Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Oktober 18, 2011

Kolej swasta di Malaysia jadi sarang penjenayah ?

KUALA LUMPUR 17 Okt - Betapa mudahnya pelajar warga asing khususnya dari benua Afrika untuk masuk ke negara ini, seterusnya menjalankan kegiatan berunsur jenayah dan seolah-olah dilindungi pula oleh kolej swasta tempat mereka belajar.

Modus operandinya, pelajar itu hanya perlu mendaftarkan diri di kolej terbabit tanpa diwajibkan menghadiri kelas. Mereka hanya perlu menduduki peperiksaan apabila tiba masanya.

Jika gagal, mereka akan dibantu pihak kolej untuk memperbaharui visa kemasukan dan pas pelajar bagi menyambung pengajian sekaligus tinggal di negara ini. Malah terdapat pelajar asing yang cuba memperbaharui dukomen mereka lebih daripada sekali. Selanjutnya boleh baca di sini

Sedikit kupasan;
Bagaimana pihak berkuasa di negara ini boleh terlepas pandang mengenai perkara ini ? Apakah ini menunjukkan betapa sistem kawalan dalam negara kita sangat lemah, longgar sehingga begitu mudah perkara sebegini terjadi ?

Kedaulatan negara kita sangat terdedah dengan berbagai ancaman sekiranya tiada tindakan segera diambil untuk mengekang kegiatan tidak bertanggungjawab oleh pihak kolej swasta di negara ini jika benar ianya berlaku.

Tiada ulasan:

Arkib Blog