Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, November 07, 2011

Haji Anwar: kalau dah naik haji tu tak perlulah lagi takut nak bersumpah !

Kalau mengikut kefahaman saya, mana-mana orang Muslim yang dah balik dari mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci Mekah adalah merupakan mereka-mereka yang telah berjaya melalui satu proses kehidupan baru, meninggalkan gaya kehidupan lama umpama bayi yang baru dilahirkan, masa depan akan dicorak dengan sebaik yang mungkin agar segala kesilapan serta dosa-dosa lalu tidak berulang kembali pada kehidupan yang seterusnya.

Dan begitu jugalah dengan pandangan saya tentang setiap jemaah haji yang telah berjaya melakukan rukun kedua dalam ibadah haji iaitu wuquf di Padang Arafah, mereka ini adalah merupakan insan-insan yang hebat dan berani kerana apa yang saya dapat memahaminya ialah mereka akan berada di situ bermula dari 9, 10, 11, 12 dan sehingga terbit fajar 13 haribulan Zulhijjah semata-mata ingin bersendirian untuk berkomunikasi dengan Tuhan, mengenangkan kembali kehidupan yang telah dilalui sebelum ini serta ingin memohon keampunan dari segala kesilapan dan dosa-dosa yang lalu.

Cukup di sinilah, saya tak nak lah mahu bercakap lebih-lebih pasal benda ni kerana kalau tersalah sentuh nanti, pasti akan menyinggung perasaan orang umat Islam pula lagipun saya bukannya ada pengetahuan asas mengenai Islam ini cuma belajar dari pembacaan di buku serta melalui ceramah-ceramah agama Islam yang sering saya ikuti yang selalu disiarkan oleh media elektronik.

Namun apa yang ingin cuba saya ketengahkan di sini adalah mengenai pengakuan yang dibuat oleh Anwar Ibrahim kononnya beliau telah dua kali mengerjakan haji di Tanah Suci Kota Mekah. Banyak orang tak percaya tetapi pasti ada juga yang percaya terutamanya para penyokong serta pengikut Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mereka bermati-matian mempertahankan pengakuan oleh Ketua Pembangkang itu bahawa beliau telahpun mengerjakan rukun Islam yang ke lima itu sebanyak dua kali suatu ketika dulu.

Ok, tak apalah, itu terpulang kepada diri masing-masing samada mau percaya ataupun tidak tetapi kalau saya nak membandingkan amalan bersumpah cara Islam dengan amalan mengerjakan haji ke Tanah Suci Mekah, bukan satu kesalahan ke?

Yang cuba saya timbulkan di sini adalah, kita semua tentunya merasa sangat sangsi dengan pengakuan yang dibuat oleh Anwar Ibrahim itu yang mengaku telah dua kali pergi menunaikan fardu haji namun apa yang saya boleh lihat dari segi kerumitan yang harus ditempuhi oleh setiap bakal haji ialah sewaktu proses untuk mendapatkan haji yang mabrur ketika di Padang Arafah yang memerlukan setiap jemaah itu untuk memiliki segala kekuatan mental dan fizikal, iman yang teguh serta telah bersedia sepenuhnya untuk berhadapan dengan Tuhan Yang Maha Esa.

Ini tidak sama dengan amalan bersumpah walaupun ianya mengikut cara Islam. Kalau hendak melakukan sumpah laknat misalnya, orang Islam yang ingin hendak melakukannya tidak perlu menyedia pelbagai bentuk barang sebelum melafazkan sumpah, tidak perlu menghadiri sebarang kursus, tidak perlu mendaftar nama di Tabung Haji, tidak perlu risau pasal jadual penerbangan, tidak perlu fikir pasal kenduri doa selamat dan sebagainya tetapi cuma perlu datang ke masjid atau surau, sediakan senaskhah Kitab Suci Al Quran serta beberapa orang saksi kemudian bersumpahlah di depan saksi bagi menafikan apa jua tuduhan, senang saja...bukan susahpun.

Tetapi kenapa Anwar takut untuk bersumpah pasal kes liwat II yang sedang beliau hadapi kini tetapi boleh pula beliau pergi buat haji hingga wuquf di Padang Arafah ? Bagi saya, kira lebih ringan sedikitlah kalau memilih untuk melakukan sumpah laknat di dalam Masjid di negara sendiri berbanding saat melakukan tawaf ketika wuquf dan juga waktu melontar jamrah di Tanah Suci... patutnya Anwar lebih berani selepas mendapat haji yang mabrur !

Tiada ulasan:

Arkib Blog