Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Oktober 13, 2009

TV1 rtm - DLL : Dialog Budaya antara Malaysia dan Indonesia.

Semalam(12 Oktober jam 10 malam) saya ada mengikuti rancangan Diluar Lingkungan atau singkatannya DLL di RTM TV1 yang di host atau dikendalikan oleh saudara Syed Munawar. Pada rancangan semalam topik yang dipilih untuk dikupas ialah "Dialog Budaya Antara Malaysia Indonesia" dan ianya sangat sesuai untuk disentuh pada ketika dimana hubungan rakyat Indonesia dengan kerajaan Malaysia dilihat semakin cuba untuk direnggangkan. [gambar diatas hanya hiasan]

Pada rancangan DLL itu juga pihak RTM telah menyediakan satu ruang khas "tinjauan pendapat" kepada para penonton untuk membolehkan mereka samada bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan agar diadakan satu dialog khas antara Malaysia dengan Indonesia mengenai pertembungan budaya, adat resam, pakaian dan lain-lain lagi yang jelas sekali banyak persamaan diantara satu dengan yang lain.

Tinjauan pendapat yang mengumpul peratusan pendapat dari kalangan penonton siaran itu telah menyediakan tiga jawapan mudah untuk dipilih oleh para penonton. Ianya memerlukan penonton untuk mengundi jawapan yang telah disediakan seperti; (A) Setuju. (B) Tidak setuju. (C) Bukan isu. Cara untuk mengundi mudah saja cuma perlu taipkan DLL< > jawapan samada A, B atau C dan terus hantar mesej ke 32776.

Disamping itu juga, RTM telah menjemput tiga tetamu sebagai ahli panel pada malam itu termasuk Timbalan Duta Besar Indonesia ke Malaysia Encik Tatang Razak, Puan Norila Daud dan seorang lagi saya lupa nama beliau kerana agak sukar untuk menghafalkan serta menyebut nama yang sedemikian.

Kita berbalik kepada keputusan tinjauan pendapat yang diadakan, yang memilih (A) sebanyak 71%, (B) 6% manakala (C) 23%. Jika diukur kepada keputusan tinjauan pendapat itu maka ternyata kebanyakkan penonton mahukan diadakan dialog sebagaimana yang dicadangkan. Hanya 6 peratus saja yang tidak bersetuju dan selain daripada kedua jumlah itu terdapat 23 peratus yang tidak mengendahkan perkara tersebut atau tidak ambil peduli. Lantak sajalah...

Apa yang kurang selesa ialah apabila ketika waktu kita sedang mengikuti rancangan tersebut kita akan mendengar Syed Munawar sering menyebut perkataan "berjeda" sebelum siaran untuk iklan mengambil tempat. Saya tidak faham bahasa apa itu. Tapi apa yang pernah saya ketahui ialah yang sering menyebut perkataan itu adalah orang-orang Indonesia.

Tidak adakah perkataan lain yang boleh menggantikan perkataan "berjeda" apabila sesuatu keadaan akan berlaku ? Jika mamat-mamat seberang sana sedar akan perkara ini, tidakkah ianya akan menjadi isu semula yang hanya menyusahkan kita di Malaysia.

Yang menghairankan saya, bagaimana kita di Malaysia ini yang kaya dengan bahasa, budaya dan makanan masih lagi mahu menyebut perkataan-perkataan yang mampu mengundang berbagai-bagai masalah baru dengan segelintir rakyat di Indonesia.

Cuba kita lihat dan perhatikan betul-betul pihak yang sering menuduh kita mencuri bahasa, budaya dan makanan orang lain tetapi mereka sendiri tidak sedar yang mereka juga lebih banyak mencuri bahasa orang lain dan dikatakan adalah bahasa mereka. Kita ambil contoh perkataan "klaim" "teroris" dan sebagainya lagi.

Perkataan "klaim" itu berasal daripada bahasa Inggeris iaitu "Claim" yang bermakna "tuntut"(menuntut sesuatu hak) jika dalam bahasa Malaysia. "Teroris" juga asal memang dari bahasa Inggeris iaitu "terrorist" dan dalam bahasa Malaysia bermakna "pengganas" atau penjahat. Mungkin ada diantara kita di Malaysia ini yang kurang menyedari perkara ini sebabnya ialah orang Indonesia menggunakan bahasa Melayu "baku" didalam perbualan seharian mereka iaitu "ejaan mengikut sebutan."

Banyak lagi bahasa yang sering saya lihat digunakan oleh masyarakat di Indonesia ada banyak lagi diantaranya memang diciplak dari bahasa Inggeris tetapi malas saya nak huraikan semua disini cuma saya ingin ambil satu dua saja sebagai contoh. Maka begitulah apabila sering menuduh orang lain dengan berbagai-bagai perkara sehingga terlepas pandang sudah berapa kerat mereka sendiri telah melakukan kesilapan.

Oleh kerana itu, RTM dan Kementerian Penerangan khasnya agar pada suatu ketika kelak akan dapat meneliti perkara yang difikirkan boleh menjadi isu oleh pihak di Indonesia dan oleh itu hendaklah berhati-hati menuturkan apa-apa juga bahasa yang mungkin akan dikatakan sebagai milik mereka. Kita di Malaysia kaya dengan segala bahasa yang ada pada lebih 60 lebih kaum di Malaysia jadi apalah salahnya ambil satu, dua atau tiga bahasa daripada masyarakat tertentu di negara ini untuk dijadikan sebagai penambahan kepada Bahasa Malaysia yang ada sekarang.

Bagi saya ianya tidak akan menjadi satu kesalahan jika kita benar-benar faham akan maksud konsep 1Malaysia yang sudah diperkenalkan oleh YAB Datuk Seri Najib selaku Perdana Menteri kita. Jika boleh, hendaklah kita menggabungkan mana-mana bahasa atau perkataan yang sesuai dan berkualiti dari bahasa ibunda kaum-kaum yang tertentu di negara ini ke dalam satu bahasa kebangsaan.

Tiada ulasan:

Arkib Blog