah-siasat' mengenainya walaupun ada yang diumumkan dan ada juga yang dirahsiakan namun sebagai rakyat kita juga tahu sebab kekalahan BN adalah sebahagiannya berpunca pemilihan calon serta parti yang tidak bersesuaian dengan keadaan sekeliling masyarakat setempat.

Setelah melihat kepada keputusan Pilihanraya terutamanya di kawasan Parlimen Hulu Selangor pada tahun 2004 jika dibandingkan dengan keputusan pilihanraya pada tahun 2008 lalu, saya rasa Barisan Nasional tidak boleh terlalu bergantung kepada jumlah undi yang diperolehi oleh calon MIC iaitu Datuk G. Palanivel pada tahun 2004 lalu untuk menerima cadangan dari Datuk Samy itu agar Datuk G. Palanivel diletak semula disitu sebagai calon Barisan Nasional.

Parti-parti gabungan dalam Barisan Nasioanl baik UMNO, PBB, MCA, MIC, GERAKAN, PBS, UPKO, PBRS, PRS, SPDP, SUPP dan lain-lain lagi sekiranya ingin untuk melihat kelangsungan Barisan Nasional dapat terus memerintah negara ini dengan majoriti mudah di Parlimen, maka demi untuk semua itu adalah diharapkan agar setiap parti komponan dalam BN bersedia untuk melakukan satu pengorbanan dan sentiasa mengamalkan sikap tolenransi sesama anggota BN.

Ringkasnya, apabila melihat kepada peratusan pengundi mengikut pecahan kaum di kawasan Parlimen Hulu Selangor mengikuti statistik pada tahun 2008 kita dapati bahawa kaum Melayu adalah merupakan pengundi yang majoriti dengan 53.9%, Cina 26.7%, India hanya 19 % manakala 0.4% lain-lain kaum. Jika berdasarkan kepada peratusan tersebut, saya pasti sekiranya calon yang akan diletak untuk bertanding di kawasan Parlimen Hulu Selangor itu nanti datangnya dari UMNO adalah tidak mustahil untuk Barisan Nasional dapat merampas kembali kerusi tersebut daripada Pakatan Pembangkang.

Tetapi sekiranya Barisan Nasional masih berhasrat untuk meletakkan calon daripada parti MIC untuk berdepan dengan calon daripada Pakatan Pembangkang pada PRK Parlimen Hulu Selangor sebagai tindakan untuk menjaga hati rakan komponan dalam BN, maka saya berpendapat bahawa sebenarnya Barisan Nasional telah menempah kekalahan sebelum bertarung.

Di kawasan Parlimen Hulu Selangor sebagaimana yang kita telah sedia maklum bahawa majoriti penduduknya adalah terdiri daripada kaum Melayu dan tentu Islam. Jadi apabila tercetusnya sesuatu isu yang berkait langsung dengan hak-hak kepentingan mereka seperti hak keistimewaan kaum Melayu serta isu agama Islam akibat sering dimainkan oleh kaum-kaum tertentu di negara ini, saya rasa perkara ini akan tetap mempengaruhi keputusan para pengundi Melayu didalam memilih wakil mereka ke Dewan Rakyat.

Oleh itu, jika Barisan Nasional masih mahu menawan semula kerusi Parlimen Hulu Selangor, mereka harus 'berani berubah' dari sikap yang terlalu untuk 'menjaga hati' rakan dalam BN walaupun pada akhirnya tindakan seumpama itu hanya akan merugikan Barisan Nasional sendiri dimana yang akan menjadi mangsa kepada 'sikap bertolak-ansur tidak bertempat' dalam BN ini adalah rakyat yang majoritinya iaitu golongan yang sebenar-benarnya untuk dijaga hati serta kebajikan mereka dan bukannya calon daripada parti yang pernah tewas pada PRU-12 dulu.

6 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Hilbert, UMNO-BN akan menang jika insiden PRU12 tidak berulang... 3 DUN BN menang, tapi Parlimen kalah.... waima siapa saja calon dari BN, kesetiaan perlu diutamakan....

hafez j malim berkata...

salam 1 malaysia hilbert

saya menyokong pandangan saudara. Parlimen hulu Selangor merupakan kawasan majoriti Melayu malahan saya pernah berkelana di kawsan berkenaan hampir 4 tahun dan memiliki ramai sanak saudara di sana. sepatutnya pilihan BN jatuh kepada calon yang mewakili kelompok majoriti kawasan berkenaan. Bersama kita berdoa BN tidak akan membuat kesilapan. Kebijaksanaan dan setiakawan akan teruji namun kita harus yakin BN mampu menyelesaikan hal ini dengan permuafakatan

Cheguman... berkata...

Saya setuju dgn saudara bhw keputusan PRU12 tidak boleh diambil kira. Hal ini kerana pada masa itu org Melayu meletakkan kesetiaan tidak berbelah bagi pada persefahaman dlm BN iaitu antara UMNO-MIC. Namun apabila kaum India mengkhianati kesetiaan tersebut, saya percaya undi org Melayu tidak akan diberi lagi kpd calon India mahupun Cina. Org Melayu amat setia dgn perjanjian sehinggalah dikhianati.

Sekali org Melayu dikhianati, mereka takkan percaya sampai mati. Kaum Cina & India sepatutnya faham dan sedar perkara ini. Datuk nenek mereka sebelum ini memang tahu sangat sifat orang melayu ni. namun generasi sekarang cuba bermain api.

hilbert berkata...

Salam 1Malaysia,

Yanggambi, saya tetap mahu melihat supaya UMNO bertanding disitu walauapapun alasan untuk memberi laluan kepada MIC berdepan dengan calon lawan hanya akan mengecewakan banyak pihak terutama pengundi majoriti disana.

Sdra Hafez, betul saudara..jika MIC benar-benar setia tanpa dipaksa dengan BN maka mereka harus korbankan sesuatu demi untuk kebaikan bersama. MIC harus terima hakikat, jika UMNO sanggup berkorban kerana setia dengan rakan-rakan lain dalam BN kenapa tidak bagi MIC.

Cheguman, terima kasih saudara. Perkara itu jelas pada pandangan kita. MIC hatus memberi laluan kepada UMNO sebagaimana UMNO selalu memberi ruang kepada MIC bertanding walaupun majoriti disesetengah kawasan pilihan raya itu penduduknya adalah kaum Melayu.

Akazi is HERE berkata...

salam hormat bro

sememangnya nama umno di war2kan agar di beri laluan semakin nyaring kedengaran di sana sini

namun apa jua keputusan, rasanya PM lebih berhak utk menentukan sape yg bakal akan bertanding melalui permuafakatan sesama parti komponen yg lain

apa pun yang pasti calon tersebut bakal memberi tentangan sengit kpd pihak lwn. klu boleh jadikan hulu selangor sbg "bagan pinang II"

hilbert berkata...

Ye Salam Akazi,

harap2 begitulah dan kita juga harap agar PM buat keputusan yang terbaik untuk rakyat di Hulu Selangor...1Malaysia.Rakyat DiDahulukan, semalam beliau ada sebut lagi benda tu ;-)

Arkib Blog