Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Ogos 26, 2012

Dlm kenangan: Neil Armstrong masuk Islam setelah mendengar seruan Azan di atas bulan ?

Tokoh Angkasawan dunia Neil Armstrong dilaporkan telah meninggal dunia pada usia 82 tahun. Beliau yang bersama dengan dua orang lagi Angkasawan iaitu Edwin "Buzz" Aldrin dan Micheal Collins menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke permukaan bulan setelah pesawat angkasa Apollo 11 berjaya mendarat di bulan pada 20 Julai 1969.

Apa yang menarik tentang Neil Armstrong ini ialah cerita tentang beliau yang semasa berada di bulan telah terdengar seruan azan di mana kemudiannya sesudah kembali ke bumi beliau mula mencari makna di sebalik suara itu yang mana akhirnya beliau mengambil keputusan untuk memeluk agama Islam setelah yakin bahawa suara yang beliau dengar sewaktu di atas bulan pada tahun 1969 adalah Azan yang menyeru umat Islam untuk mendirikan sembahyang.

Tetapi masih ramai juga di kalangan orang-orang Kristian mahupun orang Islam yang kurang jelas dengan kesahihan perkara ini walaupun telah diterangkan sendiri oleh Neil Armstrong ketika lawatan beliau ke Kuala Lumpur pada tahun 2005 dulu. Apa-apapun kita semua tunggu upacara pengkebumian beliau nanti, apakah akan mengulangi peristiwa pengkebumian Raja Pop Dunia Micheal Jakson yang dikebumikan tidak mengikut ajaran agama Islam.

4 ulasan:

Jeffry berkata...

SLM BRO..KLU BENAR DIA MASUK ISLAM TENTU PENGEBUMIAN DIA DI BUAT DGN CARA ORG ISLAM..APA PUN HANYA TUHAN SAJE YG TAHU

hilbert berkata...

Slm jg bro,
berita tentang Neil Armstrong masuk Islam memang dah lama saya dengar bro..tu waktu sya masih di bangku sekolah rendah lagi..saya rasa ianya memang benar sebab sesudah berita itu tersebar Neil Armstrong telah dipecat dari NASA.

Cameron berkata...

Salam semua! Neil Amstrong bukan seorang Islam. Dia menafikan dakwaan ini semasa lawatan ke Malaysia dlm temuramah dgn akhbar New Straits Times. Sila google...

jj man berkata...

Dia bukan seorang ISLAM. Buat sedikit research and maklumat boleh didapati disini...

http://www.answering-islam.org/Hoaxes/neil.html

Berita mengatakan beliau mendengar suara azan semasa dibulan pun telah dinafikan oleh beliau. Dan ada yang mengatakan beliau berpindah ke Lebonan pun tidak betul sebab beliau tinggal di Lebonan OHIO,US. Lebonan juga tapi di US.

Arkib Blog