Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, April 11, 2009

Kabinet Baru: SUPP kecewa Datuk Richard Riot tidak disenaraikan.

Berikutan dengan rombakkan kabinet baru oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib dan pengumuman mengenainya telahpun dibuat pada Khamis, 09 April yang baru lalu serta majlis angkat sumpah memegang jawatan juga sudah dilangsungkan pada pagi Jumaat, 10 April 2009, maka banyak kita mendengar kalangan yang menyuarakan perasaan puashati dan setuju dengan perlantikkan yang telah diputuskan itu, namun dalam pada itu tentu masih ada lagi suara yang kedengaran menyatakan perasaan kecewa masing-masing berhubung dengan perlantikkan itu, lalu tampil dengan hujah-hujah tersendiri.

Oleh itu saya ingin berkongsi sedikit bahan dengan semua mengenai dengan ketidakpuasan hati Presiden SUPP, YAB Datuk Patinggi Dr George Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri Sarawak bila diminta mengulas tentang barisan kabinet baru itu sebagaimana yang telah disiarkan didalam akhbar Utusan Borneo(ruangan tempatan) muka surat 5 bertarikh Jumaat,10 April 2009. Kenyataan akhbar itu adalah seperti berikut;

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu Sarawak(SUPP)kecewa kerana Datuk Richard Riot Jaem tidak disenaraikan dalam rombakkan barisan kabinet pusat yang diumumkan semalam.

Presidennya, Datuk Patinggi Tan Sri Dr. George Chan meluahkan kekecewaannya semalam dan menegaskan perwakilan Sarawak dalam kabinet persekutuan tidak selaras dengan jumlah Ahli Parlimen(AP).

Dr Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, parti itu sudah lama menaruh harapan untuk meletakkan seorang wakil Bidayuh dalam kerajaan pusat.

"Dalam beberapa segi, saya gembira kerana SUPP mengekalkan beberapa jawatan, namun saya masih menaruh harapan kerana Riot telah menjalankan tugas yang sangat baik sebagai AP yang mewakili kawasan Bidayuh. "Beliau(Riot) seharusnya menduduki beberapa jawatan untuk membina hubungan baik dengan pihak persekutuan..,SUPP sangat kecewa," katanya ketika dihubungi semalam.

Dr Chan memberi jawapan yang jujur dan positif bila ditanya samada nama Riot turut disyorkan oleh parti dalam rombakkan tersebut.

Bila ditanya mengenai jumlah nama yang dikemukakan, beliau berkata:"Kita hanya berharap agar kita dapat melihat kaum Bidayuh di Sarawak diwakili dalam kabinet pusat. "Perwakilan kita dalam kabinet pusat tidak selaras dengan jumlah AP(dari Sarawak)," ujarnya lagi.

Riot tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan semalam. Tiga AP dari SUPP dikekalkan di dalam kabinet pusat apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan barisan kabinet baru selepas jam tiga petang semalam.

Mereka adalah Setiausaha penganjur Parti, Datuk Peter Chin yang dilantik sebagai Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dab Air, dan dua Naib Presiden Datuk Robert Lau(Timbalan Menteri Pengangkutan) dan Datuk Yong Khoon Seng(Timbalan Menteri Kerjaraya). Hanya Yong mengekalkan portfolio beliau sementara Chin sebelum ini menjadi Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi dan Lau sebagai Timbalan Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan ditukar ke portfolio baru.

Pada pandangan saya, apa yang telah disuarakan oleh YAB Dr Chan seperti yang ada diatas sememangnya masih kurang jelas, sebab sebelum dia menghantar nama-nama bagi mewakili parti SUPP sebagai menteri dan timbalan menteri di pusat untuk diserahkan kepada YAB Perdana Menteri, tentu sekali dia sudah faham mengenai jumlah kouta yang telah ditetapkan untuk sesebuah parti termasuk parti SUPP. Bagi saya sekiranya beliau betul-betul ingin melihat adanya wakil dari kalangan kaum Bidayuh berada di dalam kabinet pusat, maka beliau haruslah mengorbankan salah seorang daripada tiga menteri Cina SUPP itu agar ada laluan untuk Datuk Richard Riot dilantik ke jawatan tertentu didalam kabinet persekutuan. Dalam hal ini saya rasa walaupun keputusan ditangan Perdana Menteri tetapi pada hakikatnya memang Perdana Menteri akan menerima senarai nama menteri yang dicalonkan jika ianya hanya mencukupi kouta, misalnya seandainya kouta telah ditetapkan 3 orang untukSUPP dan nama yang diketengahkan juga 3 orang, maka Perdana Menteri akan menerima saja sebab tiada pilihan lain. Tetapi jika kouta diberi kepada SUPP 3, tapi Dr Chan syorkan 5 nama kepada Perdana Menteri untuk dibuat pertimbangan, maka tentu sekali ada pilihan..dan tentu sekali YAB Datuk Seri Najib akan meneliti semua latar belakang termasuk hal yang berkaitan dengan kepentingan kaum-kaum yang ada di Sarawak, sebelum memilih 3 orang daripada 5 orang itu tadi.

Itu adalah pendapat saya, jika anda setuju dan tidak setuju..komen anda bagaimana pula?

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

dulu bukan main lagi kata "Orang Bidayuh baik, orang bidayuh sahabat BN", PM Najib yang kata semasa melawat kpg Bidayuh. sebenarnya itu semua "taik"...sorry lah, org peribumi sarawak tidak akan dipandang sebenarnya, cuma diperalatkan sahaja...sebab itu sekiranya sarawak berpisah dari Malaysia dan nendirikan kerajaan sendiri, saya pikir kita akan lebih maju, kaya dan sempurna dari sekarng.

Arkib Blog