Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, April 25, 2009

Hala Tuju Sukan Bolasepak Malaysia.

Malaysia adalah sebuah di antara negara-negara di seluruh dunia ini yang begitu giat sekali menyertai berbagai jenis sukan yang dianjurkan pada peringkat antarabangsa seperti sukan Olimpik, sukan Komanwel, sukan SEA, sukan Asia, kelayakkan Piala Dunia, Piala Asia dan sebagainya jika dibandingkan dengan negara lain misalnya seperti Filipina, Singapura, Indonesia, Brunei Darussalam dan sebagainya.

Bagi negara Filipina misalnya, kita tidak tahu sukan apa yang sebenarnya telah menjadi kebanggaan rakyatnya. Dalam sukan bolasepak, badminton, tenis, squash dan sepaktakraw kita tidak pernah sama sekali mendengar wujudnya nama negara Filipina akan terlibat. Yang jelas negara Filipina hanya terkenal dengan acara sabung ayamnya serta telah memiliki ladang pengeluar ayam sabung terbesar dunia.

Singapura pula pada suatu ketika dahulu adalah sebuah diantara negara kuasa bola di peringkat Asia serta telah melahirkan beberapa orang pemain yang begitu dikagumi seperti Fendi Ahmad juga yang lainnya dan sering menyertai Pesta Bola Merdeka di Malaysia dan juga setia menyertai pasukan negeri-negeri yang tersenarai dalam Liga Malaysia yang mempertaruhkan Piala Malaysia sebelum digugurkan atas sebab-sebab yang tertentu. Tetapi itu dulu dan kini semuanya itu sudahpun menjadi kenangan manis dan sejarah bagi mereka.

Negara Republik Indonesia pula, kita lihat negara itu hanya gah dengan sukan badminton sebagai sukan yang paling diminati rakyatnya dan telah menjadi kebanggaan negara mereka disamping negara lain seperti China, Malaysia, Denmark dan sebagainya. Tetapi dalam sukan lain negara itu kita dapati tiada sukan lain selain daripada sukan badminton yang mampu menonjolkan namanya di persada sukan antarabangsa.

Negara kecil seperti Brunei Darussalam pula bolehlah dianggap sebagai hanya sebuah pasukan pelengkap jumlah kepada negara lain yang turut serta, dan negara itu juga telah terbukti tidak berkemampuan untuk pergi jauh lagi daripada itu. Tiada satu jenis sukan pun yang kita lihat telah dijadikan fokus utama mereka ketika ikut serta dan ini boleh juga boleh di ibaratkan seperti mereka sekadar suka-suka saja dan tak lebih dari itu.

Di negara kita sendiri Malaysia, kita agak bernasib baik dan bertuah jika dibandingkan dengan negara-negara yang tersebut di atas kerana kita tentunya boleh berbangga dengan gelaran pemain nombor satu dunia yang sedang dimiliki oleh dua olahragawan negara, Datuk Nicole Ann David (Squash) dan Datuk Lee Chong Wei (Badminton) yang mana secara tidak langsung telah mengharum serta menjulang tinggi nama Malaysia diperingkat dunia. Dalam sukan golf, negara kita kini dilihat telah dan sedang mengorak langkah menerusi para pemainnya untuk lebih maju serta pergi jauh lagi.

Dalam lain-lain sukan, Malaysia telah berjaya mencatatkan kejayaan yang tersendiri seperti dalam sukan permotoran, formula1, eukustrian dan sebagainya yang sudahpun berjaya mengukirkan nama Malaysia di peta sukan dunia sebagai sebuah negara kuasa berbagai jenis sukan yang boleh dibanggakan.

Tetapi bagi sukan bolasepak iaitu sukan yang begitu dekat sekali dihati peminat-peminat sukan di negara kita ini, kita telah menyaksikan sukan ini seolah-olah tidak akan mampu untuk berdiri tegak di Malaysia sama seperti sukan-sukan lain yang tersebut di atas. Berkaitan dengan masalah ini, kita sering didedahkan dengan berbagai-bagai kemelut yang sedang dihadapi dalam persatuan-persatuan yang telah dipertanggungjawabkan untuk menguruskan hal maju mundurnya sukan bolasepak negara. Kemelut dalaman yang di hadapi oleh persatuan-persatuan seperti FAM dan juga persatuan peringkat negeri seakan-akan telah menjadi satu badi yang kekal kepada para pemainnya dan seperti sukar untuk di hapuskan.

Masalah gaji tertunggak kepada pemain serta masalah disiplin juga moral pemain itu yang selalu didakwa sebagai punca kelembapan prestasi pasukan. Tetapi apa yang lebih sesuai untuk dikaitkan dengan sebab utama penurunan mutu persembahan oleh pemain-pemain bolasepak pada setiap kali perlawanan yang diadakan adalah berpunca daripada kelemahan pengurusan FAM itu sendiri juga cara pentadbirannya yang tidak sesuai lagi dengan keadaan yang ada pada masa ini. Jika ingin melihat sukan bolasepak segar semula seperti yang pernah Malaysia kecapi pada awal tahun 70an iaitu masa era SuperMokh, Hassan Sani, Santokh Singh, Soh Chin Aun, James Jacob dan yang lain-lain, maka lebih baik sekiranya FAM membuat perubahan besar-besaran secara drastik tanpa mengecualikan apa-apa juga jawatan.

Saya berpendapat, jika langkah seumpama itu dapat di ambil maka saya percaya bahawa kegemilangan sukan bolasepak negara yang suatu ketika dulu iaitu pada zaman Mokhtar Dahari yang pernah menaikkan nama Malaysia pada temasya Piala Dunia walaupun hanya mampu melepasi pusingan kelayakkan, bagi saya tidak mustahil bagi para pemain untuk mengulangi kejayaan seperti itu semula. Apa yang penting disini ialah kesungguhan semua pihak, bukan sekadar semangat para pemain tetapi semangat tinggi dan jitu Presiden, Timbalan, Setiausaha Agung FAM sendiri di samping semangat kesukanan tulen peminat bolasepak itu sendiri juga penting.

Tiada ulasan:

Arkib Blog