Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, April 25, 2009

..bila DAP masuk dalam kain PAS, terbentukkah Negara Islam ?

Pakatan Pembangkang sering di sebut sebagai Pakatan Rakyat. Namun banyak pihak yang mempertikaikan ungkapan itu merasa sangsi untuk terus digunakan. Alasannya ialah Pakatan Rakyat tidak wujud sebenarnya juga tidak berdaftar atau tidak ada terdapat dalam senarai Pertubuhan Pendaftaran(ROS) nama bagi Pakatan Rakyat, oleh itu adalah haram untuk diguna sebagai istilah dan sebutan baginya.

Pemimpin pembangkang ini jika kita lihat, kebanyakkannya dibarisi oleh mereka-mereka yang mempunyai pendidikkan tinggi serta berpengelaman andai dilihat dari sudut umur dan kerjaya masing-masing. Contoh kita lihat, Lim Kit Siang, Nik Aziz, Karpal Singh, Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu, MB Kedah Azizan dan mereka yang sebaya usia dengan yang tersebut disini adalah mereka berusia lanjut dan dikira punya pengalaman berurusan dengan masyarakat serta orang-orang tertentu. Tetapi apa yang sering kita saksikan ialah sifat serta pendirian yang tidak teguh dikalangan mereka.

Sifat yang saya maksudkan ialah kelakuan mereka ini terutamanya wakil-wakil rakyat dari kalangan Ahli Parlimennya ketika berada di dalam Dewan Rakyat yang tidak mencerminkan diri mereka sebagai Yang Berhormat. Sesungguhnya apabila seseorang itu mendamba gelaran Yang Berhormat sesudah mendapat mandat besar daripada rakyat, hendaklah mereka menggunakan kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat itu sebagai sesuatu kesempatan yang sangat berharga. Jika wakil-wakil rakyat pihak pembangkang ini berterusan membawa isu yang remeh-temeh ke dalam dewan yang pada asasnya seperti tidak membawa faedah kepada rakyat, maka pendapat saya ianya tidak ubah seperti mereka telah berdusta kepada rakyat dan telah menyalahgunakan kuasa yang telah rakyat berikan.

Tentang pendirian yang tidak teguh serta tidak tetap ialah, apabila kita mendapati Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz yang selalu berubah fikirannya di saat-saat akhir keputusan dibuat. Yang terbaru kita melihat beliau membantah keras serta jelas tidak menyetujui cadangan Presiden PAS Datuk Seri Hadi yang mau meletakkan Nizar Jamaluddin sebagai calon PAS di Bukit Gantang, tapi akhirnya pendirian beliau tiba-tiba berubah 100%. Jadi disini saya ada persoalan, apakah PAS/PKR/DAP dapat mempercayai satu sama lain sedang diri mereka sendiri pun mereka tidak dapat percayai? Sebelum keputusan dicapai pendirian mereka lain tetapi selepas itu berubah lain lagi.

Dari kalangan pemimpin pembangkang yang saya lihat mempunyai pendidikan tinggi adalah mereka yang bergelar peguam. Golongan ini kebanyakkannya mereka datang dari parti DAP dan juga PKR. Jika diukur kerjaya mereka ini sebagai peguam serta diperkuatkan lagi dengan status sebagai Yang Berhormat, tentu sekali rakyat ingin melihat serta mengharapkan persembahan mereka ketika berbahas di dalam dewan Parlimen berjalan di dalam suasana yang penuh dengan nilai-nilai kesopanan tinggi dan penuh terhormat. Tentu sekali rakyat yang mereka wakili berkehendakkan masalah mereka dapat diperpanjangkan kepada kerajaan dengan cara yang penuh tertib dan beretika dan bukannya dengan cara kekerasan ala samseng di dalam dewan. Bagi saya, mereka ini yang bergelar Yang Berhormat serta di samping itu juga punya kerjaya sampingan sebagai peguam, semestinya lebih arif dan lebih memahami erti undang-undang dan harus menghormati setiap undang-undang yang telah sama-sama mereka bahaskan dan luluskan di dalam dewan.

Tentang kerjasama diantara sesama pembangkang ini, saya telah merasakan bahawa kerjasama antara mereka sudah mencapai kepada tahap kerjasama yang melampau, di mana PAS tanpa rasa bersalah telah membenarkan sewenang-wenangnya rela untuk memberikan kerjasama kepada DAP khususnya kepada Nga Kor Ming untuk mencemar serta mencabul kandungan Kitab Suci Al-Quran. Apakah PAS tidak sedar dalam hal ini, mereka telah dilihat sebagai tidak bertanggungjawab terhadap kesucian agama Islam. Bagi saya ialah Kitab Al-Quran dan juga sekitar kawasan Kaabah di Tanah Suci Mekkah tarafnya adalah sama tinggi dari segala sesuatu yang ada di muka bumi ini. Makanya, sekiranya Tanah Suci Mekkah terutama sekitar kawasan Kaabah tidak boleh dijejak oleh orang yang bukan beragama Islam, tentu sekali kandungan serta Kitab Suci Al-Quran itu sendiri juga tidak dibenarkan untuk untuk dipermainkan sesuka hati oleh orang yang bukan beragama Islam. Cuma bezanya, Kaabah di Tanah Suci Mekkah memang sudah kita semua sedia maklum dan ketahui bahawa sejak dari turun temurun ianya memang telah dikendali serta dipelihara oleh orang Arab di situ daripada pencemaran luar tetapi Kitab Suci Al-Quran memerlukan tanggungjawab tinggi jutaan umatnya di seluruh muka bumi ini untuk menjaga serta memelihara agar bebas dari sebarang cubaan untuk merosakkannya.

Oleh itu bagi saya, jika perkara seperti ini iaitu dengan memberi keizinan kepada orang bukan Islam untuk menjadikan Al-Quran sebagai alat untuk memenuhi niat bersama yang langsung tidak jelas seperti ini terus berleluasa tanpa ada satupun usaha untuk mengawal serta menghalangnya, jadi persoalan yang layak untuk di kemukakan...apakah orang Melayu khususnya dari kalangan pemimpin serta para pengikutnya sendiri telah "GAGAL" dalam perjuangan untuk menegakkan sebuah "Negara Islam" di negara ini serta apakah ini sebagai petanda bahawa orang Melayu PAS ini telah"GAGAL" sebenarnya dalam menjaga kesucian Kitab Al-Quran daripada dicemari?????
Posted by Picasa

Tiada ulasan:

Arkib Blog