Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, November 12, 2009

''1 lawan 1" filem pendek terbitan PKR film Production

Setelah agak lama tidak menghasilkan sebarang drama dan juga filem, maka PKR film Production telah muncul semula dengan menghasilkan sebuah filem "pendek" iaitu sebuah filem yang hanya memerlukan hanya masa yang agak singkat untuk dipertontonkan kepada umum. Filem pendek itu diberi judul "1 lawan 1" dan pelakon utamanya ialah seorang aktor yang sangat berbakat iaitu N. Zulkifli dan dibantu oleh R. Sivarahsia Biarlah Rasa.

Sebagaimana filem "pendek" yang lainnya seperti filem pendek yang pernah dihasilkan oleh syarikat perfileman tempatan yang lain, filem "comolot" juga hanya menggunakan waktu yang agak singkat untuk waktu tayangan penuhnya iaitu hanya memakan masa 7 minit lebih dan dan begitu juga dengan filem pendek yang lain-lain lagi, maka filem pendek "1 lawan 1" ini juga hanya ditayangkan dalam masa yang lebih singkat iaitu hanya 2 minit 4 saat saja.

Kisah yang cuba untuk diketengahkan dalam filem "1 lawan 1" ialah untuk memaparkan tentang kisah yang telah dan sedang berlaku didalam kehidupan seseorang yang bergelumang didalam bidang politik di negara ini. Hanya dua pelakon yang terlibat didalam pembikinan filem pendek itu dimana aktor Zul Kifli telah diberi watak untuk melakonkan tentang kisah perjalanan hidup sebagai seorang wakil rakyat ataupun sebagai Ahli Parlimen bagi kawasan Kulim New Town manakala aktor R. Sivarahsia Biarlah Rasa pula memegang watak sebagai Ahli Parlimen Subang Tembaga.

Setelah ditayangkan untuk beberapa ketika filem "1 lawan 1" ini ternyata dan jelas ia telah berjaya menarik minat penonton untuk berkunjung ke pawagam walaupun tahu bahawa filem itu hanyalah sebuah filem pendek dan tidak memerlukan penonton untuk membawa keropok ataupun kuaci kedalam pawagam.

Apa yang lebih membanggakan ialah apabila filem itu ternyata berjaya mempengaruhi minda penonton dengan segala penipuan yang terancang pada jalan ceritanya. Aksi cabar mencabar dalam filem itu antara Zul Kifli dan R. Sivarahsia benar-benar telah membuat penonton menjangkakan bahawa perkara itu sememangnya betul sedang berlaku namun belumpun sempat kerusi dipawagam panas akibat haba punggung penonton, semua yang ada dalam pawagam menjadi panik secara tiba-tiba apabila melihat babak Zul Kifli berlaga pipi dengan R. Sivarahsia sebagai tanda berdamai telah mengakhiri jalan cerita untuk filem pendek itu.

Dan yang nyata dan jelasnya ialah, sekali lagi rakyat yang bertindak sebagai penonton telah ditipu hidup-hidup oleh sandiwara yang telah di arahkan oleh pengarah filem yang paling kreatif ialah tak lain dan tak bukan iaitu And No War yang juga pemilik syarikat Lee Watch Sdn. Bhd yang beribu pejabat di Turk Ambassador dengan nombor pendaftaran - Tivoli 98/08.

3 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Salam bro, biasalah, kalau dah bapaknya kecing berdiri, anak-anak apalagi kencing berlarilah......

Apai Ngelai berkata...

filem pendek yang tidak berapa laku bro... hehehe

hilbert berkata...

haaa ya lah Yanggambi, cucu-cicit mereka pula nanti kencing melompat ;-)

betul tu Apai, mula saja waktu promosi bukan main hangatnya...pastu pi mai pi mai tang tu lah PKR tu...hehe

Arkib Blog