Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, November 04, 2009

Ahli Parlimen BN sokong SPRM ke atau sokong rasuah ?

Apabila SPRM telah menjalankan kewajipan mereka selaku sebuah badan bebas iaitu sebagai Suruhanjaya untuk menghapuskan rasuah, namun disebalik itu kelihatan juga pihak-pihak yang cuba untuk menunjukkan sikap seolah-olah tidak menyokong usaha membenteras gejala rasuah ini daripada diambil tindakan.

Contohnya dalam kes yang membabitkan Anggota Parlimen Sabak Bernam YB Abdul Rahman Bakri yang turut ditahan oleh anggota SPRM kerana didapati terlibat dengan rasuah, sepatutnya Ahli Yang Berhormat dari kalangan Barisan Nasional yang lainnya tidak kira dari parti mana sekalipun haruslah memberi sokongan kepada SPRM dan bukannya memberikan sokongan kepada mereka yang telah disyaki terlibat dengan amalan rasuah walaupun belum lagi dibicarakan.

Semasa YB Abdul Rahman Bakri dibawa oleh SPRM ke Mahkamah Sesyen bagi menghadapi lapan pertuduhan rasuah terhadap beliau, kelihatan bersama ketika itu Ahli Parlimen Tenggara YB Datuk Halimah Sadique, Ahli Parlimen Parit Sulong YB Datuk Noraini Ahmad dan beberapa orang lagi wakil rakyat hadir untuk memberi "sokongan moral" kepada YB Abdul Rahman Bakri.

Walaupun mungkin bagi wakil-wakil rakyat terutamanya daripada BN ini kehadiran mereka adalah bersifat sebagai rakan seperjuangan serta mahu memberi galakan "moral" kepada rakan mereka yang sedang berdepan dengan kepastian akan didakwa di mahkamah kerana aktiviti rasuah, tetapi bagaimana pula untuk mereka menjelaskan kepada rakyat atau orang awam apabila timbulnya nanti persoalan umum setelah rakyat melihat sesetengah Ahli Parlimen sendiri cuba menyebelahi orang telah didapati terlibat dengan rasuah, jadi sudah tentu timbul pertanyaan dari kalangan rakyat "adakah Anggota Parlimen BN menyokong usaha Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia(SPRM) untuk menghapuskan kegiatan rasuah ini tanpa mengira pangkat, kedudukan, parti dan sesiapa saja.

Perkara memberi sokongan kepada mereka-mereka yang telah disiasat serta telah didapati memang terlibat secara langsung dengan amalan rasuah seharusnya tidak berlaku dalam Barisan Nasional kerana jika perkara seperti ini terus berlaku maka ianya tidak ada bezanya dengan pendekatan yang sering diambil oleh pihak-pihak dari Pakatan Pembangkang yang sentiasa menidak perkara walaupun ianya jelas terbukti dengan dakwaan yang mereka hadapi.

Jadi kepada seluruh wakil-wakil rakyat BN tanpa mengira mereka datang daripada parti mana dalam gabungan Barisan Nasional, tidak usahlah anda terikut-ikut dengan rentak tari wakil-wakil rakyat daripada Pakatan Pembangkang yang sampai bila-bilapun tidak akan bersedia untuk menerima kenyataan yang mereka juga pasti dan sudah pasti akan terdedah kepada sebarang kesalahan serta kesilapan.

Dan, berilah sokongan tidak berbelah bahagi kepada SPRM bagi menghapuskan kegiatan rasuah ini biar dalam bentuk apapun yang jika tidak YB-YB ini terlebih dulu memberikan sokongan padu kepada usaha murni itu adalah sangat membimbangkan bahawa penyakit ini pasti kemudian hari nanti terus menular dan merebak dan sememangnya mampu memusnahkan segala harapan masa depan bangsa dan juga negara.

3 ulasan:

amieieda berkata...

saya yakin mereka menyokong setiap tindakan SPRM dan dalam masa sama memberi sokongan moral kepada sahabat mereka.

lagipun belum boleh di saba\itkan kesalahan sebelum sesuatu hukuman dikenakan

ini hanya pendapat peribadi saya

Local Fighter berkata...

Bro,
bagi saya tindakan 8 MP BN tu tidak molek. Walaupun memberi sokongan moral kepada rakan, ini tidak bermakna anda boleh menayangkan wajah anda di kawasan mahkamah kerana akan terjadinya persepsi negatif kepada anda dan khususnya UMNO!

Cukup hanya menelefon atau hantar SMS, kalau tak pun jumpa dia dirumah ke.Ini tak..saja nak publisiti tayang muka kat mahkamah. Langkah yang sangat tidak tepat.

PM 1Malaysia sila ambil tindakan!

hilbert berkata...

Amieieda, terima kasih..

walaupun tidak salah kalau dlihat dari beberapa sudut seperti sebagai sahabat, tetapi ahli-ahli Parlimen ini harus lebih peka terhadap persepsi yang pasti akan timbul dari kalangan masyarakat apabila melihat kelibat mereka turut kelihatan di mahkamah..sedangkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia itu dulu telah diluluskan oleh Dewan Rakyat atas persetujuan semua ahli dewan Rakyat. Jadi YB-YB ini biarkan saja SPRM buat kerja mereka, jangan ganggu.

Salam bro Local Fighter,
saya juga mempunyai pandangan yang sama dengan anda.

sepatutnya YB-YB Barisan Nasional itu janganlah pula berlagak seperti wakil rakyat Pakatan Pembangkang apabila terdapat pihak sebelah mereka dikena siasat ataupun didakwa maka mulalah buat perangai yang bukan-bukan...

Arkib Blog