Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Disember 27, 2009

Mengapa Datuk Kamalia tersalah lastik ?

Berikutan dengan Tragedi 63vs66 14 12 2009 dimana kita menyaksikan Kerajaan Barisan Nasional hampir-hampir tumbang disaat pengundian Bajet 2010 suasana menjadi kelam kabut dipihak BN dan sesuatu yang sangat-sangat dinantikan oleh pihak Pakatan Pembangkang terdiri daripada DAP, PKR dan PAS, maka tidak mahu ketinggalan untuk menyuarakan kekesalannya terhadap kejadian itu ialah Naib Wanita UMNO Datuk Kamalia Ibrahim.

Sehubungan dengan itu beliau telah mendesak supaya Ketua Whip Parlimen Barisan Nasional segera meletakkan jawatan. Menurut beliau, kejadian itu sangat serius kerana ianya melibatkan perbelajaan kerajaan serta juga menentukan hala tuju masa hadapan kerajaan Barisan Nasional secara keseluruhannya. Saya setuju juga dengan pendapat seperti itu.

Tetapi malangnya, Datuk Kamalia tidak tahu siapa sebenarnya Ketua Whip Parlimen Barisan Nasional. Dengan mudah beliau menujukan gesaannya itu agar segera meletakkan jawatan kepada YB Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang juga merangkap Menteri yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal Parlimen Malaysia. Seperti biasa Datuk Nazri segera bingkas bangun mempertahankan diri.

Datuk Nazri dalam kenyataan balasnya menjawab bahawa sebenarnya bukan beliau yang memegang jawatan tersebut tetapi YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri. Oleh itu Datuk Nazri berharap agar Ketua Whip tidak harus dipertanggungjawabkan berhubung dengan Tragedi 14 Disember itu. Menurut Datuk Nazri lagi, kehadiran setiap Ahli Parlimen ke Dewan Rakyat adalah perkara wajib bagi semua ahlinya apatah lagi jika ada perkara-perkara yang sangat penting seperti masa persidangan untuk meluluskan Bajet.

Saya sangat setuju berkenaan dengan pendapat Datuk Nazri tentang kewajipan setiap Ahli Dewan Rakyat itu. Setiap anggota Parlimen mesti tahu tugas serta tanggungjawab mereka masing-masing. Tidak masuk akal sama sekali apabila terdapat Ahli Parlimen yang mengharapkan spy untuk memberitahu setiap perkembangan di Dewan Rakyat sedangkan sepatutnya mereka harus berada di Dewan setiap masa selagi ada persidangan dijalankan kecualilah jika ada perkara-perkara penting yang tidak dapat dielakkan.

Berbalik semula kepada kisah Datuk Kamalia yang tersalah tembak atau tersalah melastik. Apabila YB Datuk Seri Nazri sudah menjelaskan kedudukan sebenar beliau dalam perkara yang dibangkitkan oleh Naib Ketua Wanita UMNO itu, apakah pula tindakkan yang akan dibuat oleh Datuk Kamalia selepas ini bagi mengelak berlakunya pandangan serong masyarakat terhadap dirinya apabila membuat kenyataan tanpa usul periksa.

Apakah Datuk Kamalia akan meminta maaf daripada YB Datuk Seri Nazri ? Atau adakah beliau akan mendiamkan diri apabila tersedar bahawa Ketua Whip Parlimen Barisan Nasional sebenarnya adalah YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan bukannya YB Datuk Seri Mohd Nazri sebagaimana yang didakwa oleh Datuk Kamalia sebelum ini ?

Disinilah nanti kita akan dapat melihat pendirian sebenar Datuk Kamalia Ibrahim mengenai Tragedi 14 Disember itu nanti samada beliau tidak berganjak dari desakan awal beliau agar Ketua Whip meletak jawatan tanpa mengira siapa ketuanya atau juga beliau akan menarik balik gesaannya itu. Jika Datuk Kamalia benar-benar jujur dengan kata-kata beliau itu demi masa depan kerajaan Barisan Nasional, adalah tidak menjadi suatu kesalahan untuk beliau meneruskannya walaupun pada mulanya beliau tersilap pasang jerat.

Tetapi jika kata-kata beliau itu cuma hanya untuk mendapat publisiti murahan, saya rasa eloklah beliau lupakan saja. Tetapi sekiranya desakan beliau itu mempunyai muslihat yang tersembunyi atau ada sesuatu yang tersirat disebaliknya sebagaimana yang gunakan ketika Perhimpunan UMNO lepas yang pada saat-saat akhir pemilihan menyaksikan Tan Sri Rafidah Aziz terpaksa bertarung dengan Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil bagi jawatan Ketua Wanita UMNO walaupun pada mulanya pelan peralihan kuasa antara Rafidah kepada Shahrizat telah dipersetujui bersama tanpa perlu dipertandingkan jawatan tersebut, maka eloklah juga beliau minta maaf daripada Tan Sri Muhyiddin dan Datuk Seri Nazri dan akuilah kesilapan serta lupakan saja perkara itu.

Tiada ulasan:

Arkib Blog